Diari digital d'Andorra Bondia
David Pérez i Jaume Bartumeu en un moment de la compareixença d’ahir a la seu de Socialdemocràcia i Progrés.
David Pérez i Jaume Bartumeu en un moment de la compareixença d’ahir a la seu de Socialdemocràcia i Progrés.

SDP demana “aturar” el procés per entrar al Fons Monetari Internacional


Escrit per: 
M.S. / Foto: M. S.

Socialdemocràcia i Progrés va demanar ahir a l’executiu que aturi qualsevol passa que es pugui fer per avançar en el procés perquè Andorra entri a formar part del Fons Monetari Internacional (FMI) fins que no hi hagi “un debat públic amb llum i taquígrafs” sobre “les conseqüències i inconvenients” que suposa l’entrada a aquest organisme internacional.

Així ho van manifestar ahir el president d’SDP, Jaume Bartumeu, i l’integrant de la comissió  política nacional de la formació David Pérez, que van carregar contra “la precipitació” de l’executiu, a qui van acusar també de “mentir” i mirar d’“aixecar la camisa” tant al Consell General com als ciutadans.
Bartumeu va mostrar la preocupació de la formació per l’actuació del Govern en tot aquest afer, que va arribar a qualificar de “subreptícia”, i per l’“ocultació” i “tergiversació de dades” que s’està produint, especialment amb relació a la quota que el Principat hauria de fer front per passar a formar part de l’FMI. 

En aquest sentit, el president d’SDP, que va fer un repàs dels diferents pronunciaments de l’executiu amb relació a l’FMI i de les reunions de la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals amb els representants de l’FMI del 2016 i 2017,  va recordar, d’acord amb les informacions del mateix executiu, que Andorra hauria de pagar una quota 2,5 vegades superiors a la que paga San Marino i que ascendiria a 167 milions de dòlars. 

Així mateix, Bartumeu va negar també, com havia insinuat el titular de Finances, Jordi Cinca, que només s’hagués de fer front al 25% d’aquesta quota i que el 75% restant fos com un compromís de pagament que es pogués deixar en un dipòsit. El president d’SDP va assegurar que “això és un engany” i es va referir a l’informe anual de l’FMI, en què s’especifica com s’han d’abonar aquestes quotes. En aquesta línia, Bartumeu va explicar que el 25% correspon a la part que s’ha de satisfer a través del que es coneix com els drets especials de gir (DEG), i que el 75% restant es podrà fer  amb la moneda del país –en el cas d’Andorra, en euros– ja sigui a través de l’ingrés de la quantitat corresponent a un compte  de l’FMI al país o a través d’un pagaré però, en tot cas, en el moment d’entrar a l’organisme la quota s’haurà de satisfer en la seva totalitat.

Bartumeu, que va considerar “desproporcionada” la quantitat de 167 milions de dòlars –uns 150 milions d’euros– amb  relació al pressupost de l’Estat, va advertir també dels inconvenients que pot comportar l’entrada a l’FMI com, per exemple,  la pressió posterior, com en el cas de San Marino, d’ingressar al Banc Mundial o l’obligació de portar a terme tota una sèrie de modificacions legislatives “que posen Andorra al peu del cavall de l’FMI”. Per tot plegat, el president de Socialdemocràcia i Progrés va destacar que “de moment no tenim cap pressa, ni cap necessitat ni cap obligació d’entrar a l’FMI”, un organisme en què tampoc hi ha ni Liechtenstein ni Mònaco.

D’altra banda, Bartumeu i Pérez van posar de manifest el seu temor que la “precipitada” actuació de l’executiu pugui respondre a les dificultats per les quals passa una entitat bancària del país arran de les actuacions que, en l’exercici de la seva tasca de supervisió i control, està fent l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). “Anar a Washington a mirar de resoldre un problema que segurament es podria resoldre a Andorra la Vella no fa res més que complicar el problema”, va assegurar Bartumeu, que va mostrar la seva total oposició que es vulgui, si és el propòsit de Govern, resoldre amb diners públics un problema d’una entitat privada.

En aquest sentit, Pérez va remarcar que des de SDP s’entén que, en cas de necessitar una “recapitalització, aquesta s’hauria de fer a través d’una ampliació de capital” i que l’entitat afectada hauria de fer “un despalanquejament dels seus balanços”.

Bartumeu i Pérez, que van deixar clar que des d’SDP “no es vol cap col·lapse financer”, van garantir el suport de la formació a qualsevol iniciativa encaminada a evitar-ho, tot i que van insistir en la seva oposició a “actuacions d’obscurantisme que puguin afectar les finances públiques i la sobirania nacional”.

Martí, més preocupat de sumar vots que de res

El president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, va retreure al cap de Govern les referències a possibles aliances electorals fetes en la darrera sessió del Consell General i va assegurar que Antoni Martí “està més preocupat de comptar famílies i vots que de qüestions com l’FMI o l’acord amb la UE”. 

Precisament, quant a les converses, Bartumeu va destacar que la proposta seguexi damunt la taula i que es va parlant amb tothom. En aquest sentit, i davant les insinuacions de Martí que SDP podria quedar fora de la seva pròpia proposta, va assegurar que la formació “no ha anat a cap conversa amb noms de candidats”,  tot i que va admetre que els “personalismes” poden afectar les converses.

SDP
Fons monetari internacional
FMI

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És una situació que requereix criteris clars. Sembla evident que si el país depèn dels bancs, aquest es vulgui assegurar la bona salut d'aquells que el financen, però és un gos que és mossega la cua tanmateix la quota al FMI continua essent aportada pels bancs en forma de compra de deute públic. El que queda clar és que un altre cas com el BPA faria trontollar tot els sistema bancari del país perquè demostraria que la fragilitat no es pot aturar sense l'empara d'un banc d'últim recurs.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte