Diari digital d'Andorra Bondia
Sí a l’esmena del PS per eliminar els contractes de baix rendiment
Sí a l’esmena del PS per eliminar els contractes de baix rendiment

Sí a l’esmena del PS per eliminar els contractes de baix rendiment


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La majoria demòcrata de la comissió legislativa de Finances i Pressupost ha acceptat finalment l’esmena plantejada pels consellers general del Partit Socialdemocràta al projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat que pretenia eliminar els contractes de baix rendiment per a persones amb discapacitat.
Així ho va confirmar ahir el conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, que va mostrar “la satisfacció” de la formació pel fet que durant el treball fet en comissió s’hagi acceptat l’esmena que demana suprimir l’apartat de l’article 19 de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, que diu textualment que “es poden subscriure contractes de treball de baix rendiment o d’aprenentatge en condicions especials quan les capacitats residuals del treballador discapacitat no li permetin assolir el ple rendiment”.
Així mateix, López, que va retreure a l’executiu el fet d’haver anunciat la supressió d’aquest tipus de contracte en diferents ocasions però presentar, a la vegada, un projecte de llei que el mantenia, va explicar que, durant l’anàlisi de les esmenes presentades al text de mesures urgents, també es va acceptar la que demanava que la definició de persona amb discapacitat quedés establerta per llei i no per reglament com fins ara.
D’aquesta manera, segons va continuar López, que va afirmar que aquesta qüestió era necessària per “incrementar la seguretat jurídica”, es modificarà l’article 2 de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat per deixar ben explicitat que “s’entén que una persona és discapacitada quan el seu grau de discapacitat és superior al 33%, d’acord amb els criteris legalment establerts”.
Malgrat l’acceptació d’aquestes dues esmenes, López, que va insistir que hi ha molt camí per recórrer encara en altres aspectes de la llei, va assegurar que “difícilment podrem donar suport al text”. I és que des de la formació es considera que la llei “arriba tard” i que, a més a més, el desenvolupament de les mesures que proposa “és insuficient”, ja que en molts casos “no seran efectives fins ja ben entrada la següent legislatura”.
Per això, els parlamentaris del PS han presentat fins a quatre reserves d’esmena al projecte de llei, segons va explicar el conseller general Gerard Alís, que va precisar que la voluntat és “poder escurçar els terminis previstos”. 
Així, el PS demana que sigui un any, i no dos com preveu el text, el termini que es dona al Govern perquè, un cop entri en vigor la llei de mesures urgents, s’aprovi un projecte de llei dels drets i deures de les persones amb discapacitat que reprengui els conceptes i els principis del Conveni, i que refongui també les disposicions de la llei de mesures. 
La formació també vol escurçar a un any el termini perquè l’executiu aprovi un projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada d’incapacitació i organismes tutelars, i a sis mesos, en lloc de l’any que fixa el text, el període perquè s’aprovi un nou reglament de regulació de la Comissió Nacional de Valoració (Conava) que estableixi els criteris de valoració de les capacitats d’acord als principis fixats al Conveni.
Finalment, la darrera reserva d’esmena fa referència a l’àmbit educatiu i busca que “es garanteixi l’accés a l’educació de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions”, segons va precisar Alís. La formació demana que l’accés als diferents ensenyaments postobligatoris i a l’ensenyament superior es faci mitjançant l’adequació dels plans educatius.

esmena
PS
eliminar
contractes
baix rendiment

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte