Diari digital d'Andorra Bondia
Els 28 parlamentaris després de la sessió constitutiva del Consell General en la tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall.
Els 28 parlamentaris després de la sessió constitutiva del Consell General en la tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall.

Suñé apel·la al diàleg per afrontar els reptes en una legislatura històrica


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La consellera general demòcrata Roser Suñé va apel·lar ahir al “diàleg” com a eina perquè el país pugui afrontar els reptes que té per davant en el seu primer discurs com a síndica general i en l’inici d’una legislatura, la vuitena ja des de l’adopció de la Constitució, que ella mateixa va considerar “històrica”.
I és que Suñé, que acompanyada per Meritxell Palmitjavila com a subsíndica va ser escollida amb els vots de Demòcrates, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos en primera votació, es va convertir en la primera dona de tota la història del país que ocupa la presidència de la cambra parlamentària. Precisament, Suñé va voler tenir un record i es va sentir emocionada pel fet de “recollir tota la feina que han fet des de fa molts anys moltes dones en aquest país per poder tenir drets polítics i ser presents a tots els àmbits de la nostra societat”. 
En el discurs, Suñé va remarcar que el país s’enfronta a “reptes socials, d’identitat, econòmics i de competitivitat”, que “només es podran superar si som capaços de sumar i de bastir grans pactes d’Estat”. I en aquesta línia, la síndica va instar els parlamentaris a “convertir el diàleg en el principal instrument per assolir els consensos que Andorra necessita”, i va apel·lar que el Consell General esdevingui la seu “del debat i la reflexió”.
Des de Demòcrates, el conseller general Carles Enseñat, que va destacar que s’hagi trencat la barrera que les regnes del Parlament sempre les hagin portat fins ara homes, es va mostrar convençut que amb el “tarannà i caràcter que durant molts anys, tant políticament com a nivell privat, ha tingut la senyora Roser Suñé”, la vuitena legislatura “serà més per al raonament, el consens i per fer coses entre tots que puguin ser possibles, més enllà de qualsevol partit”.
Amb tot, Enseñat, que va refermar el compromís de Demòcrates per “continuar treballant amb tots els grups parlamentaris de qualsevol color per arribar a enteses”, va deixar clar que el suport rebut d’altres formacions per a l’elecció de Sindicatura “no és extrapolable a l’elecció del cap de Govern”.
En una línia similar es va manifestar el parlamentari liberal Jordi Gallardo, que va circumscriure el suport a la candidatura de Suñé i Palmitjavila al rebut per part de Demòcrates a la candidatura de Ferran Costa com a secretari de Sindicatura. Malgrat desvincular doncs el tema de la composició de Sindicatura d’un hipotètic suport a la investidura del candidat demòcrata o fins i tot a la possibilitat d’entrar a formar part d’un govern de coalició, Gallardo va recordar que la formació “ha dit sempre” que el que vol “és donar estabilitat al país”, tot i que va remarcar que “cal que siguem conscients de quin és el resultat de les eleccions, on hi ha una majoria que no és absoluta i haurem de veure fins a quin punt es busquen consensos”. Amb tot, el conseller general liberal va deixar clar que “serà el partit qui decidirà quin és el rol que hem de tenir”, una qüestió que “es decidirà els pròxims dies”.
També des de Ciutadans Compromesos es va voler desvincular el suport a la candidatura de Suñé i Palmitjavila de cap acord futur. En aquest sentit, el conseller general Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va “celebrar” l’elecció per primera vegada d’una dona per ocupar els càrrecs de síndica i subsíndica, va recordar que “els dos vots són a canvi de la cortesia parlamentària de deixar-nos una signatura per constituir grup parlamentari”, i va reiterar que “ens volem mantenir com a grup independent”. Així, Naudi, que va destacar la importància de disposar de grup parlamentari propi davant la conversió de CC en un partit, va assegurar que “ni jo ni en Raul Ferré tenim la intenció de passar a formar part d’un Govern de DA”, un executiu que “no sé si serà finalment amb Liberals o no”.
Per la seva part, la consellera general del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili, que va assegurar que no l’havia sorprès el suport de L’A a la candidatura per Sindicatura de Demòcrates perquè “alguna cosa havia sentit”, va admetre que era “improbable” que prosperés la candidatura seva i de Judith Salazar, però que s’havia volgut presentar per “plasmar” el fet que consideren que “ha estat un error que no hi hagi pogut haver una Sindicatura plural, és a dir quatre llocs per a quatre partits diferents”.
Quant a la configuració del futur Govern, Gili, que veu “evident que la legislatura demanarà pactes i consensos”, va destacar que fins que no hi hagi “la votació definitiva d’investidura” els socialdemòcrates intentaran “fer el que convingui perquè hi hagi un govern alternatiu”. I va remarcar que “les majories absolutes demòcrates no han estat positives per al país” i que “els resultats electorals ens han dit majoritàriament que la gent no volia una continuació de Demòcrates”.
Per la seva part, el conseller general de Terceravia Josep Pintat no va entrar a valorar els resultats de les votacions, tot i que sí que va comentar que “comença la vuitena legislatura i ho fa amb bon peu”, ja que “tothom ha deixat les seves posicions clares”. En aquesta línia, Pintat, que va recordar que hi ha qüestions importants en les quals “si hi pot haver 28 consellers, millor que una majoria”, es va mostrar expectant “davant la continuació de la formació de l’arc parlamentari amb la composició dels grups”, i va insistir que la seva formació, abans de prendre qualsevol decisió, vol “saber cap a on es vol guiar el país i quin és el full de ruta”, unes qüestions que espera que s’exposin en la sessió d’investidura.

 

Suñé
apel·la
diàleg
reptes
afrontar
lesgislatura
històrica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte