Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, en la compareixença d’ahir.
El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, en la compareixença d’ahir.

SDP veu amb preocupació el retard en la tramitació de lleis bancàries


Escrit per: 
M.S./Foto: Jonathan Gil

Socialdemocràcia i Progrés va mostrar ahir la seva preocupació per l’embús legislatiu amb què es troba el Consell General, amb més de trenta textos a tràmit parlamentari, i, a la vegada,  per “l’absència” d’algunes lleis importants que “no acaben de sortir”, com serien, per exemple, textos com el de criteris de solvència i el del codi bancari, entre d’altres, que han de donar compliment a l’Acord Monetari.
Així ho van posar de manifest ahir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, per qui aquesta situació és una prova més del “desordre i de la manera de fer” del Govern de Demòcrates per Andorra, que, “tot el que no ha fet en set anys, ho vol tramitar ara de pressa i corrents”. 
I és precisament aquesta urgència de darrera hora la que provoca que hi hagi textos “que no estan fets tal com haurien d’estar fets”, plens d’incorreccions i incoherències, segons  va assegurar Naudi, que va afirmar trobar a faltar també, a part de les lleis que exigeix l’Acord Monetari, aquells textos de caire “més social que han de mirar d’aturar el fraccionament de la societat que DA mateix ha provocat”, com seria la llei òmnibus per mirar de pal·liar els problemes de la manca d’habitatge.
Són aquestes qüestions, i fets com que l’executiu “pretengui rebaixar un 80%” el límit de la garantia de dipòsits bancaris, i passar dels 100.000 euros actuals a 20.000, que es digui que la branca de jubilació “està gairebé en fallida”, la caiguda d’ingressos públics, sobretot els procedents del tabac, o “l’opacitat en les negociacions amb la UE”, entre d’altres, les que “haurien de preocupar”, a parer de Bartumeu, i no pas “un acord de cadires”, en referència al possible pacte entre Liberals d’Andorra i el Partit Socialdemòcrata per fer llistes territorials conjuntes en les properes eleccions generals.
Precisament, quant a aquest possible acord que deixa de banda Socialdemocràcia i Progrés, Bartumeu, que va recordar que la seva formació va presentar una proposta “per articular un programa comú” que comportés “candidatures transversals” a les parròquies, va lamentar haver constatat, a través dels mitjans de comunicació, l’entesa entre liberals i socialdemòcrates, però sense cap acord programàtic. “Hem comprovat que el que s’ha fet és un acord per cadires, amb exclusions i sense un programa comú”, va assegurar Bartumeu, que va advertir que, si finalment s’acaba concretant, “té pinta de començar sense cap coherència política”.
Per tot plegat, Bartumeu va explicar que la formació continua treballant en la revisió del programa electoral del 2015 per incorporar-hi aquelles modificacions que siguin necessàries, i va dir que ho fan “al nostre ritme”, ja que “no tenim pressa”. En aquest sentit, el president d’SDP va recordar les manifestacions del cap de Govern en el sentit que aprofitaria el debat d’orientació política per anunciar la data dels comicis, de manera que “quan sapiguem el calendari ja ho farem”.
Bartumeu va reiterar que el que “sí és segur” a dia d’avui és que la formació presentarà una candidatura nacional i que, en funció de com es vagi concretant l’escenari electoral, es veurà què es fa a cada parròquia. En aquest sentit, i sense descartar cap escenari a Sant Julià de Lòria, on podria haver-hi una llista de Laurèdia en Comú, ni a la capital, el dirigent de Socialdemocràcia i Progrés va remarcar que la formació no renunciarà a res. “On hi hagi un espai públic on tothom pot muntar la seva festa, no renunciarem a fer-la nosaltres també”, va dir Bartumeu.
Pel que fa a l’articulació de la campanya electoral, el president d’SDP considera que es plantejarà la disjuntiva entre polítiques progressistes i el discurs d’aquells que “intenten conservar el que ja és història i no es pot conservar”. I va avançar que caldrà tenir “la valentia suficient” per tirar endavant les reformes necessàries. En aquesta línia, va remarcar que a SDP “no hi som per no tocar res, però sí per ajudar els que més ho necessiten”.

SDP
preocupació
tramitació
lleis bancàries
retard

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte