Diari digital d'Andorra Bondia

Sant Julià clou el 2009 amb 2.305.311 euros de superàvit


Escrit per: 
Redacció


La parròquia de Sant Julià de Lòria, a diferència d’altres anys, va ser la primera d’aprovar els comptes del 2009 en sessió de comú. Com és habitual, la majoria va rebre el vot negatiu i la llegida de cartilla de l’oposició, que contrariada amb el resultat es va agafar al Tribunal de Comptes per justificar que any rere any els comptes aprovats per aquest ens públic reflectien uns números molt més pessimistes que no pas els aprovats per la majoria.

Més enllà de valoracions, el fet és que la corporació laurediana va sorprendre propis i estranys tancant el 2009 amb un superàvit de 2.305.311 euros, una xifra que a priori és positiva però que ve donada en bona mesura per una manca d’execució en les inversions, on executant un 76 per cent del pressupostat s’ha estalviat un milió d’euros. No tot són aspectes negatius. En termes de despeses de funcionament s’ha aplicat polítiques de contenció que han permès reduir les despeses de personal en 341.000 euros respecte al pressupostat i gairebé mig milió, 487.000 en béns corrents. Això va elevar fins als 12.958.235 euros l’apartat de les despeses.
Pel que fa als ingressos, s’ha registrat un augment de la recaptació dels impostos directes respecte al previst d’uns 300.000 euros, mentre que la recaptació per l’ITP (impost de transmissions patrimonials) va caure 743.000 euros respecte al previst inicialment al pressupost.
Sobre aquest superàvit, el conseller de Finances, Joan León, va explicar “es crearà una borsa de diners sense cap destinació prevista”, fet que no deixa de sorprendre donat que, per una banda, gran part dels diners estalviats provenen d’inversions previstes que no s’han fet, i per altra, aquest líquid no serveixi per eixugar l’endeutament, que tot i estar “dins paràmetres controlats” puja a més d’onze milions d’euros.
És precisament en el punt de l’endeutament en què l’oposició es va mostrar molt crítica i va denunciar que l’endeutament real no era 11 milions sinó de més de 25, si es suma l’endeutament del Comú i de les societats que té participades al 100%, que són Camprabassa, Sasectur i l’Escola Bressol.
D’altra banda, Patrick Frases, cap de l’oposició, va posar en dubte que la retallada en despeses de personal no fos per diferents baixes en el darrer any. Un fet que va fer saltar la consellera de Social, Beatriz Lorenzo, que va al·legar que les dades són públiques, que l’oposició les pot contrastar quan vulgui i que el seu Comú és transparent i no “com altres”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte