Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances, Eric Jover, i el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, abans de l’inici d’una sessió del Consell General.
El titular de Finances, Eric Jover, i el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, abans de l’inici d’una sessió del Consell General.

Satisfacció pel ‘no’ del Congrés a considerar Andorra paradís fiscal


Escrit per: 
M.S. / FOTO: Facundo Santana

“S’ha imposat el sentit comú”. D’aquesta manera va valorar ahir el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, el no de la comissió d’Hisenda del Congrés de Diputats espanyol a la proposta d’Unides Podem que pretenia que es tornés a considerar Andorra un paradís fiscal, una iniciativa que “era difícil que prosperés”.

I és que, tal com van coincidir a recordar Enseñat i el president del grup liberal, Ferran Costa, en les primeres trobades que els grups parlamentaris de la majoria van mantenir amb parlamentaris espanyols, i especialment amb el diputat d’ERC Joan Margall, que era qui va presentar l’esmena al text de modificació de la Llei de mesures per a la prevenció del frau fiscal que volia transaccionar Unides-Podem,  Esquerra “ja ens van dir que no tenien la intenció d’afectar Andorra i que si calia estaven disposats a retirar fins i tot l’esmena”.

Així mateix, Enseñat va destacar la “tasca diplomàtica” i “pedagògica” feta pel Govern, l’ambaixada d’Andorra a Espanya, i dels grups parlamentaris, “també de l’oposició”, ja que tothom ha mantingut els seus contactes i “han funcionat”.

Precisament, la tasca “pedagògica” va ser un dels aspectes que va defensar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va lamentar, però, que “no s’havia fet fins ara”. En aquest sentit, López va insistir en la importància “d’explicar la realitat del país, tota la feina feta fins a sortir de totes les llistes de paradisos fiscals” per tal de “no instal·lar-se en clixés”. Una pedagogia, va apuntar, que “caldrà seguir fent”.

També el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, va “celebrar” que la modificació de la Llei de mesures per a la prevenció del frau fiscal espanyola “no tingui un impacte per Andorra”, si bé es va mostrar prudent perquè el text passarà ara al Senat, on també es pot esmenar.

OCDE i IS
D’altra banda, i en relació amb el debat promogut per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i el G-7 de cara a establir a nivell global un tipus mínim del 15% per a l’impost de societats amb la voluntat d’evitar el trasllat d’empreses per raons fiscals, Costa va destacar que es tracta d’una qüestió de la qual “caldrà fer-ne el seguiment preceptiu”, tot i que es va mostrar força tranquil, ja que pel que s’està parlant a hores d’ara, es tracta d’una mesura que afectaria únicament aquelles empreses amb facturacions anuals superiors als 750 milions de dòlars, i per tant no tindria cap incidència sobre el país.

En un mateix sentit es va pronunciar Enseñat, que va recordar que “inicialment es parlava d’un 21% i ara ja s’està parlant d’un 15%”, i va advocar per esperar a “veure quina és la proposta final” així com “el temps d’aplicació, ja que no serà immediat”, i també “a veure a qui afecta”, ja que es tracta d’una iniciativa pensada “per a grans empreses multinacionals i no per a petites i mitjanes empreses”.

Per la seva part, López va destacar que “trigarà, evidentment, però es veu a venir cap a on va el món”. I és que pel parlamentari socialdemòcrata la sèrie de debats que hi ha avui en dia a l’OCDE, G-20 i també al Parlament Europeu sobre temes com són l’homogeneïtzació  de l’impost de societat o que les recaptacions efectives no s’allunyin molt del tipus impositiu “aniran a més”. Amb tot, “si fem la feina que hem de  fer i ens anticipem no hi haurà cap problema”, va destacar López.

 

 

 

paradís fiscal
unides podem
Congrés dels Diputats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte