Diari digital d'Andorra Bondia
Sindicatura dona més temps al mixt després del suport de Bonet a Pintat
Sindicatura dona més temps al mixt després del suport de Bonet a Pintat

Sindicatura dona més temps al mixt després del suport de Bonet a Pintat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Nou gir al grup mixt que, en aquesta ocasió, podria ajudar a desencallar el bloqueig. I és que, segons va confirmar ahir la subsíndica, Mònica Bonell, la consellera general independent del grup, Sílvia Bonet, va fer arribar ahir mateix una carta a Sindicatura en què mostra el seu suport a la proposta de reglament que els cinc consellers que van abandonar el grup liberal van lliurar divendres passat a Sindicatura, i en la qual es proposava també Josep Pintat com a president del grup mixt i Pere López com a president suplent.
De fet, Bonell va comparèixer per informar dels acords adoptats en la junta de presidents, una trobada on finalment, segons va precisar la subsíndica, només es va abordar la convocatòria d’una sessió del Consell General per a aquest dijous, per debatre la totalitat del pressupost –convocatòria que serà confirmada avui en la reunió de la comissió Permanent–, i es van deixar per més endavant totes aquelles altres qüestions que feien aconsellable que el grup mixt, ahir no convocat, estigués representat a la reunió.
I és que la proposta signada pels cinc parlamentaris d’Unió Laurediana (UL) i Ciutadans Compromesos (CC) de divendres i la carta de Bonet d’ahir són “elements” que han fet pensar a Sindicatura que “el grup mixt podria arribar a un acord properament”, motiu pel qual, segons va destacar Bonell, la junta de presidents només va abordar el Consell General de dijous i va deixar la resta de qüestions per a una nova reunió, ara ja amb el president del grup mixt, un cop aquest últim comuniqui definitivament com queda organitzat.
En aquest sentit, la subsíndica va remarcar que “és necessari que el nou reglament no només estigui signat per cinc persones”, i va assegurar que la situació ideal seria que comptés amb el vistiplau de tots els membres del grup mixt i, en cas que no sigui possible, “per la majoria dels consellers generals”.

Admès el recurs del PS
D’altra banda, Bonell va informar que abans de la junta de presidents va tenir lloc una reunió de Sindicatura, en la qual es va acordar l’admissió a tràmit del recurs presentat divendres passat pels tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) per “la no convocatòria” de cap representant del grup mixt a la junta de presidents d’ahir.
La subsíndica, que va admetre que davant d’aquest recurs es va estar analitzant també amb els serveis jurídics de la cambra si es podia celebrar o no la reunió de junta de presidents, va assegurar que la voluntat és donar resposta al recurs “aquesta mateixa setmana” .
Així mateix, Bonell, que va assegurar que “no ens agrada la situació del grup mixt” i va desitjar que “tant de bo es permetés crear nous grups en determinades circumstàncies”, es va mostrar molesta per la “duresa” d’algunes de les expressions utilitzades pels socialdemòcrates en el recurs presentat i va remarcar que a Sindicatura “hauria agradat que tots els membres del grup mixt haguessin actuat per buscar una solució”, un fet que, va lamentar, “no ha estat així”.
En aquesta línia, Bonell va defensar l’actuació del síndic i la seva en tot aquest afer i va remarcar que “en cap cas s’ha actuat per anar en contra de ningú ni contra cap persona”. La subsíndica, que va destacar que “sembla obvi” que, si el grup mixt funcionava amb un reglament signat per cinc persones, amb la incorporació de cinc nous membres s’hagi de canviar, va negar que s’hagués destituït ningú, ja que “no és la funció del síndic”, sinó que “és la d’interpretar el reglament”, un text que no preveu específicament una situació com l’actual.
Així, la subsíndica va recordar que, el 12 de desembre, cinc parlamentaris del grup liberal van decidir sortir-ne i que, tal com preveu el reglament de la cambra, que no deixa cap altra opció, havien de passar al grup mixt. Per aquest motiu, va seguir Bonell, tres dies més tard el síndic va trametre una carta al conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, en què l’informava d’aquesta situació i li demanava que se li fessin arribar els canvis que hi pogués haver al si del grup.
El 22 de desembre, el síndic va trametre una nova carta, en aquest cas a tots els integrants del grup mixt, en què se’ls recordava la reunió de la junta de presidents prevista per al 8 de gener i la necessitat que comuniquessin a Sindicatura “qui era el president del grup per tal de poder-lo convocar a la trobada”. Divendres passat, els consellers d’UL-CC van fer arribar la seva proposta a Sindicatura que, d’aquesta manera, “es va trobar amb dos reglaments”, motiu pel qual es va optar per no convocar cap representant del grup a la junta de presidents, segons va precisar Bonell.
Finalment, la subsíndica va assegurar que li consta que el grup mixt “farà el possible aquests dies per trobar-se i mirar d’arribar a un acord”, de manera que la reorganització de les comissions es pugui fer abans que la comissió de Finances i Pressupost abordi les esmenes parcials al projecte dels comptes per a aquest 2018 un cop es faci el debat a la totalitat del pressupost aquest dijous.

Sindicatura
grup mixt
bonet
Pintat
suport
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic