Diari digital d'Andorra Bondia
Suport hongarès perquè l’acord d’associació reculli les especificitats
Suport hongarès perquè l’acord d’associació reculli les especificitats

Suport hongarès perquè l’acord d’associació reculli les especificitats


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Hongria donarà ple suport a Andorra perquè l’acord d’associació amb la Unió Europea reculli les especificitats nacionals i s’incloguin també els períodes transitoris que siguin necessaris. Així ho va assegurar ahir el ministre d’Afers Exteriors i Comerç d’Hongria, Peter Szijjártó, que es troba de visita al país, després de la trobada que va mantenir amb el cap de Govern, Antoni Martí, i amb la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach.
Szijjártó, que es va convertir en el primer ministre d’un executiu hongarès en visitar el Principat, va remarcar que “perquè la UE sigui forta és necessari que ho siguin també els països europeus” i que és precisament per aquest motiu que des d’Hongria es vol que “es respectin les especificitats andorranes i es mantingui la seva economia forta”.
En aquesta línia, Szijjártó, que va considerar normal que Andorra busqui principalment el suport dels seus dos països veïns, va explicar que tots els Estats de l’Europa central i de l’est coincideixen en el posicionament que cal mantenir les especificitats nacionals. 
Quant a la lliure circulació de persones, el titular d’Afers Exteriors i Comerç d’Hongria va assegurar entendre que sigui una qüestió que “preocupi” el Principat, i va considerar “lògic” que s’hi vulgui posar algun tipus de limitació. “És normal que preocupi aquest tema en un país de 80.000 habitants davant una Unió Europea amb 500 milions d’habitants”, va assegurar Szijjártó, que va garantir també el suport del seu executiu en aquesta qüestió.
A més, el ministre hongarès, que es va comprometre també a mirar de fer el possible perquè les negociacions entre la UE i Andorra s’accelerin, va aprofitar la interpel·lació amb relació a la lliure circulació de persones per deixar clar que una cosa “són els moviments de persones entre els països de la UE amb l’acceptació de les regulacions pertinents” i una altra la immigració il·legal, que pot comportar “tota una altra sèrie de problemàtiques i fins i tot casos de terrorisme”.
D’altra banda, la trobada va servir també per posar de manifest la voluntat de potenciar i reforçar les relacions econòmiques entre ambdós països. En aquest sentit Szijjártó i Ubach van avançar que durant el primer trimestre de l’any vinent arrencaran les negociacions per a l’establiment d’un acord per evitar la doble imposició (CDI), una eina que pel ministre hongarès “servirà per reforçar aquesta cooperació en l’àmbit econòmic”. A més, Ubach va avançar que també l’any vinent s’organitzarà una missió empresarial d’empreses hongareses que vindran a Andorra.
Així mateix, Szijjártó, que va posar d’exemple el sector de l’alimentació com un dels àmbits econòmics en què es pot incrementar l’intercanvi empresarial, va incidir també en la voluntat d’enfortir els lligams en l’àmbit turístic.
D’altra banda, Ubach va garantir al seu homòleg hongarès el suport d’Andorra a tots els organismes internacionals en totes aquelles accions que es portin a terme per mirar que Ucraïna faci un pas enrere en la seva nova llei d’educació, un text que, segons va denunciar Szijjártó, restringeix l’ús de les 
llengües minoritàries i que podria vulnerar els drets dels 500.000 hongaresos que viuen a Ucraïna. 

hongarès
acord d'associació
especificitats
reculli
suport

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte