Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller d’UL-ILM Joan Carles Camp va criticar que es faci una “petita reforma” i no s’abordi la sostenibilitat de la CASS.
El conseller d’UL-ILM Joan Carles Camp va criticar que es faci una “petita reforma” i no s’abordi la sostenibilitat de la CASS.

Sí a la nova cotització per a autònoms amb retrets per no anar més enllà


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Amb el suport de gairebé tota la cambra, només el conseller general de Progressistes-SDP va votar-hi en contra, el Consell General va donar ahir llum verd al projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS per establir un nou règim de cotització per als autònoms, que ho faran en base als guanys obtinguts i a les xifres de negoci de l’activitat. 

Així, el text, que com va recordar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, “dona compliment a la resolució del maig del 2016, en què s'instava l’executiu a establir un nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi, preveu passar dels quatre trams de cotització actuals (del 25% al 100% de la quota) a set amb la creació de tres nous trams (62,5%, 125% i 137,5%). D’aquesta manera s’aconsegueix “equilibrar el sistema” i que el nou model no comporti una pèrdua d’ingressos per a la CASS, segons va remarcar Espot, que va destacar que si fins ara 2.074 dels més de 6.500 autònoms es podien acollir a algun tipus reduït, amb el nou sistema seran 3.329 treballadors per compte propi els qui ho podran fer, mentre que seran només uns 1.600 els que cotitzaran per sobre del 100%.
Tot i que el text, que preveu també una cotització de 60 euros mensuals per a menors de 35 anys durant els primers dos anys d’activitat per fomentar l’emprenedoria i flexibilitzar els requisits d’accés a les pensions de viduïtat, va rebre el suport de tota la cambra a excepció del parlamentari de Progressistes-SDP, Víctor Naudi, Espot no es va estalviar haver de sentir retrets per no haver anat més enllà en aquesta reforma.
Des de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, que va lamentar que la llei no modifiqui el fet que la base de cotització se segueixi determinant pel salari mitjà, va destacar que el text “no serveix per recuperar l’escandalós retard en la regulació d’aquest col·lectiu” i va criticar “el desinterès” de l’executiu pels treballadors per compte propi, a qui “s’ha tendit sistemàticament a oblidar”.
Per la seva part, el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Joan Carles Camp va carregar amb duresa contra l’executiu per centrar-se únicament en una “reformeta” i no fer absolutament res per garantir la sostenibilitat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. En aquest sentit, Camp, que va insistir que en un futur caldrà incrementar les cotitzacions, rebaixar el preu del punt o allargar l’edat de jubilació, va etzibar a l’executiu que “no abordar aquest debat és enganyar la ciutadania”.
També des del Partit Socialdemòcrata el parlamentari Gerard Alís va lamentar que la majoria demòcrata hagués rebutjat l’esmena que pretenia equiparar la baixa de maternitat o paternitat dels autònoms amb la dels assalariats. “Era oportú que hi hagués una major equitat, però ha prevalgut per a la majoria, com sempre, el cost que això pot suposar”, va lamentar Alís, que sí va admetre que el nou text, però, “suposa un avenç”. Una millora que no va compartir Naudi, que va advertir que la llei “serà un handicap més, de difícil aplicació”, i que “no respecta el principi de proporcionalitat”. En aquesta línia  Naudi, que va dir que “hauria estat més senzill aplicar el sistema francès”, va lamentar que “s’hagi deixat passar l’ocasió per resoldre una problemàtica que seguirà vigent”.
La consellera demòcrata Patrícia Riberaygua va negar que amb la reforma es generi més dèficit a la CASS com havia insinuat Camp, a la vegada que va rebutjar també el qualificatiu de “reformeta” i va recordar que era una “reforma que els autònoms demanaven des de l’any 2008”.
El debat, però, va acabar derivant en un aspecte més global, com és la sostenibilitat de la CASS. De fet, va ser el mateix Espot qui el va provocar quan va “celebrar la bona predisposició” observada en els diferents grups par afrontar la qüestió, i va incidir en la necessitat que “qui tingui la responsabilitat de governar proposi un pacte d’Estat” que permeti abordar fer front a les necessitats de la branca general i també assegurar la de les pensions.
Des d’UL-ILM i PS, Camp i López van retreure al ministre que fa dos anys ja es va comprometre a fer un pacte d’Estat i que malgrat que “tots els grups de l’oposició estaven disposats” el Govern, que “és qui ho havia de liderar” i qui “disposava de tots els números” no ha fet res per tirar-ho endavant.
El cap de Govern, Antoni Martí, no es va poder estar d’entrar al debat, i malgrat admetre que en “segurament aquests dos anys no hem fet el necessari per assolir el pacte d’Estat”, va tirar de retrovisor per recordar als socialdemòcrates que van ser ells qui el 2012 no en van voler saber res, fet que va comportar un nou intercanvi d’acusacions de tergiversació i de voler reescriure la història amb la socialdemòcrata Rosa Gili.

cotització
autònoms
cass
Consell General

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte