Diari digital d'Andorra Bondia
Residents votant al consolat  d'Espanya en uns comicis anteriors.
Residents votant al consolat d'Espanya en uns comicis anteriors.

Suport unànime al Congrés a la llei que elimina el vot pregat


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

El Congrés espanyol ha aprovat per unanimitat la proposició de llei presentada pels grups del PSOE i Unides Podem per modificar la Llei orgànica del règim electoral general (Loreg), un canvi que acabaria amb el vot pregat i simplificaria el sistema de votació dels ciutadans espanyols residents a l’estranger, i el text seguirà ara el tràmit parlamentari per a la seva aprovació al Congrés i al Senat. 

Amb aquesta reforma de la Loreg s’elimina el vot pregat i es retorna al sistema de vot sense sol·licitud prèvia, de manera que des de les oficines del cens electoral s’enviarà directament als ciutadans espanyols inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) els certificats, els sobres i la documentació necessària per poder votar, així com les indicacions per descarregar-se les paperetes de forma telemàtica i per obtenir-les presencialment en els consolats.

Tot i el suport a la iniciativa, des dels grups de l’oposició es va anunciar la presentació d’esmenes al text. El diputat del PP José Antonio Bermúdez de Castro, que va recordar que el vot pregat es va implantar el 2011 com a mesura per “garantir la identitat” en un context on sovintejaven les acusacions de frau en el vot exterior, es va mostrar favorable a l’eliminació del vot pregat però sempre que es garanteixi algun tràmit d’identificació. 

Així mateix, Bermúdez va defensar la necessitat d’ampliar els punts de votació més enllà dels consulats, com podria ser a la xarxa de centres de l’Institut Cervantes o a les cases regionals, i es va oposar a la possibilitat que les paperetes es puguin descarregar telemàticament, ja que al seu entendre això podria “suposar un impediment per a molts ciutadans”. També el diputat del PNV Mikel Legarda va demanar l’establiment de mecanismes per garantir la identitat del votant, mentre que des d’Esquerra Republicana Marta Rosique va incidir en el vot electrònic així com en la necessitat d’una “major transparència” en els consolats. També Joan Baldoví (Compromís), Mariona Illamola (Junts per Catalunya) i Néstor Rego (BNG) van defensar anar més enllà de la descàrrega telemàtica de les paperetes i van apostar pel vot electrònic.

suport
unànime
Congres
llei
elimina
vot pregat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte