Diari digital d'Andorra Bondia
Entre els que no responen i els que no ho saben, fins a un 55% dels enquestats pel CRES no es posiciona electoralment.
Entre els que no responen i els que no ho saben, fins a un 55% dels enquestats pel CRES no es posiciona electoralment.

Satisfacció del PS i cautela de la resta davant l’enquesta del CRES


Escrit per: 
M.S. /Agències / Foto: BonDia

Com és habitual cada vegada que el Centre de Recerca Sociològica (CRES) fa públics els resultats d’una enquesta d’opinió política, les diferents formacions han reaccionat majoritàriament amb prudència davant d’unes dades que poden ser indicatives de com s’està fent la feina,  però que després cal ratificar en l’enquesta definitiva que són les eleccions.
Tot i això, i malgrat la prudència, sí que des del Partit Socialdemòcrata es va mostrar una certa satisfacció després de conèixer que la formació supera per primer cop DA en intenció de vot a les generals. Així, i malgrat que “s’ha d’arribar a totes aquelles persones que estan indecises o són abstencionistes”, les dades donen “ànims per continuar treballant com fins ara i millor”, segons va apuntar la primera secretària del PS, Susanna Vela, que va admetre, però, que la xifra dels que no se sap què faran (un 55% dels enquestats) “és important”.
Des de Liberals d’Andorra, el conseller general Ferran Costa va recordar que el treball del CRES “és una enquesta periòdica” i que “com qualsevol altres dades, quantitatives o qualitatives, que ens arriben per altres vies, les tenim en compte”. 
El parlamentari, que va incidir en el fet que “de lectures de les dades se’n poden fer moltes”, va destacar que per la formació, i “tenint en compte la translació d’altres enquestes als resultats electorals”, l’enquesta “de veritat” és la del dia dels comicis, on es “veu fefaentment el que pensen els electors”. En aquest sentit, Costa, que va remarcar que L’A tindrà l’enquesta del CRES com un “element més a tenir en compte de cara a l’estratègia política en els comicis generals”, va explicar que la formació “seguirà el seu camí” per arribar al dia de les eleccions havent explicat el projecte liberal als electors i esperant “haver-los pogut convèncer” que és un bon projecte per al país.
Així mateix, Costa va remarcar que l’enquesta del CRES recull “el que ja fa tradicionalment”, que no és altra cosa que fer evident “la gran complexitat de reflectir el que de manera fidel creu l’opinió pública”. En aquest sentit, el conseller general de Liberals d’Andorra va incidir en l’elevat nombre de persones que no es manifesta, ja sigui perquè afirma que no sap a qui votarà o perquè simplement no respon la pregunta, i es va mostrar convençut que, davant el dinamisme i les particularitats de la política andorrana, “si l’enquesta es fes cada setmana cada setmana hi hauria resultats diferents”. 
D’altra banda, el president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, que va mostrar la seva sorpresa pel fet que sense trobar-se a la primera línia sigui el segon polític més ben valorat per darrere el cap de Govern,  segons l’enquesta, va incidir també en l’alt percentatge de persones que no es posicionen electoralment, un fet que prova que “hi ha un desinterès molt gran per la política”.
Així mateix, Bartumeu, a manca d’una valoració amb més profunditat dels resultat de l’enquesta que ha “llegit en diagonal”, va incidir també en l’elevat marge d’error que hi ha (4,92%), i va qualificar com a “sobtant” que en una enquesta de valoració hi hagi polítics ja difunts, i de fa un cert temps, com el cas de l’exsíndic general Julià Reig.
Respecte a l’opció que DA perdi la majoria absoluta, el president d’SDP va recordar que en les darreres eleccions la va assolir per “quaranta vots a Ordino” i va augurar que en aquesta ocasió, més enllà del factor territorial, la pèrdua de la majoria absoluta podria ser per una fragmentació del vot a les llistes nacionals en funció de les candidatures que s’hi acabin presentant.
Per la seva part, el conseller general de la formació, Víctor Naudi, va destacar que la majoria de ciutadans continuen suspenent el Govern i es va mostrar satisfet de la “bona” valoració que rep el president d’SDP i la tasca de la formació a l’oposició.
Finalment, Demòcrates per Andorra analitzarà en l’executiva d’aquest vespre els resultats de l’enquesta del Centre de Recerca Sociològica, i serà amb posterioritat a aquesta anàlisi quan en farà la valoració pertinent, segons va avançar ahir el secretari general de DA, Esteve Vidal.
Qui sí que es va manifestar en relació amb l’enquesta va ser el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, malgrat que va avisar que des de l’executiu encara no se n’havia fet una valoració. Tot i això, el ministre va indicar que els resultats “s’han d’analitzar i acollir amb el màxim respecte”, ja que és el reflex del que opina la ciutadania, però també va considerar que cal defugir el fet d’“extreure’n conclusions precipitades”. 
Així, Espot va destacar que un elevat percentatge dels enquestats no responen o diuen que encara no tenen decidida la seva intenció de vot. El ministre considera que el que s’ha d’extreure de l’enquesta és que “els ciutadans reclamen” que els governants tinguin “la mirada més posada en l’acompliment del programa electoral” i en qüestions orientades a millorar la qualitat de vida de les persones que no pas en qüestions “tacticistes o electoralistes”. Quant al fet que ell sigui el segon polític de Demòcrates per Andorra més ben valorat, es va mostrar “agraït” a les persones que els valoren “positivament”.

satisfacció
PS. cautela
enquesta
CRES

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte