Diari digital d'Andorra Bondia
Les previsions d’ingressos a l’Estat per la venda de tabac, al punt de mira d’SDP.
Les previsions d’ingressos a l’Estat per la venda de tabac, al punt de mira d’SDP.

SDP diu que fiar l’ingrés de 110 milions al tabac posa sous en risc


Escrit per: 
A. D. / Foto: BonDia
Els presentats per al 2020 per l’executiu demòcrata són uns pressupostos “insincers, com dirien educadament els francesos”, de “dissimulació”, amb aspectes que comporten un risc, assegura el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu. Un perill que ve donat per aspectes com són la “importància superlativa” que en el capítol d’ingressos s’atorga als procedents de la taxa de consum sobre les importacions de tabac, pressupostada en 110 milions d’euros, és a dir, una xifra que representa prop d’un 30% del total d’ingressos procedents dels impostos directes i indirectes. El risc està, va adduir, en el fet que “si hi ha un terrabastall en el món del comerç que afecti el tabac, seria missió impossible tancar els comptes a final de mes, i per tant fer front a la nòmina de l’Estat, que s’incrementa un 3%”. 
Arguments com aquest són els que porten Bartumeu a considerar que “són uns pressupostos de la dissimulació pel que fa als interessos i un intent de dissimulació de la despesa”, a banda de contenir “inversions que no s’arribaran a fer”. A banda,  “no es va a buscar l’equilibri en la taxa per consum”. 
Bartumeu, que va fer una anàlisi del pressupost en roda de premsa, es va referir a un document on “els ingressos no s’incrementen però sí que puja la despesa”, una situació que “acostarà a no complir amb els compromisos ni amb els ciutadans ni amb els creditors de l’Estat”. 
 
Una “astracanada”
D’altra banda, el president de Progressistes va insistir, en la línia del que ja havia apuntat en ocasions precedents, en la necessitat de derogar la Llei de sostenibilitat de les finances públiques, que en opinió seva fixa condicions que són “una barbaritat digna d’un Nobel de l’astracanada econòmica” . En aquest sentit, li “sobta molt” la perspectiva d’ingressos via impostos indirectes, per ajustar les previsions al  límit del 38,9% que no es pot sobrepassar amb els ingressos per imposició directa.  
Així, segons l’anàlisi del president d’SDP, la suma total prevista d’ingressos per l’IRPF i l’impost de societats no arriba als 78 milions, quantia un 30% inferior als ingressos que genera la taxa derivada de la comercialització del tabac. Això, suposa que “estem davant d’una debilitat de les finances públiques andorranes que no es pot oblidar”.
Bartumeu va exposar uns comptes amb un dèficit de caixa de 23 milions d’euros, on al  costat dels 447 milions que es preveuen d’ingressos  hi ha una previsió de 391 milions de despesa corrent, a les quals s’han de sumar 79 milions de retorn de capital. Amb aquest dèficit, va augurar, “mai no serem els campions de l’equilibri pressupostari”, que fins i tot sobrepassarà en un 77% el previst per al passat exercici. 
 
SDP
ingressos
tabac
sous

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte