Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les reunions entre el Govern i els sindicats de l’Administració.
Una de les reunions entre el Govern i els sindicats de l’Administració.

Sipaag i SEP demanen que no es desplegui la Llei de la Funció Pública


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) i el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) van demanar que s’aturi el desenvolupament de la Llei de la Funció Pública, com a mínim fins que el Tribunal Constitucional (TC) es pronunciï. Segons les entitats, ara no és moment per desplegar el text perquè estem a les portes d’un procés electoral i perquè fins a sis consellers generals van presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra aquest text el 7 de març passat. 

Els sindicats van fer aquesta demanda perquè el ministeri de Funció Pública i Reforma de l’Administració continua treballant en el text i ha previst celebrar sessions informatives sobre el model que la consultora Deloitte ha previst per regular la carrera professional horitzontal i determinar o avançar en el model d’avaluació de l’acompliment. Aquestes sessions tindran lloc el 22 de març. Les dues entitats van remarcar que “ja comencen a ser nombroses les sentències que han declarat contraris a la Constitució diversos articles de lleis que habilitaven el Govern a fixar mitjançant reglament matèries que estan reservades a establir-se per llei” i creuen que la Llei de la Funció Pública en serà un exemple més. És per això que demanen al Govern que sigui prudent i esperi abans de continuar fent una despesa econòmica important quan encara es desconeix si tota la feina que s’està fent podrà prosperar o es quedarà en un calaix.
Els sindicats van recordar que el recurs dels parlamentaris a la llei indica que diferents articles vulneren diversos articles i principis constitucionals i el dret a la llibertat sindical. En aquest sentit, van exposar que els consellers apunten que el text és un xec en blanc al Govern perquè no diu pràcticament res dels complements de carrera i de productivitat, i deixa al lliure criteri de l’executiu la seva definició, composició, forma de pagament, i quantia. Així, el Sipaag i el SEP van emfasitzar que el recurs diu que aquesta manca de concreció en la definició del complement de carrera pot donar lloc a fer múltiples interpretacions, el que planteja un problema de seguretat jurídica (per exemple, que el complement de carrera s’aconsegueixi per una valoració positiva de la feina, perquè es fan hores extra, pel temps de permanència a l’Administració o a un mateix lloc de treball, per haver fet formacions, perquè s’ha guanyat un edicte de nivell superior, perquè el superior així ho ha decidit). Els sindicats remarquen que justament qüestions sobre la carrera professional horitzontal i l’avaluació de l’acompliment, que s’haurien d’haver definit més clarament a la llei, són les que s’estan treballant ara amb Deloitte. 
Ahir també es va donar a conèixer que el Tribunal Constitucional ha notificat, en un aute amb data del 15 de març, l’admissió a tràmit de la demanda d’inconstitucionalitat de la Llei de Funció Pública presentada conjuntament per Liberals d’Andorra (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) el 7 de març passat. Amb aquesta decisió, el màxim òrgan judicial considera que el recurs presentat pels sis consellers generals del grup parlamentari liberal i del PS contra aquest text compleix amb els requisits dels articles 45 i 46.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional. És a dir, que ha estat presentada per un nombre superior a una cinquena part dels membres del Consell General, i dins dels terminis i condicions fixades per la Constitució i per l’article 36 del text que regula les funcions de l’alt tribunal. El TC disposa ara d’un termini màxim de dos mesos per dictar sentència.

sipaag
SEP
demanen
Llei de la funció pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte