Diari digital d'Andorra Bondia
Donsión i Bartumeu durant la compareixença davant dels mitjans, ahir.
Donsión i Bartumeu durant la compareixença davant dels mitjans, ahir.

SDP avisa que Andorra està a les portes d’una recessió econòmica


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Progressistes-SDP

Andorra està a les portes d’una recessió. Així ho va alertar el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, després de conèixer l’informe econòmic del 2018 de la Cambra de Comerç. Per Bartumeu, les dades són clares (una caiguda del crèdit i el consum, la reducció de l’activitat al sector turístic i comercial així com dels dipòsits i beneficis bancaris) i la frenada que també es registra a la resta d’Europa no millorarà les perspectives. Així, va recordar que l’OCDE ha anunciat una “gran recessió econòmica” a la zona euro. Preocupant és, doncs, la possible caiguda de l’activitat a França i Espanya per la incidència que tindria en el Principat. 
El líder d’SDP va lamentar que malgrat això el Govern no ha anunciat encara cap proposta concreta per fer créixer l’economia. També es va mostrar sorprès que la Cambra de Comerç parlés de desacceleració, una afirmació que el va portar a alertar de la poca consciència que té l’entitat de la gravetat del contingut de l’informe. Així, va sentenciar que si l’única mesura per fer-hi front que es planteja és la construcció d’un aeroport a territori nacional, quan aquest estigui construït “ja haurà explotat la bombolla i la crisi a Espanya i França ja s’haurà desenvolupat. Arribarem tard”.
Però SDP suggereix accions per afrontar aquest nou context que s’anuncia. D’una banda, augmentar el salari mínim. Aquest hauria de créixer entre un 15% i un 20%, segons Bartumeu, tot i que va apuntar que això ha d’anar vinculat a la política d’habitatge. En aquest sentit, va declarar que potser amb aquest increment no n’hi haurà prou si no es contenen els preus dels lloguers, ja que gran part dels sous es destinen a cobrir aquesta despesa.
Precisament amb relació a aquest darrer aspecte, els progressistes assenyalen la necessitat de promoure una nova política d’habitatge que passi per destinar fons de la CASS a fer promocions públiques. Com a ubicació proposen uns terrenys de Santa Coloma que són propietat de l’Estat. Bartumeu creu que no cal prohibir algunes promocions “agosarades”, sobretot a Escaldes-Engordany, per a “gent que viu per sobre de la mitjana d’Andorra”, però sí defensa que l’Estat intervingui per regular el dret a l’habitatge, que està “constitucionalitzat”. Amb tot, va assegurar que en la presentació de l’informe de la Cambra de Comerç no es va constatar una gran preocupació per a l’impuls d’habitatge públic, va dir.
El darrer aspecte sobre el qual cal actuar, segons SDP, és el sector financer, que “necessita un protector de darrera instància que no té”, i les finances públiques, que també requereixen un “suport” que avui no gaudeixen. Davant d’aquest fet, la formació reclama plantejar polítiques d’Estat per assolir un préstec internacional amb bones condicions financeres.

Eleccions comunals
La preferència d’SDP de cara a les pròximes eleccions comunals seria reeditar Laurèdia en Comú a Sant Julià de Lòria. Amb tot, la formació no tanca les portes a parlar “amb tothom”. En aquest sentit, el conseller de la formació al Comú de Sant Julià de Lòria, Josep Lluís Donsión, va explicar que, a banda de Laurèdia en Comú, també estan oberts a negociar amb Unió Laurediana (UL) i Desperta Laurèdia. Ara per ara no s’ha iniciat cap negociació, tampoc amb Laurèdia en Comú. Almenys fins després de la reunió de poble, fixada pel 23 de setembre, no arrencaran les converses. Donsión va explicar que els acords a què arribin els comitès locals hauran de tenir el vistiplau del partit.

SDP
avisa
portes
recessió
econòmica
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte