Diari digital d'Andorra Bondia
Víctor Naudi i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.
Víctor Naudi i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.

SDP no es veu fora d’un acord entre Liberals i PS i espera una resposta


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Socialdemocràcia i Progrés no se sent exclosa d’un possible pacte entre Liberals d’Andorra i Partit Socialdemòcrata per fer llistes territorials conjuntes en les properes eleccions generals i es manté a l’espera que aquestes dues formacions responguin la carta que se’ls va fer arribar l’octubre passat en què es plantejava explorar aquesta possibilitat.
Així ho va assegurar ahir el president d’SDP, Jaume Bartumeu, després que un altre rotatiu hagués donat per fet el pacte entre Liberals d’Andorra i el Partit Socialdemòcrata. En aquest sentit, Bartumeu, que va recordar que en la seva proposta es deixava clar que les candidatures territorials “s’haurien de configurar a l’entorn d’un programa comú de redreçament i progrés del país”, va insistir que no se sentiran exclosos fins que se’ls respongui a la proposta o fins que es presenti públicament aquest suposat pacte.
Així mateix, Bartumeu va voler deixar clar que el plantejament d’SDP “no és per anar en contra de ningú”, sinó “a favor del país”, amb uns punts consensuats, i que no té res a veure amb la gran coalició del 2011. En aquest sentit, Bartumeu va avançar la negativa de la seva formació a formar part d’una “candidatura del no”. “Si es vol refer l’operació 2011 d’una altra manera, no hi serem, no perquè no ens hi vulguin o no ens hi convidin, sinó perquè juguem amb un altre plantejament”, va assegurar el president d’SDP.
D’altra banda, el secretari general i el secretari de relacions internacionals de LdA, Amadeu Rossell i Valentí Martí, van assegurar que “no hi ha cap pacte tancat ni hi ha res” i que, des de la formació, “continuem parlant amb tothom” perquè les coses “s’han de fer bé” i “s’ha de construir un pacte i aquest ha de ser entendible”.
En aquest sentit, Rossell, que sí que considera que, en cas que s’acabi arribant a qualsevol acord s’hauria d’assolir abans de l’estiu, va avançar que es plantejarà als diferents comitès parroquials la qüestió per conèixer “com veuen els possibles pactes i amb qui”.
Així, i després d’insistir que les converses “són molt inicials”, Rossell va remarcar que cal “deixar enrere rancúnies del passat” i centrar-se a “construir un missatge i un projecte” i que més endavant ja es veurà fins  on pot arribar.
En aquesta línia, el dirigent liberal, que va assegurar que “no és moment de vetos”, va incidir en la necessitat de fixar-se més “en el que ens uneix” que no pas en el que “ens distancia”, i va deixar clar que qualsevol pacte per a la confecció de candidatures territorials conjuntes s’ha de centrar en qüestions concretes. I, en aquest sentit, va assegurar que “tots els que fem política hem de mirar pel país perquè la situació que ve serà molt dura”, i va incidir en la necessitat de “reinventar i recuperar” el sector del comerç i el bancari, definir l’acostament a Europa i “posar ordre a la sanitat”.

Preocupació per la situació del sector financer

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, i el conseller general de la formació, Víctor Naudi, van tornar a posar de manifest ahir la seva preocupació per la situació del sector financer i per les accions que porta a terme l’executiu que, al seu entendre, no ajuden a reforçar-lo. En aquest sentit, Bartumeu va carregar contra la proposta de l’executiu de rebaixar el règim de cobertura de dipòsits bancaris dels 100.000 euros actuals a 20.000 euros.
D’altra banda, Bartumeu i Naudi van reiterar també la preocupació per l’acceleració del procés per entrar al Fons Monetari Internacional i els seus motius. En aquest sentit, el dirigent d’SDP va recordar un debat al Parlament de San Marino de la setmana passada en què s’abordava la possibilitat de demanar ajuda a l’FMI davant la situació complicada per la qual passa una entitat bancària. 

SDP
veu fora
acord
liberals
PS
resposta
espera

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte