Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Marc Miralles i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.
Joan Marc Miralles i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.

SDP dubta de la bona relació amb França per l’afer del contraban


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Hi ha un problema amb l’acord d’associació que es diu tabac i contraban”. Així de contundent es va mostrar ahir el president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, que va acusar l’executiu de “manca de transparència” amb relació a tot l’afer amb França per la qüestió del contraban i el va instar a “deixar d’ocultar” l’informe del ministeri d’Interior gal quant a aquesta qüestió.
Bartumeu, que va criticar que “des del departament de comunicació cloroform de l’executiu es diu que les relacions amb França són excel·lents quan no és així”, es va mostrar molt crític amb el desplaçament a “corre-cuita” del cap de Govern a París per reunir-se amb el ministre d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin, amb qui va abordar la cooperació en la lluita contra el contraban.
“On s’ha vist que un cap de Govern s’hagi de reunir de pressa i corrents amb un ministre de segon rang perquè tenim el ministeri de Finances francès enfadat amb Andorra?”, es va demanar el president d’SDP, que va lamentar “la lleugeresa” i “precipitació” amb què fan les coses els representants institucionals de DA.
En aquest sentit, Bartumeu, que va situar també dins aquesta lleugeresa el que ha passat amb la delegació al Consell d’Europa i en va responsabilitzar el síndic i el president de la mateixa delegació, va atribuir la precipitació a la “manca de preparació dels que van arribar a l’edifici administratiu i que pretenien ser el Govern dels millors”, i va lamentar també l’“alarmant desconeixement dels dossiers, tant interns com externs”.

Prioritats canviades
Per la seva part, el secretari d’organització de SDP, Joan Marc Miralles, va carregar novament contra els responsables del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària per la “incapacitat” de resoldre la problemàtica a Urgències.
 En aquest sentit, Miralles, que va recordar que el problema de la manca de personal no es reflectia al pressupost del 2017  i va assegurar que tampoc es veu en el del 2018, va denunciar que les prioritats del SAAS “no siguin resoldre els problemes que tenen els ciutadans que van a Urgències. Així mateix, el secretari d’organització de SDP va tornar a contraposar la “facilitat” amb què s’han trobat 3 milions d’euros per a l’AREB, uns diners que permetrien “cobrir deu metges a Urgències durant 6 anys”, i la “incapacitat de resoldre els problemes reals de la ciutadania”.

Cinca i Espot lloen i defensen la cooperació amb l’Estat veí

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, van lloar i defensar la cooperació amb França en matèria de lluita contra el contraban de tabac i van assegurar que “més enllà del que pugui dir l’informe, el Govern no té constància de cap incident”. Així mateix, Cinca va justificar el desplaçament de Martí i d’ell mateix a París, per informar el ministre Damanin de totes les accions fetes pel Principat per lluitar contra el contraban, i va situar la reunió en el marc del proper tancament del capítol del tabac en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea.
Per la seva part, des de l’ambaixada de França al Principat es va fer públic un comunicat en què la seu diplomàtica es desvincula i “no es fa responsable” de l’informe adoptat per l’Assemblea Nacional francesa en el marc del procediment de ratificació de l’acord entre el govern francès i l’andorrà relatiu a la cooperació policia transfronterera i assumptes duaners. Així mateix, l’ambaixada de França assegura que “tampoc es fa responsable del contingut d’aquest informe o de les anàlisis que conté, d’acord amb el principi de separació de poders”.

contraban
frança
política
tabac
cooperació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

necessitaràs polítics amb grans testicles

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte