Diari digital d'Andorra Bondia

S'aprova la flexibilització dels horaris comercials malgrat que el PS consideri que afavorirà el 'campi qui pugui'


Escrit per: 
Agències

 El Consell General ha aprovat aquest divendres la modificació de la Llei d'horaris comercials i de dret al descans setmanal en diumenge per a les persones que treballen en el comerç, amb els vots a favor dels 16 consellers demòcrates presents i els vots en contra dels 6 consellers socialdemòcrates.

La modificació s'ha aprovat malgrat les crítiques del Partit Socialdemòcrata, que l'ha qualificat de llei injusta, perquè perjudicarà els petits comerciants i els treballadors. A més, els socialdemòcrates consideren que el fet que es permetin els convenis col·lectius d'empresa provocarà que cada empresa pugui obrir i tancar a l'hora que vulgui i que el model de comerç sigui un 'campi qui pugui', cosa que perjudicarà la imatge del país de cara als visitants. Tant el grup parlamentari demòcrata com el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, han defensat que es tracta d'una mesura possibilista i que pot ajudar a reactivar el sector.
La modificació de la Llei d'horaris comercials, que s'espera que pugui entrar en vigor a principis de setembre i que així els comerços puguin aplicar-la durant els últims dies de la temporada alta, permet l'obertura entre les 7 i les 22 hores amb un màxim de 84 hores setmanals. Els dies d'obligat tancament passen a ser quatre, amb l'eliminació del dia 1 de maig. A més, el 14 de març es podrà obrir excepcionalment quan s'escaigui en període d'afluència turística. Es tracta de la mesura que ha generat més crítiques des del grup socialdemòcrata.
El conseller general socialdemòcrata encarregat de defensar el vot contrari del PS, David Ríos, ha dit que els preocupa 'el menysteniment' de Demòcrates per Andorra envers la celebració del Dia de la Constitució, que té 'un gran valor històric i simbòlic'. A més, Ríos ha assegurat que té el mateix impacte econòmic tancar el 8 de setembre que el 14 de març, perquè així ho demostren les xifres d'importacions i l'entrada de vehicles.
En canvi, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha afirmat que amb les estadístiques de les pernoctacions, l'efecte econòmic del març sí que és superior el del setembre, i que per tant hi ha causes objectives que justifiquen la mesura. Tanmateix, ha indicat que en els pròxims nou anys, només es possibilitarà obrir aquest dia en dues o tres ocasions. A més, ha negat que es vulgui donar una importància diferent a les dues festes, i en canvi, ha destacat que el PS, en el redactat de les esmenes, sí que consideraven la festivitat de la Constitució de rang superior a la de Meritxell, i que ho deien 'explícitament i sense vergonya'.
Aquesta darrera expressió ha provocat que posteriorment a la sessió extraordinària, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, hagi acusat a DA de haver-los 'tractat de pocavergonyes'. A més, els socialdemòcrates també han criticat que la sessió parlamentària només hagi comptat amb 16 consellers generals demòcrates. El cap de Govern, Toni Martí, ha contestat a les crítiques assegurant que Alcobé havia fet una 'intervenció pausada' i ha recordat que en canvi, quan ell era president del grup parlamentari liberal hagués hagut de queixar-se de la manca d'educació dels socialdemòcrates a cada sessió.
D'altra banda, el PS ha criticat que la modificació legislativa deixarà els petits i mitjans comerços en desavantatge perquè no podran competir amb els horaris que imposin els grans, i que dificultarà la conciliació laboral i familiar, ja que 'no s'ha previst cap mesura per rebaixar els efectes socials de la modificació'. David Ríos també ha lamentat que per gaudir d'horaris lliures fins ara es pogués fer per la via dels convenis col·lectius sectorials i ara es potenciïn els convenis col·lectius d'empresa, perquè considera que això provocarà que hi hagi diferències d'horaris segons l'empresa i es creï 'un desgavell que perjudicarà la imatge turística d'Andorra i crearà 'el model del campi qui pugui', perquè ningú sabrà quins horaris faran els establiments.
Per tot plegat, Ríos ha indicat que a partir d'ara estaran vigilants per si es compleix la legislació laboral, i estaran pendents de les estadístiques de creació o de baixes de comerços, així com de la promesa de DA de fer marxa enrere si la iniciativa no funciona.
Des del grup parlamentari demòcrata, en declaracions posteriors a la sessió de Consell, Olga Adellach i Sílvia Calvó han indicat que 'si als petits comerços els interessa obrir ja buscaran els recursos necessaris per fer-ho', alhora que, en referència a la conciliació familiar i laboral, han apuntat que 'sembla que els socialdemòcrates oblidin que hi ha un Codi de Relacions Laborals que s'ha de respectar tant abans com després d'aquesta modificació'.
Igualment, Jordi Alcobé ha dit que 'no serà un campi qui pugui sinó un treballi qui pugui' ja que la mesura és possibilista i els empresaris només ampliaran els horaris si hi ha demanda. En aquest sentit, el cap de Govern, Antoni Martí, ha pronosticat que seran comptats els dies que s'obrirà fins més tard i 'tant de bo fossin més, perquè això voldria dir que el turisme s'hauria recuperat'. Per tot plegat, Martí ha lamentat els discursos 'alarmistes i populistes' dels socialdemòcrates, així com el fet de veure les coses sempre 'de manera classista'.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte