Diari digital d'Andorra Bondia
Nathalie Loiseau, ministra d’Afers Europeus, i el cap de Govern, Antoni Martí, es van reunir ahir a París.
Nathalie Loiseau, ministra d’Afers Europeus, i el cap de Govern, Antoni Martí, es van reunir ahir a París.

Suport de França a la negociació amb la UE, respectant les especificitats


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA

La ministra d’Afers Europeus gal·la, Nathalie Loiseau, va reiterar el suport de França a les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea (UE) per a l’acord d’associació, respectant les especificitats. En aquest sentit,  va remarcar que l’acostament a Europa permetrà impulsar les relacions econòmiques i socials entre els dos territoris. Ho va afirmar després d’una trobada amb el cap de Govern, Antoni Martí, que va tenir lloc ahir a París amb motiu de la celebració del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques entre els dos països. 

“Estem molt compromesos i al costat d’Andorra en el camí cap a Europa i en l’aspecte bilateral”, va dir Loiseau, que també es va referir al preu del tabac indicant que el posicionament de França sobre la qüestió “és conegut”, però va afegir que és conscient que cal un període de transició. La negociació de la lliure circulació de mercaderies es troba en la recta final i, segons va anunciar Martí, el 28 i 29 de juny es desplaçarà a Andorra el director del Servei Europeu d’Acció Exterior, Thomas Mayr-Harting, i Claude Maerten, cap d’Unitat d’Europa occidental d’aquest servei. Els dos caps negociadors de la Comissió Europea es reuniran amb el mateix cap de Govern i la ministra d’Exteriors. Davant de la visita, Martí es va mostrar convençut que “no es desplacen a Andorra per comunicar una mala notícia”.
En la trobada d’ahir, Loiseau també va exposar la predisposició que els funcionaris andorrans puguin fer formacions per adaptar-se al futur acord d’associació a l’Escola Nacional d’Administració (ENA). 
En l’acte, el cap de Govern va destacar que la cooperació transfronterera s’ha impulsat notablement en els darrers anys. En aquest sentit, va mencionar els acords en la viabilitat hivernal, l’educació, la seguretat, el medi ambient i la salut, i va destacar el compromís de cofinançament en els projectes per assegurar els corredors d’allaus, millorar les carreteres i embellir la fronterera franco-andorrana, signat el 2017 i que entrarà en vigor el juliol. 
Martí també va reiterar el compromís amb França per lluitar contra el tràfic il·lícit de mercaderies que recull la carta d’intenció signada el mes de març, que permet que les autoritats policials puguin treballar de forma conjunta i coordinada en accions contra el contraban. Loiseau va agrair el compromís del Principat en la lluita contra el contraban i també va posar en relleu les reformes econòmiques i fiscals dutes a terme i l’aposta per l’obertura econòmica per les oportunitats que representa per al Principat. 
El cap de Govern va destacar que les relacions amb França, en els àmbits polític, econòmic i social van més enllà de l’estatut del Coprincipat. Així, va dir que el rol de la república ha estat fonamental per a Andorra en el seu camí cap a l’obertura i la modernitat. Martí va concloure que aquesta ha estat una setmana en què “a nivell internacional Andorra s’ha fet forta” gràcies a la rebuda oferta per Espanya (dilluns es va reunir amb el nou president del Govern, Pedro Sánchez) i ahir per França, dos països amb qui manté unes excel·lents relacions.

 

Transició energètica

El secretari d’Estat de Transició Ecològica i Solidària, Sebastien Lecornu, es desplaçarà a Andorra el 6 i 7 de juliol. Tant Martí com Loiseau van exposar que la visita servirà per donar suport a la llei de transició energètica i al pla d’infraestructures energètiques impulsat pel Govern. Martí va destacar l’aposta per avançar cap a la sobirania energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

 

Trasllat dels refugiats

Martí també va explicar que la ministra d’Afers Europeus va expressar la voluntat d’oferir totes les facilitats perquè els refugiats que ha d’acollir Andorra puguin ser traslladats per territori francès. El Principat preveu l’acollida de 20 refugiats. Els primers podrien arribar a Andorra el mes de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar i ho faran de forma esglaonada.

 

frança
Unió Europea
acord d'associació
thomas mayr-harting
nathalie loiseau

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte