Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
Corba epidemiològica des del primer cas, que es va declarar el 2 de març, fins a l'actualització d'aquest matí.
Corba epidemiològica des del primer cas, que es va declarar el 2 de març, fins a l'actualització d'aquest matí.

S’estabilitza el creixement de nous casos de Covid-19 i s’espera el reforç de 35 sanitaris cubans


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Malgrat que continuen creixent, els casos de Covid-19 en les darreres hores no han crescut tant com divendres. A hores d’ara, i després que les últimes analítiques han confirmat 39 nous casos de coronavirus, hi ha al país fins a 300 casos actius de Covid-19. Així ho ha explicat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha avançat també l’arribada de cara a la setmana vinent de 35 professionals sanitaris cubans, especialistes i amb experiència en atenció a l’UCI, que “venen a ajudar-nos”.

Així mateix, el ministre ha explicat que s’ha donat ja l’alta a dos pacients més. D’aquesta manera, el total de casos diagnosticats de coronavirus al país és de 308, i hi ha cinc persones curades i tres que han perdut la vida.

Quant als 300 casos actius, entre els quals 80 professionals sanitaris, nou més que ahir, el ministre ha explicat que hi ha 42 pacients hospitalitzats, entre aquests tres provinents del centre sociosanitari El Cedre, mentre els 258 restants estan aïllats al seu domicili. En aquest sentit, Martínez Benazet ha precisat que a El Cedre hi ha 16 residents amb Covid-19 i quatre més convalescents a l’espera de tenir la segona prova negativa per poder-los donar l’alta.

Entre els pacients que són a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha deu pacients a l'UCI, un menys que ahir perquè un ha pogut ser traslladat a planta, tot intubats i amb ventilació mecànica, i 32 malalts a planta amb quadres més lleus, entre els quals es troben els tres residents d’El Cedre.

El titular de Salut, que ha insistit en que el fet que s’hagi incrementat la capacitat de diagnòstic i per tant es facin més test fa que creixin també el número de casos, ha celebrat les dues noves altes i ha incidit en que la situació a l’hospital “és una mica millor que ahir”. Amb tot, Martínez Benazet ha mostrat la preocupació perquè la unitat de cures intensives estigui ja al 50% de la seva capacitat igual també els quips de ventilació mecànica disponible.

En aquesta línia, en previsió que se’n poguessin necessitar més i a l’espera que arribi la comanda feta a Israel, el ministre ha explicat que França, on l’epidèmia es concentra amb major intensitat al nord del país, ha posat a disposició d’Andorra els equips de l’Hospital de Foix. “És un recurs més que esperem no haver d’utilitzar però que tenim disponible per si arribem a la nostra capacitat i hem de traslladar malalts”, ha remarcat el ministre, que ha volgut agrair públicament la col·laboració oferta per les autoritats veïnes.

També en l’àmbit de la col·laboració internacional, i “gràcies a les excel·lents gestions del ministeri d’Afers Exteriors i a les bones relacions que manté”, Martínez Benazet ha explicat que s’ha aconseguit que Cuba enviï una dotació de professionals sanitaris per “ajudar i poder donar descans als professionals andorrans”. Es tracta d’un equip d’unes 35 persones, que ja tenen contractat el vol per poder desplaçar-se cap al Principat, integrat infermeres i metges “experts en medicina interna, en atenció a la unitat de cures intensives i en ventilació mecànica”.

Quant a la tasca que portaran a terme aquest equipde reforç cubà, el titular de Salut ha explicat que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) està treballant ja en el protocol d’acollida corresponent i que se’ls distribuirà amb professionals del SAAS per tal que els puguin explicar els protocols que se segueixen aquí i treballar conjuntament.

D’altra banda, el ministre, que ha explicat que en les primeres hores de funcionament la plataforma per fer un seguiment del Covid-19 ha rebut més de 1.000 inscripcions, ha volgut remarcar també una “altra bona notícia” com és l’arribada d’una quantitat molt important d’hidroxicloroquina, fàrmarc que des d’avui “es podrà també administrar als pacients amb quadres lleus”. En aquest mateix sentit, el ministre, que ha reiterat que la voluntat és que es pugui acabar administrant també aquest fàrmac als contactes, ha avançat que a través de l’Agència del Medicament d’Espanya s’ha “assegurat un canal” per tal que aquest medicament arribi al país amb fluidesa, i s’ha mostrat esperançat en que al final de la setmana vinent es disposi de la quantitat suficient per començar a donar-ne als contactes.

Martínez Benazet, que ha lamentat que encara hi hagi gent que hagi aprofitat el dissabte per anar a fer bici o córrer per la muntanya i els ha qualificat d’“incívics i irresponsables”, ha defensat novament l’estratègia seguida, una estratègia que “funciona si mirem la situació dels països veïns”. En aquest sentit, el ministre ha defensat també la política de traslladar residents de centres sociosanitaris a hotels per guanyar espai i afavorir el distanciament, un model que “està fent ara també Catalunya”.

Finalment, i després de tenir constància que hi ha hagut abandonaments d’alguns animals, el titular de Salut ha insitit en que “les mascotes no transmeten el virus”, i ha recordat que aquells propietaris de gossos a qui s’hagi diagnosticat coronavirus i estiguin a casa poden posar-se en contacte amb la Creu Roja que gestiona una xarxa de voluntaris que amb les mesures de protecció adequades passegen els animals.

s'estabilitza
creixement
casos
Covid-19
s'espera
reforç
sanitaris
cubans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte