Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir al seu despatx de Clara Rabassa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir al seu despatx de Clara Rabassa.

Salut reprèn al setembre el concurs per decidir la unitat de radioteràpia


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

El Govern convocarà al setembre el concurs internacional d’on sortirà l’empresa que decidirà sobre la unitat de radioteràpia que l’executiu d'Antoni Martí s’havia compromès a instal·lar al país i que el de Xavier Espot va posar a la nevera per replantejar el projecte. La licitació s’hauria d’haver convocat al març però va quedar en suspens a causa de  l’emergència sanitària, i serà una de les prioritats del Govern de cara al pròxim curs. Es tracta, diu el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, de disposar de l’assessorament d’un grup de radiooncòlegs de primer nivell que juntament amb el radiooncòleg que estarà en permanència a l’hospital decideixin el tractament i acompanyin el pacient.
L’objectiu final, sosté, no és instal·lar una unitat de radioteràpia, sinó oferir els millors tractaments, que avui són la radioteràpia hipofraccionada i la radioteràpia de protons, i que aquests radiooncòlegs avaluïn la possibilitat que alguna de les tècniques es pugui aplicar efectivament al país. Aquesta és una porta que deixa oberta, però també té clar que l’executiu no adquirirà una màquina que ofereixi tractaments “de segona fila”: “Jo no en vull ser el responsable”. 

El ministre Martínez Benazet insisteix que la radioteràpia ha fet un salt de gegant l’últim any, i que la perspectiva és que en un termini relativament breu continuï avançant de forma exponencial. Durant 20 o 25 anys, diu, el tractament va consistir en un accelerador lineal de partícules que irradiava l’òrgan afectat. Les pautes van ser durant tot aquest temps pràcticament les mateixes. “Per això entenc qui demana una unitat al país. Però en menys de dotze mesos les coses han canviat com de la nit al dia, amb tècniques molt més eficaces i molt assequibles: la mama, que requeria quatre o cinc setmanes, ara en requereix dues; la pròstata ha passat de cinc setmanes a una. Això ens va fer replantejar les coses”.

Ben aviat, augura, arribarà a Barcelona una màquina d’última generació que reduirà encara més aquests terminis: la pròstata requerirà només d’una sessió, una; la mama, cinc, i pulmó, fetge i pàncrees, entre deu dies i dues setmanes. “La tendència clara és que la radioteràpia es concentri cada vegada en menys sessions. L’evolució és rapidíssima i el temor és que si adquirim ara una màquina ens quedaria obsoleta de seguida. Les tecnologies són cada vegada més complexes i requereixen molta habilitat per dominar-les, i per això una altra tendència és concentrar-la on hi ha els mitjans i l’experiència necessària”.

El ministre, en fi, vaticina que els nostres pacients “seguiran anant a Barcelona fins que no sapiguem cap on evoluciona la radiooncologia”. Però insisteix en les millores de les condicions –des del gener, transport individual– i en la progressiva reducció del nombre de sessions. I no es tracta tan sols, conclou, dels dubtes raonables d’adquirir una màquina que no oferís els últims tractaments, “sinó que caldria fer pujar els professionals que la saben utilitzar, i s’hauria de veure si els surt a compte fer-ho per dues hores de tractament al dia, per exemple”. 

Test escolar no obligatori
D’altra banda, Martínez Benazet va admetre ahir que els tests que es practicaran als alumnes i professors abans de l’inici del curs escolar no seran obligatoris, en la línia de totes les mesures de contenció –excepte l’ús de la mascareta– que s’han anat aplicant, i que per tant les famílies s’hi podran negar. Aquesta setmana s’acabarà de decidir el calendari i el lloc on es practicaran, i el que sí que és segur és que s’aniran repetint al llarg del curs. “És el moment adequat, a la tornada de vacances, perquè hem comprovat que el nostre model de contagis és precisament aquest: pacients que importen la infecció després d’haver estat a l’estranger, no contagiats pel turisme interior.”

Salut
reprèn
setembre
Concurs
decidir
unitat de radioteràpia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte