Diari digital d'Andorra Bondia
arcalís
arcalís

SDP alerta que el futur d’Arcalís no ha de passar per urbanitzar la zona


Escrit per: 
M. S. C.

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va demanar ahir als cònsols d’Ordino que el pla estratègic que s’està realitzant per a Ordino-Arcalís “mantingui el respecte per la natura que han deixat els avantpassats” i que, per tant, no obri la porta a urbanitzar la muntanya. Segons va indicar Felip Gallardo, acompanyat d’altres membres del partit d’aquesta parròquia, la formació no s’oposa a l’entrada de capital privat, però sempre que això no representi construir habitatges o hotels a peu de pista. En aquest sentit va remarcar que hi ha societats amb accionariat mixt que funcionen, però va deixar clar que el que en cap cas es pot fer és hipotecar els ciutadans en benefici d’uns inversors. “El desenvolupament econòmic d’una parròquia no pot passar per l’explotació indiscriminada dels recursos naturals”, va dir, al mateix temps que va recordar la situació privilegiada de la qual gaudeix Ordino avui.

Gallardo va remarcar que l’entrada de privats tradicionalment ha anat associada al desenvolupament urbanístic de l’entorn, un fet que també comportarà que molts serveis es traslladin a l’estació, amb el greuge econòmic que això suposarà per als negocis que  funcionen actualment.
Des d’SDP també es va posar èmfasi en el fet que la consulta que se celebri entre la població sobre el pla estratègic es porti a terme oferint a la ciutadania el màxim d’informació i les conseqüències que aquest tindrà. “Que no sigui com el Brexit”, va dir Gallardo. Per aquest motiu es va demanar que abans d’arribar a aquest referèndum es treballi en el futur de l’estació d’esquí de forma consensuada entre majoria, minoria i altres grups d’opinió, entre els quals s’hi trobaria SDP. La consellera general del partit Sílvia Bonet, va destacar que la formació no és present al Comú però té consellers generals, que també representen els interessos de la parròquia, i per això la seva col·laboració pot servir d’ajuda. Al mateix temps, els integrants del partit consideren que a la consulta que s’organitzi sobre Arcalís hi haurien de poder participar tots els ciutadans que resideixen a Ordino i que l’opció que es prengués s’adoptés per una àmplia majoria.

Bonet va recordar que un dels problemes del pla dissenyat per Enric Dolsa quan era cònsol era l’excés d’urbanització associat al projecte, i “això va ser el que va comportar el rebuig dels ciutadans d’Ordino”. Bonet va remarcar que avui no hi ha necessitat de més habitatges ja que el descens de població i la caiguda de la inversió en immobles ha fet que en pobles com la Cortinada o Llorts hi hagi un gran nombre de pisos buits. Per la consellera general, el que Ordino-Arcalís necessita per tirar endavant és una millora en l’accés, en les infraestructures de l’estació i els serveis, tot i que en aquest darrer aspecte ja s’ha fet un esforç important. De fet, tant Bonet com Gallardo van destacar la millora en els resultats del camp de neu, que es deu a la recuperació dels països veïns però també al fet que la carretera s’hagi pogut mantenir oberta, i aquí és el Govern qui hi té el seu paper a fer, van dir.

Andorra
Ordino
arcalís
esquí
estació
neu
pistes
SDP
construcció
urbanisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte