Diari digital d'Andorra Bondia
debat orientació política, grup demòcrata
debat orientació política, grup demòcrata

S’insta el Govern a estudiar que els autònoms cotitzin en funció del sou


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Consell General, només amb els vots en contra del grup liberal, va aprovar ahir, en el marc del debat d’orientació política, la proposta de resolució del grup  demòcrata relativa a la cotització dels autònoms. Concretament, el text, que va ser transaccionat, demana a l’executiu que estudiï la possibilitat d’establir la cotització de les persones que realitzen una activitat per compte propi a la Seguretat Social en funció dels seus ingressos o en funció del salari mitjà del seu sector, tenint en compte un mínim de cotització per a la sostenibilitat del sistema. 
Entre les set propostes que van rebre el vistiplau del ple de les dotze presentades, destaca també la presentada pel parlamentari liberal Carles Naudi d’Areny-Plandolit per mantenir algunes de les deduccions de l’impost de societats. Així, i després d’una transacció, el Consell General va acordar instar el Govern a mantenir la deducció per creació de llocs de treball, la deducció per impostos comunals mentre no hi hagi un nou marc regulador de les transferències als comuns i la deducció per les plusvàlues.
El ple va acordar també dues de les propostes presentades pels consellers del Partit Socialdemòcrata, sobre el Tribunal de Comptes i l’acollida dels refugiats sirians. En la primera, i després que en el debat del matí el cap de Govern ja ha­gués coincidit amb la preocupació expressada per Pere López, s’acorda encomanar al Govern i al Consell General una modificació de la llei del Tribunal de Comptes per establir mecanismes de sancions i demandes de responsabilitats per les irregularitats comeses, i a la vegada reforçar els mecanismes perquè l’òrgan el Tribunal de Comptes pugui posar en coneixement de la fiscalia els fets greus detectats.
En la segona, el Consell General insta l’executiu a “seguir fent” els passos necessaris per fer efectiu el compromís d’acollir una vintena de refugiats procedents de la guerra de Síria.
Per assentiment es van acordar també les dues propostes de resolució presentades pels consellers generals de Socialdemocràcia i Progrés relatives a la Carta Social Europea revisada i al conveni relatiu a la falsificació de productes mèdics i delictes similars que constitueixin amenaces per a la salut pública del Consell d’Europa, conegut com a Medicrime.
Concretament, en el primer text, que va rebre el vistiplau després d’eliminar-ne un paràgraf de l’exposició de motius i modificar lleugerament el redactat inicial, s’encomana al Govern que estudiï les possibilitats de signar nous preceptes de la Carta Social Europea, així com la possibilitat de firmar el protocol addicional sobre reclamacions col·lectives. En el segon text es demana a l’executiu que estudiï les accions necessàries per a la signatura i ratificació del Conveni del Consell d’Europa per a la falsificació de productes mèdics i delictes similars que constitueixin amenaces per a la salut pública.
Finalment, el ple va aprovar per assentiment la proposta del grup demòcrata per demanar a l’executiu que prossegueixi el diàleg amb les autoritats espanyoles perquè s’obrin els dos carrils de sortida per la frontera del riu Runer, i a la vegada que s’habiliti dos carrils de baixada a l’avinguda Francesc Cairat de Sant Julià, “sense perjudici que el Govern continuï informant sobre les fases 1 i 2 del vial de Sant Julià”. 

‘No’ dels demòcrates a estudiar l’impacte de l’acord d’associació

Malgrat els intents de buscar alguna transacció que permetés l’acord, finalment la majoria demòcrata va rebutjar la proposta de resolució presentada pel grup parlamentari liberal per encomanar a l’executiu que efectués, en un termini màxim de sis mesos, el corresponent estudi d’impacte econòmic, social i jurídic per determinar les conseqüències que pot tenir a Andorra un acord d’associació amb la Unió Europa.
La parlamentària liberal Judith Pallarés va voler agrair en la seva intervenció “la voluntat” mostrada pel grup demòcrata per mirar de trobar una sortida al text, que sí que va rebre el suport dels cinc consellers del grup mixt, i va lamentar que “la intervenció de Govern” propiciés que no fos possible arribar a cap transacció.
Així mateix, i únicament amb els vots de la majoria demòcrata, el Consell General va rebutjar també la proposta de resolució del grup liberal que pretenia instar l’executiu que, en el termini màxim de sis mesos, efectués una auditoria de gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i la presentés davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient.
Els nos demòcrates a les propostes de resolució del primer grup de l’oposició, que va veure rebutjades tres dels quatre textos presentats, no van acabar, però, aquí. I és que la majoria va desestimar també la proposta relativa als objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal.
Concretament, LdA pretenia que s’instés el Govern a requerir al Tribunal de Comptes, d’acord amb el ministeri de Finances, a publicar, en el termini d’un mes, els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal, tant pel que fa referència a l’administració general com als comuns, i que després de l’informe previ sobre els objectius corresponents es portés al ple del Consell General la modificació del marc pressupostari. 
Tampoc va ser possible consensuar cap transacció, i la majoria va acabar desestimant la proposta dels consellers del PS per instar el Govern a “l’aplicació rigorosa i sense excepcions” de totes les lleis votades al Consell General, i al mateix temps aplicar “tolerància zero” amb les institucions públiques que no respectin les normatives en vigor.
També es va rebutjar la proposta per encomanar a l’executiu la inclusió de les polítiques de gènere en les actuacions de qualsevol administració pública.

 

 

debat d'orientació política
autònoms
cotització
cass

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte