Diari digital d'Andorra Bondia
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del seu discurs amb motiu de la celebració del 28è aniversari de la Constitució.
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del seu discurs amb motiu de la celebració del 28è aniversari de la Constitució.

Suñé apel·la que la visió social prevalgui en les polítiques públiques


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

La síndica general, Roser Suñé, va fer una crida a “no deixar ningú enrere” en l’Andorra post-Covid que cal construir “entre tots” en el discurs amb motiu de la celebració del 28è aniversari de la Constitució, on va demanar que la “visió social” prevalgui en les polítiques públiques per “mantenir l’alt nivell de qualitat en els serveis que Andorra ofereix als seus ciutadans”.

En un discurs evidentment molt marcat per la pandèmia, Suñé, que va tenir paraules de record per a les víctimes i les seves famílies i d’agraïment per a tots els treballadors dels sectors essencials, especialment per al personal sanitari, i pel “capteniment general” de la societat, va incidir que la gestió de la crisi provocada per la Covid-19 “no és incompatible amb la mirada llarga, aquella que va més enllà de la conjuntura i es projecta cap al futur”. Així, va continuar, la crisi ha evidenciat una sèrie de fortaleses però també de febleses que requereixen “una reflexió profunda per poder construir una nova realitat sobre uns pilars més sòlids, d’igualtat, de justícia social i de sostenibilitat”.

I per a aquesta tasca, la síndica va destacar que la Constitució “proveeix d’elements tant de reflexió com de construcció”, tot apuntant que els drets i principis recollits al títol segon de la Carta Magna “han de formar part, més que mai, de l’eix central de les polítiques que s’activin”. En aquest sentit, Suñé, que va remarcar la resiliència del país, va assegurar que “si som atrevits i sabem llegir bé les claus de la Constitució tenim un camí ben definit per recórrer”, una via que cal “fer de manera conjunta, sumant des de la diversitat d’idees per bastir un futur sostenible per als nostres joves, persones adultes i gent gran”.

La síndica general, que va destacar també que la “salvaguarda del sistema públic de salut” i la “consideració” envers els seus professionals “han de ser una prioritat” no només per al Govern actual, sinó per a qualsevol que el país tingui en un futur, va recordar que les persones que encapçalen les institucions tenen “el deure de possibilitar el diàleg i promoure la participació ciutadana” amb la finalitat que “el projecte de país que edifiquem, sobre els principis de la nostra Carta Magna, sigui comú i compartit”.

Suñé, que va incidir també en els efectes de la pandèmia a nivell de la salut mental i en el paper de l’escola, que ha de “repensar alguns dels seus eixos a fi de donar capacitat de resiliència als alumnes”, va apuntar que des del Consell General, i també des de la resta d’institucions, s’ha de ser “capaç” de fer que el marc general que estableix la Constitució “continuï sent generador d’oportunitats reals i concretes per al conjunt de la ciutadania”. Amb tot, la síndica va admetre que per poder “avançar units” cal primer de tot “corregir les desigualtats que encara trobem en la nostra societat, en els àmbits més diversos”.

Quant al creixement futur, Suñé va remarcar que “ha de ser, per damunt de tot, un creixement en valors humans”, i va apel·lar a “definir un projecte de país que avanci decididament cap al futur sense renunciar a la pròpia identitat”. A més, per la síndica cal “apostar per un model que sigui sostenible i que tendeixi a la circularitat”.

En el seu discurs, la síndica va recordar que la Constitució va afirmar Andorra com a “Estat modern en el gran concert de les nacions” i va incidir en la participació i col·laboració del país en totes “les causes comunes de la humanitat”. En aquesta línia, Suñé va incidir en el multilateralisme i en el Pla estratègic nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, a la vegada que va destacar “l’espai per a la cooperació internacional” que suposa la Cimera Iberoamericana.

Així mateix, la síndica va remarcar també que fa més d’una dècada que el país va iniciar el camí de la transparència i la col·laboració i va destacar les polítiques “valentes i inequívoques” adoptades en aquest sentit i el “molt important” esforç que han suposat per a determinats sectors econòmics. Sobre aquesta qüestió, Suñé va apuntar que caldrà continuar avançant, però no únicament això, sinó també ser “capaços d’explicar-nos i de fer comprendre qui som”. I va assenyalar la pròxima visita dels reis d’Espanya com una oportunitat en aquest sentit.

Com és habitual al final de l’acte, els presidents dels grups parlamentaris i el cap de Govern van valorar les paraules de Suñé. Precisament, Xavier Espot va assegurar que “hem de prendre bona nota del contingut del discurs de la síndica”, i fins i tot anar més enllà en el sentit que a vegades “els responsables polítics el que hem de fer és trobar aquest mínim comú denominador, intentar posar-nos d’acord respecte a aquest i en cas que no el trobem intentar tots fer concessions per arribar a una posició de consens on tothom ha de renunciar”.

També el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va considerar que els elements de reflexió plantejats per la síndica, són “molt vàlids perquè tots els consellers generals en prenem bona nota per la feina que hem de fer, i per fer progressar Andorra”.

Des de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, que va remarcar el caràcter “institucional” del discurs, es va sumar a les paraules de record de la síndica per a les persones que “s’han perdut per a aquesta maleïda malaltia”. Així mateix, Pintat va destacar també “l’especial menció al tema de la vacunació i la corresponsabilitat”, qüestions que des de Terceravia “compartim”.

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va incidir en el fet que la  “construcció de la nova Andorra” comença “justament amb la reflexió del que ha passat durant aquest any” i amb “els valors i pinya” que ha demostrat la societat andorrana. En aquest sentit, Enseñat, que va recordar que en breu començaran els treballs de la comissió Andorra Futur, va tenir també paraules per a tots els treballadors dels sectors essencials.

Finalment, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, que va voler tenir unes paraules per a aquelles persones que ahir estaven treballant i que no van poder gaudir del dia festiu de la Constitució, va incidir en el fet que aquest any de pandèmia “ha evidenciat i posat en relleu moltes de les coses que el nostre país havia ajornat”, com “la manca de diversificació econòmica, la manca d’estructures socials sòlides que permetessin fer front a una situació com l’actual, amb mecanismes de protecció que s’han hagut d’improvisar per la via legislativa però que no existien”.

Suñé
apel·la
visió
social
prevalgui
polítiques
públiques
Dia de la Constitució

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte