Diari digital d'Andorra Bondia
a ministra Sílvia Calvó, el cap de Govern, Xavier Espot, i el director de banders, Miquel Rossell, en l’acte d’ahir.
a ministra Sílvia Calvó, el cap de Govern, Xavier Espot, i el director de banders, Miquel Rossell, en l’acte d’ahir.

Simplificació dels tràmits per a les sancions de caça, pesca i gossos


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La modificació de la Llei dels banders preveu la simplificació dels procediments sancionadors en matèria de caça, pesca i gossos potencialment perillosos. Segons va explicar el director del cos, Miquel Rossell, es tracta de reduir el tràmit per a l’infractor a nivell de temps, com s’ha fet en d’altres departaments de l’Administració. Així, en cas de constatar una infracció, el caçador, el pescador o el propietari del gos tindran l’opció de pagar la multa en aquell mateix moment, fet que comporta una reducció de l’import d’aquesta. El canvi s’està treballant ara amb la Federació de Caça i Pesca i fa referència a les sancions lleus i menys greus.

Amb la modificació a la Llei dels banders també es faran alguns ajustos que tenen l’objectiu d’ampliar “al màxim” les competències del cos, va dir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Això també inclou les competències amb relació als gossos perillosos. En aquest sentit, Calvó va explicar que “els controls són necessaris i estem veient que necessitem agilitzar els procediments per una millor protecció pel risc que poden provocar aquests gossos de cara als ciutadans”. A banda, s’elimina el límit d’edat per accedir al cos, que està situat als 35 anys. Rossell va explicar que això tenia sentit quan es va crear el cos, ja que es considerava que calia com a mínim 20 anys de cotització, i tenint en compte que la jubilació del funcionari era als 55 anys. Ara s’ha assimilat a la resta de cossos especials. Així, tot i que es podrà acotar en funció de les necessitats de cada moment, la intenció és que no hi hagi límit. Rossell va destacar, però, que el canvi més destacat de la modificació de la llei serà que el cos passarà a tenir “entitat pròpia”. Si fins ara els banders estaven inscrits al departament de Medi Ambient, amb el canvi passaran a ser un departament. Això i la construcció d’una caserna “és el que faltava per ser un cos especial, com sempre hem reivindicat”, va dir Rossell. La intenció, va afirmar Calvó, és entrar a tràmit abans de final d’any aquest projecte de llei.
Precisament ahir, en l’acte de celebració del patró dels banders, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va anunciar la construcció d’una caserna per al cos, que estarà operativa abans d’acabar la legislatura. És per això que al pressupost del 2020 s’ha previst una partida de 250.000 euros. Calvó va indicar que “és l’únic cos que no té un espai propi i és important poder-ho anunciar”. La ubicació es desconeix, tot i que l’objectiu és trobar un lloc cèntric (a la Massana o Encamp) i s’està valorant si s’emplaça en un edifici de nova creació o en un ja existent.
Per altra banda, Calvó va explicar que després de les eleccions comunals es treballarà amb les corporacions per assolir convenis per reforçar la protecció del medi natural. Aquesta col·laboració comprèn totes les matèries recollides en la Llei de conservació del medi natural i poden fer referència al control d’accés i a possibles activitats que poden tenir un impacte sobre el medi.
Tot i l’ampliació de les competències dels banders, la previsió no és ampliar el personal. Només de cara al 2020 es cobriran dues vacants, que des del cos s’aposta perquè siguin dones, tenint en compte que avui dels 19 efectius només hi ha una noia.
Amb relació als atestats per gossos potencialment perillosos, aquest any s’ha registrat un lleuger descens. En total, s’han obert 70 atestats, tres o quatre menys que l’any passat. L’objectiu del cos és reduir encara més aquesta xifra, que es considera elevada. Davant d’això, Rossell va afirmar que cal conscienciar que de la mateixa manera que un cotxe necessita una assegurança, si es té un gos que és considerat potencialment perillós “hi ha una sèrie de normatives que s’han de complir”.

Tallers a les escoles per explicar que la caça no és res dolent
Els banders oferiran tallers a les escoles que tindran per objectiu explicar als infants “que la caça no és quelcom dolent”, va dir Rossell. Així, va explicar que aquesta activitat si es fa de forma controlada i regulada “és bona per a la pròpia espècie i per al medi” i per tant, els alumnes “ho han de viure com una cosa bona”. Aquests tallers es duran a terme en el marc del projecte que es desenvolupa a les escoles des de fa anys. Durant aquest 2019 s’han impartit activitats a uns 1.200 alumnes. Es tracta de sortides a la muntanya que tenen per objectiu donar a conèixer als alumnes l’entorn natural i la feina que desenvolupen els banders.
En l’acte d’ahir, es va fer un reconeixement a les associacions ADN i Apapma pels seus 30 anys de treball en defensa del patrimoni natural. També es va fer entrega de l’import recollit en la cursa solidària organitzada pel cos a l’entitat Hi arribarem.

Simplificació
Tràmits
sancions
caça
pesca
gossos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte