Diari digital d'Andorra Bondia
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del seu discurs en la tradicional sessió de Sant Tomàs al Consell General.
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del seu discurs en la tradicional sessió de Sant Tomàs al Consell General.

Suñé apel·la al diàleg i al treball conjunt per afrontar la crisi actual


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

La síndica general, Roser Suñé, va aprofitar el discurs de la tradicional sessió de Sant Tomàs, que tanca simbòlicament el curs polític, per apel·lar al diàleg i al treball conjunt de totes les forces parlamentàries per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 i als reptes futurs.

De fet, la pandèmia i les seves conseqüències, que van forçar a celebrar la sessió de Sant Tomàs al nou hemicicle i no a Casa de la Vall, com és habitual, van centrar el discurs de la síndica, que en va ressaltar “les múltiples cares” i va recordar als presents, parlamentaris però també als representants de la resta d’institucions del país, que “tenim l’obligació no només de treballar per pal·liar els seus efectes, sinó sobretot per pensar estratègies que ens ajudin a sortir-ne prou forts per seguir amb els reptes que fa temps que ens plantegem com a societat”.

La síndica, que va fer un breu repàs de la tasca parlamentària d’aquest 2020 i va incidir que la cambra ha hagut de “trobar noves formes de treballar”, va advertir als consellers generals que “els ciutadans esperen de nosaltres que sapiguem dialogar i arribar a acords que ens permetin prendre les millors decisions, les més justes, aquelles que tinguin en compte la dimensió global dels assumptes, però també la seva dimensió humana”. I en aquesta línia, va destacar que “les diferents visions que representem no són mútuament excloents, sinó que totes elles sumen les múltiples cares de la nostra societat, dinàmica i diversa”. 

Per això, va instar els parlamentaris a “saber-nos escoltar” i ser “capaços de posar-nos en el lloc de l’altre”, i va apuntar que els moments de crisi actual exigeixen “amplitud de mires, un sentit d’Estat que no entén de petites batalles partidistes, sinó que requereix la política més gran i més noble”.

Així mateix, la síndica va assegurar també que “el coronavirus no ens pot allunyar dels objectius que ens hem fixat com a societat ni ha de servir d’excusa per no avançar en l’agenda social i mediambiental a la qual ens hem compromès”, a la vegada que es va referir als neguits de la ciutadania per la incertesa provocada per la pandèmia i les seves conseqüències. I en aquest sentit, Suñé va defensar que el país “ha de seguir sent un projecte compartit pel conjunt dels seus ciutadans”, i va recordar la iniciativa Andorra reptes de futur’ que, impulsada pel Consell General, el Govern i els comuns, es posarà en marxa al gener i que ha d’esdevenir un espai de reflexió conjunta.

En el seu discurs, la síndica, que va agrair públicament totes les iniciatives sorgides de la societat civil encaminades a ajudar les persones que estan patint les conseqüències de la crisi, va tenir també unes paraules en record de les persones que han perdut la vida a causa de la Covid-19 i les seves famílies així com un record també per a qui va ser el primer cap de Govern d’Andorra, Òscar Ribas Reig, que va morir divendres passat. Respecte als primers, Suñé va destacar que “el Consell General té avui un pensament per a totes elles, amb l’esperança que el buit que ens han deixat s’ompli a poc a poc amb el bàlsam del seu record”.

Pel que fa a Ribas, la síndica va assegurar que va ser “un polític fonamental en la història andorrana del segle XX, i sobretot una persona sempre generosa a l’hora de compartir el seu saber”. En aquest sentit, Suñé va destacar que les seves memòries, publicades recentment, “han d’ajudar a aprofundir en la reflexió del país que volem per al futur, aquesta Andorra que ell tant estimava i que volia més solidària i sostenible”.

Suñé
apel·la
diàleg
treball
conjunt
afrontar
crisi
actual

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte