Diari digital d'Andorra Bondia

Satisfacció entre partits i associacions per l’assoliment de la paritat al Consell


Escrit per: 
M. S. C.

Les eleccions de diumenge van fer arribar la paritat al Consell General. Durant els propers quatre anys, els escons del parlament estaran ocupats per 14 dones i 14 homes.

 

Aquesta és la primera vegada que el nombre de conselleres arriba al 50%. I aquest és un fet que han celebrat tant les representants polítiques a la cambra com les associacions de dones.
La consellera electa d’Unió Laurediana Montserrat Gil va posar en relleu que sempre ha defensat una àmplia representació femenina tal com es dóna actualment. Al mateix temps, es va mostrar confiada que “estarem a l’alçada” de les tasques que caldrà desenvolupar al parlament i va remarcar que totes les parlamentàries tenen “molta preparació” en diferents matèries i, per tant, “podem aportar molt”. Gil va assegurar que les dones tenen molt sentit comú i són treballadores, ja que saben què és compaginar diferents feines. També la consellera electa de Demòcrates per Andorra Mònica Bonell va celebrar que les dones representin el 50% de l’arc parlamentari, i ho va atribuir a la formació de les candidatures, “en què anaven força dones”.
Bonell va indicar que una presència més gran de conselleres permetrà posar en relleu una “especial sensibilitat” a l’hora de parlar de certes polítiques, com ara les de conciliació de la vida familiar i laboral, així com en els aspectes del dia a dia, com poden ser els horaris en què se celebren les reunions, una qüestió que els homes no tenen en compte perquè interpreten que la dona ja assumeix les tasques familiars, va indicar Bonell.
També la consellera electa del PS Mariona González va indicar que l’assoliment de la paritat és una notícia excel·lent. Tot i així, va afegir que s’hauria de produir en tots els àmbits, també en l’empresarial i en els càrrecs directius, ja que “el món és meitat i meitat”. González es va mostrar esperançada que aquesta representació més gran permetrà impulsar iniciatives relacionades amb els problemes que troben les dones en la societat. Tot i que va indicar que “quan ets a dalt no sempre s’aconsegueix el que es vol”, va assegurar que “aquesta és la intenció”.
Les associacions de dones també es van mostrar satisfetes. Tant Teresa Cabanes, des de l’Associació de Dones Migrants, com Montserrat Nazzaro, presidenta de l’Associació de Dones, van coincidir que aquesta hauria de ser la situació natural. Així, Nazzaro va remarcar que la paritat al Consell sigui notícia vol dir que “sobta”. Cabanes va anar més lluny i va exposar que “si som el 52% de la població, encara ens hem quedat curtes”. Així, va recordar que és una fita llargament reclamada que semblava no arribar mai. Per aquest motiu es va mostrar satisfeta. Cabanes creu que les dones han de governar segons les necessitats del país i va afegir que “no m’agradaria que, pel fet d’haver-hi més dones, el Consell fos més sensible a la presa de decisions relacionades amb les dificultats que pateixen les dones”. Així, va explicar que “els homes s’hi han d’implicar”. Nazzaro sí que creu que més conselleres permetran veure les coses de manera diferent. Tot i així, va lamentar que aquesta paritat no es doni en l’àmbit empresarial ni en càrrecs directius, tot i que va acceptar que és un primer pas.
Des del Grup de Dones per a la Reflexió i l’Acció, Mònica Coste considera “excel·lent” la consecució de la paritat, una antiga demanda de l’entitat, i confia que les candidates impulsin progressos en aquest àmbit. Al mateix temps espera que es posin sobre la taula qüestions que no s’han tractat durant la campanya, com és la despenalització de l’avortament.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte