Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la sessió de Consell General.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la sessió de Consell General.

‘Sí’ unànime al text per poder acollir refugiats tot i les crítiques pel retard


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

Gairebé tres anys després que el cap de Govern anunciés la voluntat de l’executiu que el Principat pogués acollir una vintena de refugiats víctimes del conflicte bèl·lic a Síria, el Consell General, per assentiment de tots els grups parlamentaris, va donar llum verda ahir al projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, que ha de donar cobertura legal a aquest acolliment.
Precisament, des del grup mixt, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i el parlamentari del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís van retreure a l’executiu la tardança entre l’anunci del cap de Govern i l’elaboració d’aquest projecte de llei, “que de ben segur arriba tard”. A més, Alís, que va assegurar que “no ens sembla gaire noble fer política en qüestions humanitàries”, va recordar a l’executiu que “quan es fan anuncis cal fer un pas ferm perquè realment es compleixi” i, en aquest sentit, va reclamar que es garanteixi “que la llei es podrà aplicar de forma efectiva”.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot,  va rebutjar les acusacions que des de l’executiu es fes cap brindis al sol, i va assegurar que durant el temps transcorregut entre l’anunci del cap de Govern i la presentació d’aquesta llei s’ha estat treballant precisament per disposar de “totes les garanties” perquè sigui efectiva.
En aquest sentit, Espot, que també va justificar el retard en el fet que ha calgut buscar una solució perquè el dret d’asil no està regulat i Andorra tampoc té subscrits els convenis internacionals en aquesta matèria, va precisar que el text compta amb l’aval de l’Agència de l’ONU per als refugiats (Acnur) i que també està molt avançat l’acord que se signarà amb la Comunitat de Sant Egidi, entitat que facilitarà la selecció de les persones dels camps de refugiats que, si ho volen, podran venir a Andorra en el marc d’aquesta llei.
El text preveu que els beneficiaris puguin rebre un permís de sojorn o sojorn i treball per a dos anys, prorrogable sis mesos mes, termini que coincideix amb el temps que es dona a l’executiu perquè elabori una llei que reguli el dret d’asil o un règim anàleg.
D’aquesta manera, i com preveu la llei, el Govern comunicarà cada dos anys a l’Acnur el nombre de persones que es podran acollir i l’Acnur, amb la Comunitat de Sant Egidi, s’encarregarà de la selecció i de garantir que puguin arribar al Principat. Un cop aquí, a cada beneficiari se li atribuirà un representant que l’assistirà i se li facilitarà l’accés a l’habitatge, treball, sanitat i educació, segons va detallar el ministre, que va defensar el “procediment àgil” que preveu la regulació.

Regulació de mecanismes de resolució de conflictes

El Consell General, per assentiment de tots els grups, va aprovar ahir el projecte de llei de mediació que, després de la Llei d’arbitratge aprovada l’anterior legislatura, completa la regulació dels mecanismes alternatius de resolució de conflictes. Els titular d’Afers Socials,  Justícia i Interior, Xavier Espot, va remarcar que el text, que inclou també la mediació judicial, ha de suposar un increment dels processos de mediació i, alhora, evitarà que determinades controvèrsies arribin a la via judicial. Així, s’alleugirà també la tasca dels tribunals. D'altra banda,  també per assentiment, el ple va aprovar la ratificació de l’Acord entre Andorra i Espanya sobre l’exercici d’activitats professionals remunerades per part de familiars dependents del personal diplomàtic, consular, administratiu i tècnica de missions diplomàtiques, oficines consulars i representacions permanents davant organismes internacionals d’un Estat en l’altre.

López acusa l’executiu d’una “certa permissivitat” en la lluita contra el contraban

El debat del projecte de llei de modificació de la Llei de control de les mercaderies sensibles i de modificació d’un apartat de l’article 259 de la Llei del Codi de Duana va provocar una picabaralla dialèctica entre el titular de Finances, Jordi Cinca, i el parlamentari del Partit Socialdemòcrata Pere López, que va acusar l’executiu d’una “certa permissivitat” en la lluita contra el contraban de tabac.
I és que López, que va acabar donant suport al text, va retreure al Govern que hagués esperat set anys a plantejar aquesta modificació de la llei, un text molt similar al projecte de llei que va presentar el 2010 l’executiu socialdemòcrata de Jaume Bartumeu i que alguns dels actuals parlamentaris de Demòcrates per Andorra, aleshores en una altra formació, van votar en contra. En aquest sentit, López, que va vincular la modificació plantejada ara a les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea i al malestar expressat per França amb el tema del contraban de tabac, va recordar al Govern i a la majora demòcrata que les accions “tenen unes conseqüències” i va lamentar que no s’hagués fet res durant set anys tot i ser coneixedors que la llei vigent fins ara “no servia”,  ja que les sancions previstes –fins a 300.000 euros per aquelles infraccions més greus– no s’han arribat a cobrar mai perquè els infractors es declaraven insolvents.
Per la seva part, Cinca, que no va respondre sobre per què s’havia tardat set anys a fer la modificació del text,  però sí que la va voler desvincular de l’acord d’associació i de la recent visita del ministre d’Acció i Comptes Públics francès, va negar que el Govern no hagués fet res per lluitar contra el contraban i va recordar a López que aquesta problemàtica s’ha d’abordar des de diferents accions i no únicament a través de la Llei de control de les mercaderies sensibles. En aquest sentit, el titular de Finances va recordar la modificació del Codi Penal, que es va portar a terme per tipificar precisament el delicte de contraban, així com les mesures en aquest àmbit incloses en el text de prevenció del blanqueig de capitals.
Així mateix, Cinca, que va capgirar les preguntes en demanar a López el perquè el Govern socialdemòcrata no havia tipificat el delicte de contraban, va incidir en els sis increments de les taxes al tabac que ha fet l’executiu demòcrata i va assegurar que en matèria de lluita contra el contraban “el país està a dia d’avui millor que el 2010”. 
D’altra banda, les referències de López a “l’estirada d’orelles” del ministre francès van indignar Martí, que va demanar intervenir per retreure al conseller general del PS que “amb la seva intervenció no està fent un favor a Andorra”, i per assegurar que França “és un gran aliat” del Principat i que si la UE està en disposició d’acceptar un període transitori de 30 anys pel tabac en l’acord d’associació “és, en bona part, gràcies a França”.
D’altra banda, Cinca, que va agrair a tots els grups parlamentaris el suport al projecte de llei, va detallar els principals canvis que comporta, com són l’ampliació de la definició de mercaderies sensibles per incloure la picadura de tabac i el tabac de pipa d’aigua, a la vegada que se n’exclou el tabac cultivat al país; l’actualització i simplificació de les obligacions comptables i registrals per als operadors, a la vegada que es manté el nivell de control, els nous requisits per a l’obtenció de la llicència i l’adaptació del règim sancionador.

acollir
refugiats
retard
crítiques
unànime
'Sí'

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte