Diari digital d'Andorra Bondia
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del seu discurs amb motiu de la commemoració del 30è aniversari de la Constitució.
La síndica general, Roser Suñé, en un moment del seu discurs amb motiu de la commemoració del 30è aniversari de la Constitució.

Suñé demana “serenor” per afrontar debats com el de l’avortament


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

En el discurs amb motiu de la celebració del 30è aniversari de la Constitució, la síndica general, Roser Suñé, ha reclamat avui “serenor” a les diferents formacions polítiques a l’hora d’afrontar debats que puguin afectar la configuració institucional, com és el cas del de l’avortament, malgrat que no l'ha citat explícitament, perquè “la solidesa del nostre país és un bé preuat que hem de tenir present en tot moment”.

Suñé, que ha celebrat poder commemorar l’aniversari de la Carta Magna “amb normalitat després de la duresa que va suposar la pandèmia que hem viscut” i ha tingut un record per a les víctimes de la Covid i les seves famílies, ha destacat que els “gairebé 750 anys d’història que ens precedeixen exemplifiquen de manera punyent la raó de ser del Coprincipat”, i malgrat admetre que la vida “ens ensenya que els canvis arriben en el moment just que els correspon” ha advertit que “forçar que es produeixin ens aboca a situacions de les quals després no sabem trobar-ne la sortida”. 

Per això, la síndica general, que amb posterioritat al discurs i respecte a la qüestió de l’avortament ha destacat que “s’ha començat a fer un treball i s’ha de veure amb calma i tranquil·litat com progressa”,  ha insistit en la necessitat que “siguem assenyats i entenguem la responsabilitat que tenim per al futur dels nostres ciutadans i les nostres ciutadanes”.

D’altra banda, Suñé, que ha remarcat la “complexitat” d’aquesta legislatura pel tema de la Covid i ha apel·lat a “continuar mantenint” l’esperit “de superació conjunta i de confiança en les institucions” per afrontar els reptes futurs, s'ha referit també a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, una negociació “llarga i complexa” i que “requerirà un esforç conjunt, generós i intel·ligent, per part de tots per arribar a la seva conclusió”. I en aquesta línia ha demanat que “es treballi amb rigor i constància, mitjançant l’acció compartida i l’escolta atenta a tot allò que pot suposar per al nostre futur”. A la vegada ha recordat que “la por no és bona consellera” i ha defensat la “claredat en l’exposició dels treballs”, ja que aquesta ha de “permetre crear un entorn facilitador per comprendre l’abast de tota la negociació”.

La síndica general, que igual que havia fet en anteriors discursos ha apel·lat a “enfortir la participació de la societat civil en els processos de presa de decisions sense renunciar a la responsabilitat que correspon als electes en la presa de decisions”, ha defensat també la vigència de la Constitució trenta anys després de la seva aprovació, assegurant que “hi ha elements que permeten encara treballar-la”. I en aquesta línia ha citat l’article 31, que deixa clar que “és funció de l’Estat vetllar per la utilització racional del sòl i de tots els recursos naturals” i ha lloat la capacitat dels redactors de la Carta Magna “d’avançar-se als esdeveniments futurs”.

Suñé s'ha referit també a l’article 33, el relatiu a l’habitatge digne, i malgrat admetre que és una problemàtica que no compta amb “solucions miraculoses” ha encoratjat les persones que “ben aviat ocuparan càrrecs a les institucions a tenir-ho ben present per fixar les seves posicions”.

Precisament, i davant la proximitat dels comicis generals del 2 d’abril vinent, la síndica, que ha posat també damunt la taula el repte de la intel·ligència artificial i ha augurat pels propers anys “intensos debats” sobre el rol d’aquesta, ha apel·lat “a la participació de totes aquelles persones que poden exercir el dret a vot” i ha recordat que “l’abstenció no deixa de ser un fracàs col·lectiu perquè implica que la construcció institucional no assoleix la solidesa a la qual hem d’aspirar”.

Suñé
avortament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte