Diari digital d'Andorra Bondia
SDP vol esperar-se a l’auditoria per decidir si porta Bonet a la fiscalia
SDP vol esperar-se a l’auditoria per decidir si porta Bonet a la fiscalia

SDP vol esperar-se a l’auditoria per decidir si porta Bonet a la fiscalia


Escrit per: 
M.S./P.G. / Foto: Jonathan Gil

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) s’esperarà a disposar de l’auditoria dels comptes de l’agrupació parlamentària abans de demanar un assessorament jurídic per decidir si porta o no la consellera general independent del grup mixt i excompanya de formació, Sílvia Bonet, a la fiscalia.
Així ho van explicar ahir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, que faran arribar també com és pertinent l’auditoria dels comptes al síndic general i al Tribunal de Comptes de manera que, com va precisar Bartumeu, si es confirma que “hi podria haver indicis penals ja serem tres el que haurem de decidir si anem o no a la fiscalia”.
Sigui com sigui, Bartumeu, que va comparèixer amb Naudi per defensar l’actuació de la formació després que Bonet hagués lliurat divendres passat al síndic una carta on expressava  “sospites” sobre pagaments fets per l’agrupació parlamentària, va incidir que la decisió de portar la consellera a la fiscalia es farà “en funció del que digui l’assessorament i no en funció que algú digui que farà o no farà alguna cosa”.
Amb aquesta darrera afirmació, Bartumeu comentava l’avís de Bonet de portar també a la fiscalia els pagaments “sospitosos”, unes sospites que el president d’SDP, que va instar Bonet a “fer el que vulgui”, va considerar “infundades, injustificables i que comencen a ser injurioses”.
En aquest sentit, Bartumeu, que afirmar que amb els dubtes expressats la consellera general hauria volgut “dissimular la seva vergonyosa actuació”, va voler deixar clar que “una cosa són il·legalitats constatades i confessades” i una “altra de ben distinta sospites de presumptes irregularitats”, i que no són més que “falsedats com un temple”.
Així, el president d’SDP va voler clarificar un per un els pagaments posats en dubte per Bonet. En el primer cas, corresponent a una factura de material d’oficina que s’hauria enviat a l’oficina política de Bartumeu, el dirigent d’SDP va explicar que es tractava d’un error ja resolt per la mateixa empresa i que a més a més el material era per a l’altra formació política que integra el grup mixt i que va ser portat al Consell General.
Quant al pagament d’11.000 euros al Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (Ceres) i de 500 euros mensuals a SDP per l’ús del local de la formació, Bartumeu va defensar que aquestes despeses són fruit de dos convenis, que a més s’adeqüen als criteris aprovats en les darreres legislatures pel que fa a les despeses autoritzades als grups parlamentaris.
En el cas de Ceres, Bartumeu, que va remarcar que no és cap fundació ni societat sinó un centre d’estudi polític, va recordar que a l’inici de la legislatura els dos consellers d’SDP van acordar no contractar un secretariat permanent per fer el seguiment de les seves tasques i que es va recórrer al suport tècnic, polític i logístic de Ceres, que va fer aquesta tasca sense cap contraprestació durant el segon semestre del 2015. De cara a l’any següent, i amb possibilitat de prorrogar-ho al 2017, es va establir un conveni que preveia el pagament de 1.000 euros mensuals pels treballs, exceptuant l’agost.
Quant al pagament per l’ús del local, Naudi i Bartumeu van precisar que ja hi havia un conveni en aquest sentit la legislatura anterior i que a l’inici d’aquesta els dos consellers generals que va obtenir la formació van decidir “donar-hi continuïtat”. El conveni preveu l’ús de les instal·lacions per a reunions, trobades, seminaris, conferències i rodes de premsa, entre d’altres. Sobre els motius d’aquesta decisió, Naudi i Bartumeu van explicar que hi ha persones i entitats que no volen reunir-se amb els partits al Consell General i sí en locals “més discrets”, i van recordar que el lloguer d’una sala d’un hotel per a un dissabte al matí per fer un seminari ja pot costar els 500 euros.
D’altra banda, sobre la possibilitat d’asseure’s amb Bonet per mirar de resoldre la situació, Bartumeu va remarcar que “s’equivoquen aquells que ho demanen”, ja que es tracta d’“una qüestió, que podria tenir conseqüències jurídiques, que no es pot negociar”.

La consellera, expectant

La consellera general independent del grup mixt, Sílvia Bonet, encara analitza si portarà o no a la fiscalia la documentació que ha aportat al síndic sobre alguns pagaments fets per l’agrupació parlamentària d’SDP, tot i que, de la mateixa manera, la seva exformació esperarà a conèixer el contingut de l’auditoria encarregada per Naudi. Tot i això, Bonet considera que “és tot molt surrealista i que hem anat molt més enllà del que hauríem d’haver anat”.
I és que la parlamentària vol buscar “una fórmula per intentar no enredar més tot això”. Bonet manté que ha estat un “malentès” el que ha donat peu a tot el conflicte creat entre SDP i ella. En aquest sentit, insisteix que “si m’haguessin deixat tancar els comptes i temps per justificar-ho tot com ho tenia previst”, les interpretacions haurien estat unes altres. “Si les coses segueixen el procediment que s’ha de seguir, el resultat és un altre”, va dir.

SDP
Sílvia Bonet
Fiscalia
auditoria
comptes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte