Diari digital d'Andorra Bondia
La parcel·la on l’executiu vol ubicar l’edifici que acollirà la unitat de radioteràpia.
La parcel·la on l’executiu vol ubicar l’edifici que acollirà la unitat de radioteràpia.

Satisfacció i sorpresa pel concurs d’idees per a la unitat de radioteràpia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’anunci de la convocatòria del concurs d’idees per a la construcció de la unitat de radioteràpia ha estat molt ben rebut per l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), ja que, com va recordar el seu president, Josep Saravia, disposar d’aquest servei al país “significarà un gran canvi per a aquelles persones que actualment van a fer aquest tractament a fora”.
Així mateix, Saravia, que tot i ser conscient que “és només el concurs d’idees per a l’edifici i encara quedarà feina per fer”,  sí que es va mostrar “satisfet” amb aquest primer pas i va recordar que poder disposar d’una màquina d’aquestes característiques al país és important, ja que “més enllà de la radioteràpia permet també cremar alguns tumors”, fet que pot ajudar també més persones.
Quant al model de gestió del servei, el president d’Assandca va remarcar que “és una decisió que haurà de prendre el Govern”, tot i que sí que va destacar que s’haurà de mirar que pacients de l’Alt Urgell, la Cerdanya o l’Arieja poguessin utilitzar aquest servei a Andorra, un fet que ajudaria a sufragar-ne el cost.
D’altra banda, des dels partits polítics de l’oposició es va celebrar també el pas endavant que suposa la convocatòria del concurs d’idees de cara a poder disposar finalment del servei de radioteràpia al país tot i que es van mostrar “sorpresos” i “expectants” davant el fet que “es pensi en l’edifici” però “no sapiguem res de com es gestionarà aquesta unitat”. Així ho va assegurar el conseller general de Liberals d’Andorra Ferran Costa, que va qualificar el concurs de “bona i mala notícia” precisament per la manca d’aquest segon vessant del projecte. 
En aquest sentit, Costa va reclamar a l’executiu “el pla exacte de com es gestionarà aquesta unitat de radioteràpia”.
La manca d’informació “com sempre en tots els projectes de DA” és un aspecte que també va destacar el parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que sí que va celebrar, tot i que amb cautela, que s’avanci per disposar d’un servei que des de la formació “sempre havíem demanat”. En aquesta línia, Naudi va lamentar “el retard” amb què arriba aquesta iniciativa i va advertir que caldrà “estar atents” que “quan es faci no estigui ja desfasat” tenint en compte els “avenços tecnològics” que hi ha amb aquest tipus de maquinària.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, el conseller general Carles Naudi d’Areny-Plandolit va demanar a l’executiu que estudiï bé el projecte. “Espero que no es cometin els errors de The Cloud i s’estudiï tot bé i es faci sense errors, ja que hi ha molta gent que malauradament necessita aquest servei”, va assegurar Naudi.
Finalment, la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, va assegurar que “estem encantats que es pugui tenir un servei de radioteràpia que funcioni al país”, si bé va advertir que el PS “vol el millor servei possible”, ja que s’està parlant d’una qüestió que implica una certa complexitat.
Així mateix, i en la línia apuntada per Costa, la consellera general socialdemòcrata es va mostrar sorpresa pel fet que es pensi ja en l’edifici sense tenir resolt el tema de la gestió. “Sobta que es vulgui fer un edifici perquè no tenim coneixement del cost ni de com ha de funcionar”, va remarcar Gili, que va expressar els seus temors que, com en “molts altres projectes”, l’executiu demòcrata “pretengui començar la casa per la teulada”. I és que per Gili és precisament el fet que “no sabem com es gestionarà” aquesta unitat el que fa que “sigui difícil no fer paral·lelismes amb altres projectes de DA”, com l’edifici The Cloud.
Per tot plegat, la consellera general del PS va reclamar que “no hi hagi mala planificació” aquesta vegada ni “es creïn falses expectatives”.

satisfacció
sorpresa
unitat de radioteràpia
concurs d'idees
radioteràpia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte