Diari digital d'Andorra Bondia

Suïssa signarà un conveni per evitar la doble imposició quan Andorra tingui el nou marc fiscal


Escrit per: 
Redacció / Foto: OIF

La presència del cap de Govern, Jaume Bartumeu a Montreux, Suïssa, per participar a la 13a Cimera de la Francofonia, ha començat avui a primera hora del matí amb una reunió bilateral amb la presidenta de la Confederació Helvètica, Doris Leuthard.

Durant la trobada, d’una mitja hora, s’ha plantejat les relacions bilaterals i les qüestions d’interès comú. Tanmateix, s’ha repassat els diversos enfocaments de les relacions amb la Unió Europea. El govern suís vol mantenir la seva relació amb la UE fonamentada en l’establiment d’acords bilaterals i sectorials, però no es planteja actualment, ni l’adhesió ni tampoc l’entrada en l’espai econòmic europeu.
Per la seva banda, Bartumeu ha exposat a Leuthard el plantejament del Govern adreçat a reforçar l’embrancament d’Andorra amb la Unió Europea mitjançant un procés de progressiva associació. En la reunió també s’ha analitzat l’aplicació actual de la directiva europea referent a la fiscalitat sobre els interessos de l’estalvi, així com les reiterades peticions de la UE, que ni Suïssa ni Andorra accepten avui, de passar a un procediment d’intercanvi automàtic d’informació sobre qüestions financeres i fiscals.
Finalment el cap de govern, que ha exposat a la presidenta de la Confederació Suïssa els projectes de llei de reforma tributària, ha demanat que, una vegada el Consell General hagi enllestit les lleis que introdueixin la imposició directa sobre els beneficis d’empreses i societats, es pugui plantejar la negociació d’un conveni per impedir la doble imposició. Leuthard ha manifestat la seva plena disposició, quan Andorra disposi aquesta nova fiscalitat, per encetar un procediment de negociació sobre aquell conveni. Ambdues delegacions han convingut que en les primeres setmanes del 2011 mantindran una nova reunió per analitzar, amb els equips de seguiment de les relacions amb la UE dels dos Governs el procés d’acostament a la Unió Europea. Reforçar l’embrancament amb la UE es considera tan indefugible com necessari per a les respectives economies. Aquest matí, ha tingut lloc l’acte solemne d’obertura de la cimera amb presència del Secretari General de l’OIF, el senegalès, Abdou Diouf, que també ha convidat als caps d’Estat i de Govern al dinar oficial celebrat aquest migdia.
Aquesta tarda en sessió plenària s’han obert els treballs de la cimera. S’han presentat també les conclusions de la 26a sessió ministerial prèvia a aquesta a aquesta cimera i el Secretari General, Abdou Diouf, ha exposat el seu informe. Posteriorment s’han celebrat les dues sessions de treball temàtiques en les quals ha intervingut el cap de Govern. La primera d’elles ha estat dedicada a La francofonia com a actor de relacions internacionals i el seu lloc dins de la governança mundial. La segona sessió temàtica celebrada aquesta tarda en el marc de la 13a Cimera de la francofonia s’ha centrat en La francofonia i el desenvolupament sostenible: les ajudes francòfones envers els grans reptes.La cimera es reprendrà demà diumenge amb la tercera sessió temàtica amb participació de Bartumeu. El debat se centrarà en la llengua francesa i l’educació en un món globalitzat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte