Diari digital d'Andorra Bondia
Sant Julià és l’única administració que ha de rebaixar despesa el 2016
Sant Julià és l’única administració que ha de rebaixar despesa el 2016

Sant Julià és l’única administració que ha de rebaixar despesa el 2016


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú de Sant Julià de Lòria és l’única administració de l’Estat que ha de rebaixar la despesa corrent o de funcionament durant aquest any. Així ho recullen els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal per a l’exercici 2016 d’acord amb la llei coneguda com a Regla d’or fets públics pel Tribunal de Comptes ahir a través del Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). Aquests objectius fan referència al Govern i les corporacions locals, que els han de tenir en compte a l’hora d’elaborar i fer el seguiment del seu marc pressupostari.

Així, quant a la despesa corrent, s’indica que el Comú de Sant Julià de Lòria ha de reduir-la un 3,3%. També l’administració general no té gaire marge de creixement en aquest àmbit, ja que els objectius fixats assenyalen que només pot augmentar-la un 0,2% aquest any. De fet, en el document s’indica que la despesa permesa pel Govern serà de 423,3 milions d’euros. 

Per darrere hi ha els comuns d’Andorra la Vella i la Massana, que tenen la possibilitat de créixer un 5,8% i un 5,9%, respectivament. Tot seguit s’hi troba el Comú d’Encamp, que pot incrementar la despesa corrent un 6,8%; el Comú de Canillo, que pot créixer un 8,7%; i el Comú d’Escaldes-Engordany, amb un 9,9%. La corporació que té més marge de creixement és Ordino, amb un 14,4%.

Pel que fa als objectius d’endeutament per a aquest exercici, també el Comú de Sant Julià de Lòria i, en menor mesura, el Govern són les dues administracions que es troben en una situació menys confortable. La previsió per a la corporació laurediana és que assoleixi aquest any el 200% de la mitjana dels ingressos liquidats durant els tres exercicis anteriors, el límit màxim que estableix la Llei de finances comunals. Cal recordar que l’actual majoria ja va anunciar aquesta possibilitat i que en el cas que se superi aquesta xifra les transferències del Govern estarien en risc. Quant a l’administració general, es preveu que el deute assoleixi el 37,6% del PIB, a pocs punts del topall establert en el 40%. Les corporacions que segueixen Sant Julià de Lòria, des de la que està més a prop del límit d’endeutament a la que se n’allunya més, són el Comú d’Ordino (que està al 164,3% sobre màxim), el Comú d’Andorra la Vella (al 114,5%), el Comú d’Escaldes-Engordany (al 108,4%) i el Comú d’Encamp i el Comú de la Massana (que es troben al 105% cadascuna). La que gaudeix de més marge per endeutar-se és el Comú de Canillo (que està al 58,4% sobre el límit legal). 
A més a més, també es recull l’objectiu de deute del Principat, que estaria al 43,6% del PIB (el màxim permès es troba al 55%),  així com la previsió del pes de la tributació directa, que es fixa en el 31,7% del total d’impostos directes i indirectes de l’administració general. 

L’absència d’aquests objectius va ser un dels arguments del grup parlamentari liberal per votar en contra del pressupost per aquest any, ja que tal com va indicar aleshores, les administracions necessiten aquesta informació abans d’aprovar els respectius marcs pressupostaris. 

 

Encamp preveu un increment del capítol de personal de gairebé un 3% en quatre anys

El Comú d’Encamp preveu un increment de les despeses de personal del 2,9% durant els propers quatre anys. Segons es recull en el marc pressupostari de la corporació per al mandat 2016-2019, aquest capítol passaria de 9,2 milions d’euros per a l’actual exercici a 9,5 milions de cara al 2019. Així doncs, les despeses de personal presenten un creixement del 2% l’any 2017 i un nou augment del 0,5% el 2018 i també el darrer any del mandat. 

Quant a les despeses de béns corrents i serveis, mostren un creixement contingut del 0,7% els anys 2017 i el 2018 mentre que per al 2019 es preveu una reducció del 0,9%. També es fixa un augment de les transferències corrents, que s’incrementen durant el 2017 (passen dels 573.716 euros de l’exercici actual a 637.235 euros) i s’estabilitzen els anys següents (641.265 euros pel 2018 i 638.932 euros pel 2019). Tal com s’indica en el marc pressupostari per als propers quatre anys, aquesta evolució a l’alça possibilitarà l’adopció de noves accions de suport per facilitar la implantació de comerços a la parròquia que completaran les actuals ajudes a famílies i subvencions a entitats sense ànim de lucre. Pel que fa als impostos directes i indirectes, el Comú d’Encamp ha previst una taxa de creixement anual del 0,5% a partir del 2017.

 

Andorra
Administració
finances públiques

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte