Diari digital d'Andorra Bondia
SDP vol “més seriositat” i un canvi de rumb en la negociació amb la UE
SDP vol “més seriositat” i un canvi de rumb en la negociació amb la UE

SDP vol “més seriositat” i un canvi de rumb en la negociació amb la UE


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Arran del nou plantejament de l’executiu de demanar ara un període transitori de 30 anys pel tabac en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea en lloc dels 20 anys que es volien inicialment, Socialdemocràcia i Progrés va exigir ahir al Govern “més seriositat” i un canvi d’estratègia en la negociació.

“Veiem que cada dia surten noves maneres de fer i això no és bo”, va assegurar el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que va insistir que “cal ser seriosos”, ja que a “un organisme seriós com és la UE no se’ls pot plantejar una proposta i canviar-la al cap de quatre mesos”.
Així mateix, el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que es va demanar “per què de 30” i “per què no demanar-ne 100, per exemple”, va carregar contra l’estratègia de negociació que es porta a terme, que va considerar que és “a la defensiva” quan potser i, vist com està anant la negociació del Brexit, en què, malgrat la tossuderia inicial, el Regne Unit ha hagut d’anar modulant la seva posició, “caldria demanar contraprestacions, com podria ser guanyar més franquícies o demanar ajudes i facilitats per poder crear unitats de producció, per exemple, en l’àmbit alimentari”. En aquest sentit, Miralles va recordar que la UE “sap molt bé el que vol” i que, per tant, calen “propostes realistes”, ja que en cas contrari pot ser que “no se’n tregui res” de les negociacions.

D’altra banda, el secretari d’organització d’SDP va voler replicar les manifestacions del director general del SAAS, Josep Maria Piqué, amb relació a les crítiques que havia fet la formació per les hores extres del centre hospitalari. Així, Miralles va considerar que “és mentida” que la despesa salarial es redueixi, sinó que augmenta, i va insistir que l’únic que ha fet el SAAS “ha estat un canvi comptable”, i que part de les hores extraordinàries es comptabilitzen ara com a guàrdies.

Així, Miralles, que va lamentar que “la resposta a una crítica política vingui del director del SAAS, i no del ministre”, va incidir també en el discurs contradictori de Piqué quan afirma que les hores extres es podran reduir amb noves contractacions, que no figuren al pressupost per al 2018.  

 

Optimisme de cara a tancar acords electorals

Malgrat advertir que “cal temps i treballar propostes i projectes concrets”, Víctor Naudi i Joan Marc Miralles es van mostrar optimistes pel que fa a les converses amb altres formacions polítiques i independents de cara a poder arribar a acords per a les eleccions generals. “Es tracta de conformar un projecte per garantir la viabilitat econòmica del país, i així el benestar dels seus ciutadans”, va dir Naudi, que va remarcar que “en definitiva és encarar les reformes que el cap de Govern, Antoni Martí, no ha estat capaç de fer”.

D’altra banda, Naudi i Miralles van considerar que la proposta del síndic per canviar el reglament de la cambra “arriba tard”.

SDP
tabac
acord d'associació
Unió Europea
electoral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte