Diari digital d'Andorra Bondia
SDP demana per la situació dels serveis mèdics que es presten al Pas
SDP demana per la situació dels serveis mèdics que es presten al Pas

SDP demana per la situació dels serveis mèdics que es presten al Pas


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha presentat una bateria de quatre preguntes al Govern per esbrinar la situació dels serveis que es presten al centre mèdic públic del Pas de la Casa, segons va informar ahir la formació. 
En l’exposició dels motius de les preguntes, que l’executiu haurà de respondre per escrit, Naudi recorda que la passada legislatura el Govern d’Antoni Martí va reduir ja alguns dels serveis mèdics i assistencials que es prestaven al centre mèdic del Pas de la Casa, tot argumentant-ho amb consideracions d’estalvi econòmic.
Per això, afirma el parlamentari de SDP que, pel que diu l’executiu, “la crisi s’ha deixat enrere” i que des del ministeri de Salut s’està treballant en la implementació d’una nova cartera de serveis. Naudi pregunta per quins serveis i quines especialitats es presten en l’actualitat en el centre mèdic del nucli encampadà.
Així mateix, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés vol saber també quins horaris es dediquen a cada especialitat durant els diferents dies de la setmana; si el Govern té previst afegir nous serveis al centre mèdic el proper any; i si el Pas de la Casa disposa d’un servei d’urgències obert les 24 hores del dia.
D’altra banda, Naudi ha presentat, també, perquè des del Govern es responguin per escrit, tota una sèrie de qüestions lligades a la inversió estrangera, després de constatar que diferents membres de l’executiu, en diverses manifestacions públiques, “han reconegut que els resultats d’aquestes inversions no acaben d’estar a l’alçada de les seves previsions”.
D’aquesta manera, el parlamentari de SDP pregunta pel nombre d’autoritzacions per a l’exercici d’una professió liberal per part de persones físiques amb residència efectiva i permanent al país i que no disposin de la nacionalitat andorrana que s’han decretat entre els anys 2013 i 2017, així com en quins sectors d’activitat s’han lliurat.
Naudi també vol conèixer, pel mateix període esmentat, quantes autoritzacions d’inversió estrangera s’han decretat dins el règim d’inversions directes i per quins sectors, així com si existeix una estimació del volum de negoci generat per cada any. El conseller general també demana pel nombre d’autoritzacions decretades dins el règim d’inversions en cartera i per quins sectors, i si hi ha una estimació del volum de negoci.
A més, Naudi planteja també les mateixes qüestions en el cas dels permisos d’inversió estrangera decretats dins el règim d’inversions en immobles, i les autoritzacions en el règim d’altres formes d’inversió. Finalment, el conseller general de SDP pregunta a l’executiu pels ingressos tributaris percebuts per les declaracions de les empreses, professionals i inversions estrangeres, entre els anys 2013 i 2016, i de quina és l’estimació per aquest exercici 2017.
D’altra banda, Naudi ha presentat dues preguntes més, en aquest cas perquè siguin contestades de forma oral en la sessió de control a l’executiu prevista per al 14 de desembre al Consell General, amb relació al clima laboral existent al servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) i a les mesures que pensa dur a terme el Govern per tal de garantir en el temps el futur de la branca de jubilació i el sistema de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Pel que fa a la primera de les preguntes, i després de recordar les baixes, “en un termini de temps relativament proper”, que hi ha hagut al servei, Naudi pregunta per quants treballadors de la ITV han deixat el càrrec de feina en els darrers dos anys i per quins motius. 
A més, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés demana a l’executiu si ha fet un seguiment d’aquesta qüestió, i quines mesures s’han adoptat o es pensen prendre per garantir unes condicions de treball que respectin la legislació laboral i que garanteixin a la vegada les condicions exigides en matèria de seguretat de cara als usuaris d’aquest servei.
Respecte a la segona qüestió, i després de fer-se públic l’estudi encarregat per la CASS sobre la Situació de la branca de jubilació i simulacions de test de sensibilitats, en funció de diferents escenaris, Naudi, que remarca la “preocupació” de “bona part de la ciutadania” arran de les conclusions de l’esmentat informe, demana a l’executiu si té previst un pla d’accions conjuntes per garantir l’actual sistema i, en cas de resposta afirmativa, quines serien les mesures i com i quan s’implementarien. 
Per la seva part, la consellera general independent del grup mixt, Sílvia Bonet, ha presentat també una pregunta per a la sessió de control amb relació al conveni signat entre la CASS i el Col·legi de Metges, i sobre com queda garantit el dret del pacient en l’atenció domiciliària i com es garanteix aquest servei a les nits.

SDP
demana
serveis mèdics
presten
Pas
Víctor Naudi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte