Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de la llista nacional, Josep Roig, i el president de Progressites-SDP, Jaume Bartumeu.
El cap de la llista nacional, Josep Roig, i el president de Progressites-SDP, Jaume Bartumeu.

SDP afirma que el Govern en funcions “se sotmet a Espanya”


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

“El Govern en funcions se sotmet a Espanya menystenint la Constitució.” Aquest és el parer de Progressistes-SDP, que en un comunicat fet públic ahir afirmava que el cap de Govern en funcions, Antoni Martí, i la ministra d’Exteriors en funcions, Maria Ubach, han demanat a Espanya, de cara a la Cimera Iberoamericana del 2020 que tindrà lloc a Andorra, “una estreta col·laboració i suport en l’àmbit de la seguretat, la qual cosa comportaria un desplegament dins d’Andorra de les forces i cossos de seguretat d’Espanya”. 
Segons es pot llegir a la nota enviada ahir als mitjans de comunicació, “aquesta petició no ha estat compartida, ni tan sols comentada, pel Govern en funcions amb els Coprínceps”. En procedir d’aquesta manera, “Martí menysté l’esperit i la lletra de la Constitució, que estableix clarament a l’article 65 que per als interessos del poble andorrà i la pau internacionals es podran cedir competències executives sempre que sigui a organitzacions internacionals i per mitjà d’un tractat que ha de ser aprovat per una majoria de dues terceres parts dels membres del Consell General.” Per tant, “el Govern no pot cedir competències executives, de seguretat interior, a Espanya”. 
D’altra banda, Progressistes-SDP recorda que la Constitució també estableix que els Coprínceps participen en la negociació dels tractats que afectin les relacions amb els estats veïns quan versin sobre la seguretat interior i la defensa (Article 66).
“I si el Govern en funcions pretén que no s’ha fet cap tractat amb Espanya, sinó només un acord, doncs també ha trepitjat l’article 67 de la Constitució que estableix que els Coprínceps han de ser informats dels projectes d’acords internacionals. I no s’ha fet”, segueix el comunicat. D’aquesta manera, Martí  “acaba els seus vuit anys al capdavant de l’executiu amb un altre cop baix a les institucions, confirmant així la seva actitud reiterada de menysteniment de la Constitució”.
El Govern en funcions va informar dilluns passat, a través d’un comunicat de premsa, que Andorra i Espanya havien acordat col·laborar en l’organització de la Cimera Iberoamericana del 2020. Martí va rebre durant aquesta jornada el secretari d’Estat espanyol de cooperació internacional i per a Iberoamèrica i el Carib. Un dels àmbits cabdals  de l’organització de la cimera és la seguretat, va recalcar Progressistes-SDP.

SDP
afirma
Govern
Espanya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte