Diari digital d'Andorra Bondia
La síndica general, Roser Suñé, durant la tradicional intervenció pel dia de Sant Tomàs.
La síndica general, Roser Suñé, durant la tradicional intervenció pel dia de Sant Tomàs.

Suñé commina els grups a fer una reflexió sobre la càrrega legislativa


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

“M’agradaria compartir amb vosaltres la necessitat, que considero imperiosa, de reflexionar sobre la capacitat de textos i la capacitat de les diferents administracions per fer front al desplegament dels reglaments”. Amb aquestes paraules del discurs del dia de Sant Tomàs,  la síndica general, Roser Suñé, comminava els grups parlamentaris a fer una pensada al voltant de la càrrega legislativa. “Tot i que ens trobem en un moment on disminuir el ritme esdevé un anacronisme, la discussió dels continguts és la raó de ser del Consell General i cal que el procés sigui curós amb els mecanismes escaients per garantir que s’escoltin totes les veus”, els alertava. Perquè, hi afegia, “la bona feina necessita dedicació i recerca, no ho oblidem quan ocupem un escó en aquest hemicicle”. 

Suñé es referia a les lleis entrades a tràmit parlamentari per la via de l’extrema urgència i necessitat, així com a la falta de debat. Si bé reconeix moments “enriquidors”, puntualitzava que “em resta el sentiment agredolç de no haver pogut anar més enllà de posicions dialèctiques fixades a l’avança”.  És degut, proposava, que “tots nosaltres som ostatges d’allò que pensem que els altres esperen de nosaltres”. Els convidava a “trencar aquests marcs mentals”, cosa necessària per a la gestió del país. 

La síndica recordava a la seva intervenció que en aquest període legislatiu s’han aprovat una quarantena de textos, entre projectes i proposicions de llei. I amb els que queden en cartera, els quatre anys se saldaran amb un centenar de nous textos. 

A banda, continuava enumerant, en el que va de legislatura  s’han plantejat una trentena de preguntes orals al ple, una cinquantena d’escrites i al voltant de quaranta demandes d’informació. 

En la seva al·locució, la síndica també ressaltava la necessitat de prioritzar en el que queda de legislatura el treball per posar remei a dues xacres urgents: la pèrdua del poder adquisitiu i la problemàtica de l’habitatge. “Nosaltres acabarem la feina que ja tenim definida, però encara caldrà trobar noves estratègies i prendre decisions quan es produeixi la nova configuració de grups per solucionar les situacions actuals”. 

“Maduresa política”
Suñé apel·lava a la “maduresa política i la discussió constructiva” per complir amb el deure que els encomana la població, així com a estar atents i trobar les eines que permetin avançar davant els “enormes” desafiaments. Recordava també el context global, marcat per una crisi climàtica que definirà, “segurament”, les polítiques de la segona meitat del segle XXI.

També en clau global, va recordar que Andorra ha viscut una “legislatura atípica”, on la pandèmia va trencar les relacions habituals i es van haver de repensar algunes prioritats i adequar les metodologies de treball. 

Entre la feina enllestida, van destacar els treballs desenvolupats en l’àmbit de les persones, posant en relleu les accions i mesures tirades endavant relacionades amb el poder adquisitiu, la llei de la persona i la família, la de protecció civil i el text sobre l’economia circular, sense oblidar que encara resta pendent l’aprovació del pressupost per al 2023.

Suñé
càrrega
legislativa

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Menys mal que algú es dona compte que es de sonats totes les normatives que es treuent a tort i a dret, sense desplegar les eines necessàries per la seva aplicació i sense temps per poder aplicar-ho. Tot per pocer dir que han fet, encara que per res i malamenr la major part de les vegades, sense tenir en compte l’angoixa que han de suportar el qui ha d’aplicar-ho sense pensar que el ciutadà està fins el nassos de tanta burocràcia absurda i moltes vegades doblada.
Home....pensa que han de donar feina a tots els amiguets i familiars i són uns quants

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte