Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del Consell General, avui.
Un moment de la sessió del Consell General, avui.

Suport unànime a la Llei d’igualtat efectiva, “una cursa de fons i de tots”


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Demòcrates

El Consell General ha aprovat avui per unanimitat la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. Es tracta d’una fita històrica i “una cursa de tots”, segons ha assenyalat el cap de Govern, Xavier Espot, que també ha posat en relleu que no es tracta d’una “llei estàtica”, sinó  d’un primer pas que ha de servir per assentar les bases d’aquesta igualtat efectiva que s’anirà perfeccionant al llarg del temps. De fet, en el torn de rèplica, Espot ha afegit que del tot, “no satisfà cap dels que estem aquí”, però era imperatiu “trobar un mínim comú denominador” des del realisme.  

Per la seva banda, la consellera general socialdemòcrata, Judith Salazar, ha manifestat que “hauríem volgut una llei més ambiciosa, més contemporània i amb més força”, sobretot en els aspectes que “ens separen” i que no queden recollits al text de la llei tal com el seu grup els plantejava. Aspectes com ara la introducció de quotes a la Funció Pública o a les forces de seguretat, va destacar, o que l’Institut de les dones fos “més tècnic” i “més independent”. El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, tot i votar a favor s'ha mostrat crític amb una llei que considera que arriba tard i que ja hauria d’estar implementada, la qual cosa comportarà la modificació de diverses lleis. També s'ha mostrat preocupat per l’efectivitat de la seva aplicació. 

Des dels grups de la majoria es va destacar que això no s’acaba aquí i que efectivament els textos legislatius són millorables, en aquest cas per garantir aquesta igualtat, ha expressat el conseller general de Ciutadans Compromesos, Raül Ferré. Des del grup de Liberals, Sílvia Ferrer ha afirmat també que “és un primer pas per fer que les nostres filles no hagin d’assumir el rol de gènere que hem assumit nosaltres i les nostres mares”. Per la seva banda, la consellera demòcrata Berna Coma ha posat en relleu que el text ja representa una millora de qualitat molt notable i ha advertit que caldrà fer pedagogia per conscienciar la societat.

També la consellera general no adscrita, Carine Montaner, hi ha votat a favor tot i la picabaralla amb la síndica general, Roser Suñé, ja que durant la seva intervenció ha criticat la negativa del cap de Govern a publicar el llistat  de contractacions adjudicades a l’empresa del conseller general liberal Ferran Costa. Suñé l'ha cridat a l’ordre en diverses ocasions i li ha demanat que es referís al tema que s’estava debatent i no a d’altres.

Cal destacar que representants de les associacions feministes han estat presents a la sessió i han aplaudit l’aprovació d’aquesta llei.

Tombada la moció pels preus dels sociosanitaris
Els grups de la majoria han tombat avui la moció presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata que demanava la retirada del decret de preus públics dels centres sociosanitaris i la creació d’una taula de diàleg per tractar la qüestió. Terceravia s'ha abstingutt però ha posat sobre la taula la necessitat de tenir més informació i reprendre les auditories externes de la gestió d’aquests centres. De fet, tant Demòcrates com Liberals han reconegut que potser s’haurien d’haver explicat “més i millor”. Ara bé, el que han titllat de “fals”, ho ha fet el conseller liberal Ferran Costa, és l’argument del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, pel que fa a les afectacions econòmiques i patrimonials de les famílies dels usuaris que no puguin assumir el cost de les noves tarifes. Un argument que una i altra vegada ha defensat López que, en el transcurs del debat, s'ha mostrat disposat a retirar la primera part de la moció. 

Ha estat el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, qui ha manifestat que la publicació d’aquests preus públics respon al desgavell en la diversitat de tarifes que hi havia en els diferents sociosanitaris. Segons la majoria, ara les tarifes són més equitatives i corresponsables. En paraules del president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny- Plandolit, “no es tracta de fer anar malament les persones que tenen un familiar a la residència, es tracta que contribueixin una miqueta més”.

Investigació de la compra d’empreses de seguretat
El Govern està investigant si hi ha alguna irregularitat en la compra d’empreses de seguretat del país per part d’una empresa de seguretat estrangera. Així ho ha anunciat avui el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. Precisament, tant Terceravia com el grup socialdemòcrata han qüestionat aquest procediment i van posar el focus que cal evitar “oligopolis”. De tota manera han donat suport al text legislatiu, que ha estat aprovat per assentiment. 

Pel que fa a la Llei d’accés electrònic de l’Administració de Justícia, Terceravia s'ha desmarcat de la resta de grups i es va abstenir per la indefinició i la interpretabilitat del text, que el conseller de Terceravia ha qualificat d’“intervencionista”. Així, tot i que consideren que l’Administració de Justícia s’ha d’adaptar als nous temps consideren que el text genera “inseguretat i dispersió normativa”.

suport
unànime
Llei d’igualtat efectiva

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte