Diari digital d'Andorra Bondia
Naudi i Bartumeu en una compareixença anterior.
Naudi i Bartumeu en una compareixença anterior.

SDP denuncia la "mala gestió" del Govern amb la venda de Vallbanc


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va denunciar ahir la "mala gestió" realitzada pel Govern i l’AREB amb la venda de Vallbanc. Ho va afirmar arran de la resposta que va donar el ministre de Finances, Jordi Cinca, en la sessió de control de la setmana passada en què es va limitar a informar de l’import que s’ha rebut per l’entitat de part de JC Flowers, 3,8 milions. Naudi va remarcar que aquesta xifra dista poc de la ingressada en el moment en què es va vendre el banc fa dos anys i que pujava a 3,5 milions. Així va recordar que el contracte recollia que la meitat de 7 milions d’euros s’havien de fer efectius en aquell moment mentre que al cap de sis mesos s’havia de pagar el 25% restant i als 12 mesos l’altre 25%. A més, en total es preveia recaptar un màxim de 29 milions d’euros.

El parlamentari va lamentar que “ni l’AREB ni el Govern exigeixen el que es deu ni fan complir el contracte” tot i que Vallbanc ha registrat beneficis d’11 milions i 8,3 milions durant els darrers dos anys i, per tant, no pot dir que no pot fer front als seus compromisos. Naudi va destacar que el Govern ha de vetllar pels diners públics i els interessos de l’Estat i va declarar que aquest és un exemple més de malbaratament al mateix temps que va afegir que el que s’ha cobrat per la venda de l’entitat equival als assessoraments d’advocats a l’AREB “fora de preu de mercat” que ha satisfet l’executiu. Davant d’això, el president de la formació, Jaume Bartumeu, va apuntar que “potser no s’ha fet tot bé” ja que “alguna cosa grinyola”. A més va indicar que no és el primer incompliment i es va referir a la renda variable a Credit Suisse.
Bartumeu també va parlar de la situació de la plaça financera andorrana assenyalant que està per “reconstruir, reforçar i rellançar”. Així va recordar la disminució d’algunes ràtios en els resultats dels bancs del 2017, del fet que els dipòsits no van tenir un “creixement evident” i que s’aguanten per l’activitat bancària fora de les fronteres. Per això va expressar la preocupació per reforçar l’activitat financera i va lamentar que “trobem a faltar una direcció de la política financera pública, que no hi és”. Així va exposar que, tot i que els canvis normatius tenen un impacte, “la qüestió és si s’estan posant els mitjans des de l’autoritat financera pública per ajudar a reforçar el sector i rellançar-lo”, un fet del qual SDP té dubtes. A més, va insistir que el ministeri de Finances no està desplegant totes les normes derivades de l’Acord Monetari. Bartumeu també es va referir a possibles fusions entre bancs i va declarar que “sembla evident que algunes entitats bancàries necessiten reforçar muscle” i va afegir que “és evident que han de passar coses i en passaran”, potser no en els propers sis mesos però sí l’any que ve, segons responsables d’entitats, va dir.
El president d’SDP també va parlar del fet que el Comú d’Andorra la Vella hagi recorregut l’aute del GAdA. Diu que això només és gastar diners ja que el més segur és que el Superior conclogui que cal executar la sentència. També es va mostrar convençut que el Comú pot saber en una setmana les persones afectades, si no ho sap ja.  

Preocupació pel document a la UE pel contraban

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, es va referir ahir al document de compromís que ha entregat el Govern a la Unió Europea (UE) per lluitar contra el contraban de tabac. Segons va explicar Naudi, aquest és un tema que “preocupa molt” la formació tenint en compte que, segons sembla, el document va ser una petició de la UE i que “hi ha uns compromisos que van en paral·lel”. “Volem saber de què es tracta”, va afirmar. L’existència d’aquest document va ser anunciada per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, als membres de la comissió legislativa de Política Exterior fa una setmana. Amb tot, ara per ara, el Govern no ha fet arribar als consellers generals aquesta informació encara que la ministra s’hi va comprometre. El parlamentari d’SDP va destacar que es tracta d’un “document cabdal” i per això en va demanar una còpia, una petició que ahir va tornar a traslladar per via telefònica a l’executiu.

 

 

SDP
Vallbanc
Unió Europea
gada
Sistema Financer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte