Diari digital d'Andorra Bondia
SDP diu que amb els recursos es busca no trencar el model d’Estat
SDP diu que amb els recursos es busca no trencar el model d’Estat

SDP diu que amb els recursos es busca no trencar el model d’Estat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, acompanyat del secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, va justificar ahir el seu suport als dos recursos que, conjuntament amb els parlamentaris del PS i de LdA, han presentat al Tribunal Constitucional amb relació a les lleis de competències i transferències als comuns. 
Naudi, que va recordar que durant la negociació dels textos entre Govern i comuns ja va mostrar “alguns punts de discrepància” i que ja va apuntar “que hi podria haver algun problema d’inconstitucionalitat”, va assegurar que amb la reforma aprovada “es trenca el model d’Estat definit el 1992 amb un ampli consens”.
El parlamentari d’SDP, que va criticar també que, en la negociació, s’hagués associat el Consell General “quan ja estava tot el peix venut”, deixant poc marge a les aportacions dels consellers,  va insistir que, amb la reforma, “es creen desigualtats entre comuns” i no es respecta l’article 81 de la Constitució, que estableix que l’Estat ha de garantir el finançament dels comuns i fer-ho amb una “partida igual per a totes les parròquies i una partida variable, proporcional, segons la seva població, l’extensió del seu territori i altres indicadors”.
En aquest sentit, Naudi va denunciar que, amb la Llei de transferències als comuns plantejada, “no es respecta el principi de proporció ni el d’igualtat” ja que, amb la introducció d’aspectes com els quilòmetres de carreteres secundàries i altres supòsits, “no es considera totes les parròquies per igual”.
A més, pel conseller general d’SDP, hi ha també un trencament del principi d’autogovern de les administracions parroquials, ja que, amb l’establiment de criteris de distribució, com el compliment en matèria de separativa d’aigües o del cadastre, “es penalitza algunes parròquies” i l’executiu “esdevé un àrbitre que diu què poden fer o no poden fer les parròquies”.
Pel que fa a la Llei de delimitació de competències dels comuns, i concretament en el cas de la cessió de terrenys, Naudi va recordar que es va fins i tot més enllà de les disposicions de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (Lgotu). 
Així mateix, Naudi va respondre a les manifestacions del cap de Govern, Antoni Martí, que dilluns havia tret importància a la presentació dels recursos, assegurant que 22 dels 28 consellers entenien que no hi havia motiu per fer-los. “És l’estil que caracteritza el senyor Martí, que voldria que tothom combregués amb ell i les seves idees”, va remarcar Naudi, per qui Martí “el que hauria d’haver fet és callar i no dir res”.
D’altra banda, el conseller general d’SDP va confirmar que, coincidint amb la sessió del Consell General d’avui, hi haurà una primera trobada dels parlamentaris que integren el grup mixt, després de l’arribada dels cinc consellers generals que van abandonar el grup liberal, en la qual es mirarà d’establir un calendari de reunions per abordar el nou funcionament del grup.
Quant als contactes amb altres formacions per explorar les possibilitats d’arribar a un acord en l’àmbit territorial de cara a les eleccions generals vinents, Naudi va explicar que s’han emplaçat amb el Partit Socialdemocràta per fer una reunió ja després de festes.

SDP
recursos
model d'Estat
trencar
busca
competències
transferències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte