Diari digital d'Andorra Bondia
David Pérez i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.
David Pérez i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.

SDP lamenta que l’enquesta del CRES confirmi “la fractura social”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Socialdemocràcia i Progrés va lamentar ahir les dades del darrer Observatori Social del Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans que “confirmen les pitjors hipòtesis de fractura social”, una qüestió que des de la formació progressista ja s’havia advertit en reiterades ocasions.
Així ho van exposar ahir el president d’SDP, Jaume Bartumeu, i el membre de la comissió política nacional del partit David Pérez, que van insistir que el país “necessita sortir del cul-de-sac a què l’han portat dues legislatures de govern de DA” i que és indispensable “reconstruir l’economia i donar suport a les famílies i a les empreses”.
Pérez va destacar que les dades “desmenteixen” la recuperació econòmica de què es vanta DA i que, en tot cas, posen de manifest que la recuperació “no arriba a tothom”. Així, Pérez va lamentar el 4,6% de ciutadans que tenen privacions severes, el 12% que no pot mantenir una temperatura de confort a la llar i el 7% que té dificultats per comprar carn o peix. “És inadmissible que a l’Andorra dels “Clouds”, les grans avingudes, del circ de les dives i de l’heliport fantasma  hi hagi ciutadans que tinguin dificultats per comprar menjar”, va dir.
Per sortir d’aquesta situació, Bartumeu considera que cal fer una taula amb els agents econòmics i socials, “no per fer-se fotos sinó per analitzar aquestes estadístiques i veure com es pot portar al país un altre tipus de clientela”. El president d’SDP, que va incidir també en la necessitat de “reforçar el sector financer”, va admetre que el Govern “no pot decidir per decret que s’apugin els salaris o que s’abaixin els lloguers” però va recordar que la Constitució preveu que l’executiu pugui intervenir en l’economia.
Així, el dirigent d’SDP va insistir en la necessitat de “fer un replantejament global i parlar de quin tipus de país es vol” ja que l’aposta pel low-cost que ha fet l’executiu taronja no ha fet res més que incrementar la fractura social.
Bartumeu va preferir no valorar el nou partit encapçalat per l’exconseller general Eusebi Nomen, a l’espera que deixi de ser una iniciativa “unipersonal”. “Veurem si va de bracet amb Virtus Unita o no”, va destacar el president d’SDP, que sí va assegurar que “tot apunta que és una proposta conservadora”.

Preocupació per l’annex a l’acord amb la UE

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va mostrar la preocupació de la formació per les “disposicions” que conté el protocol annex a l’acord d’associació en el qual la UE ha introduït una salvaguarda que, en el cas que Andorra no compleixi, pot “fer saltar tot l’acord”.
Bartumeu va lamentar que, tot i el compromís adquirit, des de l’executiu no s’hagi volgut fer arribar una còpia d’aquest document als parlamentaris de la comissió legislativa de Política Exterior.

SDP
lamenta
enquesta
CRES
fractura social

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte