Diari digital d'Andorra Bondia
Sindicatura rebutja el recurs del PS i el partit estudia la via de la Batllia
Sindicatura rebutja el recurs del PS i el partit estudia la via de la Batllia

Sindicatura rebutja el recurs del PS i el partit estudia la via de la Batllia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Sindicatura ha desestimat el recurs que van presentar els tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata per les decisions del síndic amb relació a la situació del grup mixt, fet que ha provocat que el PS estudiï ara obrir la via judicial.
Així ho van explicar ahir la subsíndica, Mònica Bonell, en la seva compareixença per informar dels acords adoptats en la junta de presidents, i la primera secretària del PS, Susanna Vela, que va comparèixer per fixar el posicionament de la formació en tot aquest afer.
De fet, al tancament d’aquesta edició, el comitè executiu del Partit Socialdemòcrata estava analitzant “si tirem endavant la demanda a la Batllia per l’actuació del síndic”, segons va destacar Vela, que va precisar que la formació entén que el cessament d’un president de grup parlamentari, en aquest cas de Pere López del grup mixt, no és una prerrogativa del síndic. “Si el síndic no és qui nomena els presidents de grup parlamentaris, entenem que no cal cessar-los”, va assegurar la primera secretària socialdemòcrata, que va recordar que el PS “té molta feina i no cal gastar massa energies en aquesta qüestió”.
Per la seva part, Bonell, que va assegurar desconèixer si els consellers del PS tenien la voluntat o no d’obrir la via judicial, així com d’impugnar el nou reglament del grup mixt acordat pels altres set integrants, va defensar novament l’actuació del síndic i d’ella mateixa en tot aquest afer, i va assegurar que “l’únic que s’ha fet des de l’inici és seguir el reglament de la cambra”.
En aquest sentit, Bonell, que va insistir que des de Sindicatura s’ha fet “tot el possible” perquè s’arribés a un acord el més aviat possible i que “sempre s’ha actuat amb imparcialitat”, va recordar que en aquells aspectes en què el reglament no precisa la forma de procedir “és el síndic qui l’ha d’interpretar”.
Així mateix, i en relació amb la resposta que es fa al recurs, Bonell va destacar que des de Sindicatura s’entén que “no hi ha hagut cessament” del fins ara president del grup mixt, sinó la “comunicació de la nova situació del grup”, amb l’entrada dels cinc consellers generals escindits del grup liberal, i la petició per tal que s’informés a Sindicatura de qui era el president del grup, ja amb deu membres.
En aquest sentit, la subsíndica, que va insistir que les coses s’han fet “respectant al màxim el reglament i de la forma més curosa”, va explicar que s’entén que el president de grup respon a un criteri de representativitat i que si “López representava cinc consellers, ara que el grup és de deu cal una comunicació per dir si López representa també aquests deu”, una comunicació que “no s’ha produït”.

Anul·lar la veu del PS
En la mateixa línia del que va apuntar dilluns el parlamentari socialdemòcrata Gerard Alís, Vela denunciar “la voluntat d’anul·lar i silenciar la veu del PS, que és qui realment ha fet oposició”. Així mateix, la primera secretària del PS, que va lamentar també “la solució adoptada o més aviat imposada”, va denunciar també la manca de representativitat i pluralitat del grup mixt, a la vegada que va assegurar que “en lloc de punir es premia el transfuguisme”.
Vela, que va destacar que es continua treballant en la proposta per modificar el reglament de la cambra i permetre que es puguin crear nous grups parlamentaris, va lamentar també la “pèrdua de qualitat democràtica” i el fet que “no es tinguin en compte les minories”. Malgrat que va assegurar que entenia la posició del conseller d’SDP, Víctor Naudi, i de la parlamentària independent, Sílvia Bonet, perquè es queden en una situació similar, Vela els va retreure “no haver batallat pels drets que tenen les minories”. 

La junta de presidents reorganitza les comissions

La junta de presidents va reprendre ahir la reunió que va deixar oberta la setmana passada i va procedir a la reorganització de les comissions i les representacions a les delegacions internacionals, després de la incorporació al grup mixt dels cinc parlamentaris escindits del grup liberal.
Així, segons va explicar la subsíndica –que va precisar que el conseller general del PS Pere López va voler deixar constància en acta del seu desacord amb el nou reglament del grup i també amb el paper de Sindicatura en l’afer–, es manté el vot ponderat a les comissions i la proporcionalitat. D’aquesta manera, en els de vuit membres, quatre corresponen al grup demòcrata, tres al mixt i un al grup liberal.
Pel que fa a les delegacions al Consell d’Europa, el membre titular que era del grup liberal passarà ara al grup mixt, mentre que seran el mixt i DA els únics amb representació a l’OSCE. La composició de les delegacions s’aprovarà en la sessió del Consell General prevista per demà.

Sindicatura
recurs
PS
rebutja
via judicial
Batllia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic