Diari digital d'Andorra Bondia
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del tradicional discurs del dia de Meritxell que marca l’inici del curs polític.
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del tradicional discurs del dia de Meritxell que marca l’inici del curs polític.

Suñé demana resoldre el problema de l’habitatge i dels salaris baixos


Escrit per: 
M.S./ M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Amb la finalitat de “garantir el nivell de benestar assolit les darreres dècades” i mantenir també “la nostra preuada pau social”, la síndica general, Roser Suñé, va instar ahir les forces polítiques representades al Consell General a “trobar solucions”a problemes com l’accés a l’habitatge i el dels salaris baixos amb l’establiment “d’un salari mínim que sigui just i permeti el desenvolupament de les persones i les famílies”. 
En el tradicional discurs del dia de Meritxell, en què la síndica va reivindicar “la saviesa de Fiter i Rossell” i va instar els consellers generals a ser exemplars en la “recerca del diàleg i consens” i de “mantenir el cap fred” davant determinats debats a les xarxes socials i al conjunt de l’opinió pública, Suñé va incidir en la importància que al marge de les qüestions de caire més estructural, els parlamentaris estiguin “molt atents” i siguin “conscients” de la “vida diària dels ciutadans” així com de les “seves expectatives i els seus neguits”. En aquest sentit, la sindica va recordar que “és la nostra responsabilitat detectar aquells aspectes en els quals podem incidir, des dels respectius àmbits d’actuació, per corregir desigualtat i promoure les potencialitats col·lectives i individuals”.
Així mateix, Suñé, que es va referir també als “reptes importants” que planteja aquesta legislatura com són els tres pactes d’Estat –acord d’associació amb la UE, la sostenibilitat de les pensions i el sistema sanitari– i la “redefinició del propi sistema democràtic” amb la incorporació de mecanismes per a una major transparència i una participació més activa de la ciutadania, va remarcar que qualsevol iniciativa “s’haurà de guiar per uns criteris de sostenibilitat”, entesa aquesta com una “mirada de responsabilitat cap al futur del país”. I és que per a la síndica,  que va destacar que la sostenibilitat és un valor ampli i que abraça qüestions ambientals, socials i econòmiques, la sostenibilitat és l’“única garantia” per a “un esdevenidor estable, amb recursos per a tothom, i per tant per a una societat més igualitària i plenament democràtica”.
Com era previsible, el discurs de Suñé va ser molt ben rebut pels presidents dels tres grups parlamentaris que donen suport a l’executiu, i pel mateix cap de Govern, Xavier Espot, que va assegurar “no només compartir el fons sinó també la forma del discurs”. En canvi, els presidents dels dos grups de l’oposició es van mostrar molt més prudents a l’hora de fer valoracions si bé van coincidir en la importància de qüestions com l’habitatge i els salaris.
En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, que va titllar de “bastant neutre” el discurs, va recordar que es tracta de dos aspectes no només molt treballats des de la formació sinó que també, i ara per ara són els “únics”, als quals s’han plantejat “solucions concretes per la via parlamentària”.
Per la seva part, el president de Terceravia+UL, Josep Pintat, que va trobar a faltar al discurs alguna referència a la propera visita del copríncep francès, va recordar que en el cas de l’habitatge “el més calent és a l’aigüera”, mentre que es va mostrar sorprès davant les manifestacions sobre els salaris ja que “en el moment que es parla de salari just vol dir que avui no hi ha salari just i fins ara aquesta no ha estat la posició de cap grup polític que jo sàpiga”.
Des del grup demòcrata, Carles Enseñat, que va assegurar que la formació “s’esforçarà a treballar” en els eixos apuntats per la síndica, va incidir que des de la Taula d’habitatge s’està analitzant tot un seguit de mesures concretes que es presentaran en breu, i va destacar com una de les que s’estan estudiant el fet que els comuns, en els plans parcials, o les promocions “hagin d’incorporar habitatge a un cost raonable pels ciutadans”.
El president del grup de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que  va trobar “molt interessant” les referències de la síndica a “les màximes de Fiter i Rossell”, va destacar que un dels aspectes que pot contribuir a mantenir la pau social que apuntava Suñé és que “hi hagi habitatge assequible per a totes les persones que el necessiten”. En aquesta línia, Naudi, que va assegurar que la pau social també passsa per exemple per mantenir les especificitats en aspectes relatius a l’acord d’associació com ara la lliure circulació de persones, va recordar que el sòl és un recurs escàs al país i va apostar per una reforma “valenta” de la Llei del sòl que permeti canviar volumetries i edificabilitat.
Finalment, el president del grup liberal, Ferran Costa, que va trobar “molt assenyat” el discurs de la síndica i va incidir en el fet que “aquest seny ens faria falta a tots com a país”, va destacar que l’habitatge no és una problemàtica que es pugui resoldre amb una sola mesura sinó que “ha de ser un conglomerat de mesures”. I va remarcar que li consta que “el ministre Filloy hi està treballant”.

Apujar els salaris amb l’IPC, també el 2020

La intenció de Demòcrates és que l’any vinent tots aquells salaris inferiors al salari mitjà s’hagin d’apujar com a mínim l’índex de preus al consum (IPC) igual com ja s’ha fet aquest 2019. Així ho va avançar el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que va reiterar el compromís de la formació que, com a molt tard a final de legislatura, el salari mínim se situï al 60% del salari mitjà, és a dir, sobre els 1.200 euros. Enseñat va recordar que l’augment del salari mínim, que s’ha de portar a terme “respectant que hi ha empreses que no tenen un marge suficient per fer una pujada massa ràpida”, ha d’anar acompanyat també “d’un increment de la resta de salaris” ja que si no “cada vegada més gent cobraria el salari mínim i aquesta no és la nostra voluntat”.
Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, que va reiterar la intenció de l’executiu de prorrogar la prohibició d’apujar el preu dels lloguers més enllà de l’IPC de cara al 2020, va recordar que el compromís d’apujar el salari mínim forma part del programa comú dels socis de Govern.

Suñé
demana
resoldre
salaris baixos
Habitatge
problema

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte