Diari digital d'Andorra Bondia
Naudi i Bartumeu en una compareixença anterior.
Naudi i Bartumeu en una compareixença anterior.

Per SDP la transitòria de 30 anys no resol el problema amb el tabac


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va avisar que amb una transitòria de 30 anys per al tabac no se solucionarà el futur del país. En aquest sentit, va denunciar “‘l’ús electoralista del tabac” per part del Govern, ja que sap que la caiguda dels ingressos per les importacions d’aquest producte es deu en gran mesura al reforçament de la lluita contra el contraban i que el comerç no els farà remuntar. L’executiu, però, “ho amaga”, va afegir, en vista a les properes eleccions.

Així, es va referir a les dades d’importacions de mercaderies del maig d’aquest any, que assenyalen que tot i que hi va haver un repunt de les importacions de tabac durant aquest mes, en els cinc primers mesos de l’any les importacions de tabac baixen un 33,8%, mentre que el global de mercaderies ho fa quasi un 20%.Tenint en compte que el tabac segueix representant més del 50% dels ingressos de l’Estat, Bartumeu va alertar que la situació és “preocupant” perquè agreuja el desequilibri en les fonts d’ingressos i anuncia un increment del dèficit. Davant d’aquest panorama, va lamentar que el Govern demòcrata “no ha sabut o no ha volgut” impulsar un nou model econòmic que no sigui exclusivament el model del tabac. Bartumeu va indicar que el cap de Govern, Antoni

Martí, està entestat a negar l’evidència que “ja no som el què érem”. Per això,  va exposar que urgeix un “projecte de futur” perquè la situació econòmica millori, es creï riquesa i l’Estat pugui prestar serveis. Pel president d’SDP el futur passa pel desenvolupament d’un nou model econòmic. Al mateix temps, va assenyalar la preocupació de la formació pel retard en la regulació del sector financer per desenvolupar l’Acord Monetari. Sobre la qüestió, va exposar que el canvi en la normativa reduirà l’aportació de la banca al PIB. Per aquest motiu,  remarca la necessitat de reforçar el sector, ja que no s’ha de renunciar a ser una bona plaça financera. 

Per altra banda, el conseller general de la formació, Víctor Naudi, es va referir a la carta de Martí (que encara no ha rebut) per iniciar una reflexió sobre la CASS. Considera que el que cerca és guanyar temps i va lamentar que no hagi fet les reformes estructurals que el país necessita. Bartumeu va afegir que enviar aquesta carta seria “una presa de pèl” i va exposar que si entre ells es barallen (en referència al candidat de la CEA a les eleccions de la CASS i el president de la CASS) “no cal que ens emboliquin a nosaltres en aquest xafarranxo”.

SDP
transitòria
30 anys
resol
problema
tabac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte