Diari digital d'Andorra Bondia
L’integrant de la comissió política nacional de SDP David Pérez i el president de la formació, Jaume Bartumeu, en una imatge d’arxiu.
L’integrant de la comissió política nacional de SDP David Pérez i el president de la formació, Jaume Bartumeu, en una imatge d’arxiu.

SDP demana aturar les converses amb la UE fins després d’eleccions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“El millor que podria passar és que s’aturin les converses fins passades les eleccions perquè sinó encara prendrem mal”. Així de contundent es va mostrar ahir el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, en relació a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). 
I és que pel dirigent de SDP, que amb la seva petició se suma a la demanda d’aturar o frenar el ritme de les converses que ja s’han fet des de UL-ILM, L’A i PS, la situació “és molt preocupant” degut a l’actuació d’un Govern que, al marge d’“ocultar informació i intentar enganyar”, “ha demostrat la seva absoluta irresponsabilitat”.
Bartumeu, que va fer un repàs del succeït les darreres tres setmanes des que va posar damunt la taula la qüestió de la prestació per desocupació el 25 de setembre passat i fins a les visites i declaracions del titular espanyol d’Afers Exteriors, Josep Borrell, i del ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació, Juan Fernando López Aguilar, va insistir en què “no hi haurà un vestit a mida” de la UE per a Andorra. “Hi pot haver una adaptació de la màniga i el pantaló, però no un vestit a mida perquè no ho poden fer”.
En aquest sentit, el president de SDP va posar de manifest que malgrat que des de l’executiu “s’intenti fer creure” que Borrell va fer marxa enrere en les seves declaracions, el ministre d’Afers Exteriors del país veí va “només matisar” les seves afirmacions parlant de períodes transitoris, de la mateixa manera que López Aguilar va parlar també de “processos d’adaptació” però en cap cas “no van dir que Andorra no hagués d’assumir el cabal comunitari en matèria social”.
Pel que fa a les acusacions d’irresponsabilitat, Bartumeu, que va recordar que els anys 2012 i 2013 com a consellers generals van ser a Brussel·les i que ja se’ls va dir “que hi havia la possibilitat de processos d’adaptació”, les va justificar a partir de les manifestacions fetes la setmana passada pel parlamentari de DA i president de la comissió legislativa de Finances, Miquel Aleix, i d’aquesta mateixa setmana del president del grup demòcrata, Ladislau Baró. Tan un com l’altre incidien en la necessitat de disposar d’un estudi de costos i de l’impacte econòmic que tindrà l’assumpció del cabal comunitari, un fet del tot inacceptable per Bartumeu després d’un Govern de “més de set anys i mig ja de majoria absoluta i després de cinc anys de negociació amb la UE”. I és que el líder de Socialdemòcracia i Progrés “pensava que no pogués ser que no tinguessin aquest estudi fet i que el que passava és que ens el volien amagar”. Així, va seguir Bartumeu, el fet que no existeixin aquests informes prova aquesta irresponsabilitat de l’executiu demòcrata. 
Finalment, pel que fa a les acusacions d’intentar enganyar, tant a les forces polítiques com als agents socioecòmics i als ciutadans, Bartumeu va recordar les manifestacions de l’executiu del 25 de setembre en què s’assegurava que la qüestió de la prestació del subsidi d’atur no estava sobre la taula tot contraposant-les al fet que el dos mesos abans els dirigents de la Caixa Andorrana de Seguretat Social van ser en una reunió a Brussel·les parlant precisament d’aquesta qüestió.

Pérez acusa Budzaku de fer “una lectura simplista de la realitat” amb Grandvalira

L’integrant de la comissió política nacional de Socialdemocràcia i Progrés David Pérez va carregar ahir durament contra el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, per la seva “lectura simplista de la realitat” amb el cas de Grandvalira, en unes recents manifestacions en què criticava el trencament de la marca, que va arribar a qualificar de “suïcidi col·lectiu”.
Pérez, que va voler deixar clar que SDP considera també que “és un desastre” que desaparegui Grandvalira, va retreure a Budzaku que se centrés únicament en atribuir el trencament de la marca a les diferències entre els accionistes de la mateixa, i li va recordar que “el responsable d’aquesta desaparició té un nom i un cognom que són Antoni Martí i el Govern dels millors”.
Així mateix, Pérez va mostrar també la seva preocupació pel fet que el gerent d’Andorra Turisme incidís en la inseguretat que la situació genera als turoperadors i en el fet que alguns cercarien ja d’altres destinacions com Suïssa, Itàlia o Turquia. “Em preocupa que des d’Andorra Turisme es compari Andorra amb destinacions com Suïssa o Itàlia ja que aquestes juguen en una altra lliga”, va destacar Pérez, que va aprofitar per carregar contra la política turística que ha portat a terme l’executiu demòcrata, i en particular el titular de la cartera, Francesc Camp, i Andorra Turisme i que “malgrat tota la inversió l’únic que ens ha deixat és turisme low cost”. En aquest sentit, el membre de la comissió política nacional de SDP va posar d’exemple una de les ofertes que s’està comercialitzant aquest dies a través d’internet i que proposa un paquet per venir a esquir a Arcalís entre l’1 i el 6 de gener, amb allotjament en un hotel de tres estrelles en règim de mitja pensió, forfet per a tots els dies més classes d’esquí i l’assegurança per 610 euros, una quantitat que evidencia que “no anem bé”. Per tot plegat, Pérez va insinuar que Budzaku “ja comença a buscar excuses per si la temporada d’hivern no acaba d’anar bé”.

SDP
demana
aturar
converses
ue
després
eleccions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte