Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en un moment de la seva intervenció ahir al Consell General.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en un moment de la seva intervenció ahir al Consell General.

Seguretat jurídica per flexibilitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El Consell General va aprovar ahir amb el suport de tots els grups de la cambra la modificació de la Llei 16/2020 de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SarsCoV-2, text que flexibilitza determinats requisits relacionats amb les suspensions temporals dels contractes de treball i les reduccions de la jornada laboral, i on malgrat “sacrificar seguretat jurídica” es guanya en “flexibilitat” per poder “donar una millor resposta” a les necessitats del teixit productiu davant la “incertesa” i la “realitat canviant” arran de l’evolució de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

En aquest aspecte van coincidir el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la consellera general i presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar. I és que amb el canvi serà el Govern qui, via decret, podrà modificar el percentatge màxim de la plantilla a qui l’empresa pugui aplicar una STCT o una RJL, establert fins ara en un 75% per a aquelles empreses de més de deu treballadors i que no estiguin tancades obligatòriament. 

Gallardo, que va agrair als grups el suport a la llei, va assegurar que el Govern “farà un ús raonable d’aquest percentatge” ja sigui per “adaptar-lo a l’alça quan sigui necessari però també a la baixa quan la situació sigui una altra”. El ministre va repassar les altres modificacions que aporta el text, com són la possibilitat que, també via decret, el Govern pugui prolongar automàticament la vigència de les STCT i RJL sense que les empreses hagin de tornar a presentar la documentació, la reducció de 30 a 15 dies del termini que l’empresa ha d’esperar abans de poder modificar l’abast d’una STCT o una RJL,  així com també la disposició addicional que preveu un crèdit extraordinari i un suplement de crèdit d’un import màxim de 50 milions destinats a finançar les despeses derivades de la situació d’emergència provocada per la crisi sanitària.

Salazar, que es va felicitar que la llei estableixi també l’obligació del ministeri de Finances de presentar a la cambra una actualització del pla d’equilibri financer del pressupost extraordinari i del marc pressupostari per al mandat 2020-2023, va recordar que el canvi de la llei, que tot just va entrar en vigor el primer de gener, ve originat “per una situació que ningú pensava que hi hauria en el moment de redactar-la”, i va agrair també a l’executiu “la rapidesa” amb què s’ha fet aquest canvi, ja que “des de l’inici de les converses i després de parlar amb els sectors han passat tot just dues setmanes”.

La parlamentària socialdemòcrata va apuntar també que amb les modificacions hi haurà una “càrrega de feina sobrevinguda” per al departament de Treball, per al qual va reclamar “més suport i més recursos”. En aquesta línia, Salazar va destacar la quantitat d’hores extraordinàries que està fent el personal d’aquest departament i va demanar al Govern que “es replantegi el pagament d’aquestes hores” igual com ja es fa amb el personal sanitari i d’Afers Socials. Gallardo va recordar que molts altres departaments fan també un gran esforç arran de la situació provocada per la crisi sanitària de la Covid, però es va comprometre a mirar “fins on podem arribar i quin tipus de reconeixement es pot fer”.

Per la seva part, el president suplent del grup de Terceravia, Joan Carles Camp, va argumentar el suport a la llei, ja que aquesta va en “la direcció” que ja apuntava la formació. “Fa un mes i mig que avisàvem que la llei havia de ser més flexible i que s’havia d’incrementar la capacitat financera de l’Estat”, va destacar Camp, que va remarcar que els parlamentaris de la formació “hem estat sempre al costat del nostre teixit econòmic i social”. Així mateix, el parlamentari de Terceravia va tornar a oferir la mà a l’executiu per “treballar conjuntament al pressupost”, una petició refermada en una intervenció posterior pel president del grup, Josep Pintat, que va recordar que  “tenim un pressupost aprovat a inicis d’any i ara fem un crèdit de 50 milions d’euros”, i que si aquest “s’executés al 100% tindríem un dèficit de 115 milions d’euros”. El ministre de Finances, Eric Jover, va respondre immediatament als parlamentaris de Terceravia recordant que el crèdit extraordinari i suplent de crèdit que s’inclou a la llei “no és contra nou endeutament, sinó contra tresoreria ja prevista en el pressupost”. Jover va justificar que això “és fruit de la sobrecapitalització” que es va voler fer del Govern, i en aquest sentit va apuntar que mentre la tresoreria a 31 de desembre del 2019 era de 7,3 milions d’euros, la que hi havia a 31 de desembre del 2020 era de 181,5 milions.

En nom dels tres grups de la majoria, la consellera general liberal Eva López, que també va repassar les modificacions aportades, va assegurar que “cal continuar donant mecanismes legals al Govern per reduir l’impacte econòmic que la pandèmia està tenint en tots els sectors de la societat andorrana”.

Seguretat jurídica
per
flexibilitat
Andorra
Consell General
ERTOs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte