Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, en una compareixença anterior.
El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, en una compareixença anterior.

SDP acusa el síndic i el grup de DA de “sabotejar” el funcionament del TC


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va acusar ahir el síndic general i el grup parlamentari de la majoria demòcrata del qual forma part, de “sabotejar el funcionament del Tribunal Constitucional” en no haver designat cap magistrat per substituir Isidre Molas, que havia presentat la seva renúncia a principis d’octubre. 
En aquest sentit, Bartumeu va recordar que el president de l’alt tribunal va informar el Consell General de la dimissió de Molas el 12 d’octubre passat en una carta en la qual demanava també que es procedís a nomenar el seu substitut en un termini que permetés assegurar el bon funcionament del TC. Més d’un mes després, va continuar el president de SDP,  “el síndic i la majoria parlamentària estan conculcant la Llei del Tribunal Constitucional” que diu que quan hi ha una vacant d’un magistrat l’òrgan que n’ha de fer la designació disposa d’un mes per fer-la.
Bartumeu, que es va mostrar “indignat” davant “el trepitjament de la llei” i davant la “voluntariosament clara actitud de menystenir el TC”, va lamentar que el grup demòcrata tingui “molta feina a fer passar lleis com a urgents” i no tingui temps per complir amb la Llei del TC. En aquesta línia, el dirigent d’SDP va destacar que no voldria pensar que un Tribunal Constitucional “més feble i amb menys capacitat” ja els “va bé a Demòcrates per Andorra per forçar les costures del reglament del Consell General i la Constitució”.
Bartumeu va recordar també que en anteriors legislatures les designacions del magistrat del TC que corresponien al Consell General es feien amb l’acord dels diferents grups parlamentaris, i va lamentar que des del 2015 i fins avui això s’hagi “trencat”, així com també que s’hagin “esquinçat els principis de lleialtat institucional” per la forma d’actuar de la majoria demòcrata. “Han decidit que no volen designar magistrat” i “estan entorpint el funcionament del TC”, va assegurar Bartumeu, que va afegir que “el que intenten és disminuir el TC fins que s’acabi la legislatura”. Una situació, va continuar, que fa que “als que ens creiem la Constitució ens està fent caure la cara de vergonya”.
Per la seva part, el conseller general de la formació, Víctor Naudi, va mostrar novament la seva disconformitat amb la petició de la majoria demòcrata, “acceptada per Sindicatura encara no amb 24 hores”, d’acordar el procediment d’urgència per a tots els projectes i proposicions de llei que es troben actualment a tràmit parlamentari, els 13 que es troben en el tràmit de presentació d’esmenes. 
En aquest sentit, el parlamentari d’SDP, que va lamentar que el grup parlamentari taronja “s’ha contaminat de la mala forma de fer del Govern”, va posar de manifest “la manca de respecte a les institucions” que comporta aquesta iniciativa, que va considerar que únicament “pot respondre a criteris electoralistes” i al fet que “només vulguin votar aquelles lleis que pensin que els aporten més rèdit electoral”.
Així mateix, Naudi, que va posar en dubte el paper del síndic en haver donat curs a la petició del seu propi grup en només 24 hores, va denunciar que amb aquesta actuació el grup demòcrata “pretén retallar drets als consellers generals” amb la finalitat de “tirar endavant unes lleis mal fetes i algunes que quedaran a mitges”.
D’altra banda, i en relació a la cita electoral de la primavera vinent, Bartumeu va reiterar que la intenció de la formació és celebrar un consell nacional el 15 de desembre per donar el vistiplau a les línies generals del programa electoral i que no serà fins després de Reis quan es parlarà de candidats. En aquest sentit va reiterar també la intenció de presentar tantes llistes territorials com sigui possible.

SDP
acusa
síndic
grup de DA
sabotejar
funcionament
TC
sabotejar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si seguim aquest camí,de polititzar les institucions de control,acabarem com a Espanya...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte