Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general socialdemòcrata Judith Salazar ahir a la cambra parlamentària.
La consellera general socialdemòcrata Judith Salazar ahir a la cambra parlamentària.

Suport unànime a la prolongació dels ERTOs fins al 31 de desembre


Escrit per: 
M. S. / Foto: PS

El ple de la Cambra, en aquesta ocasió per assentiment de tots els grups, ha donat el vistiplau a la nova Llei de mesures excepcionals i urgents a la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, text que allarga els mecanismes de les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i de les reduccions de la jornada laboral (RJL)  fins al 31 de desembre vinent.

No obstant això, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha recordat que únicament se’n podran beneficiar aquells sectors o negocis que tinguin suspesa l’activitat per decret del Govern o aquells que estiguin afectats per impediments que “impactin negativament i substancial” el normal desenvolupament de l’activitat, com podrien ser limitacions horàries o d’aforament o per la limitació de la mobilitat internacional, entre d’altres. El Govern establirà per decret quins són els sectors que es poden acollir a les ajudes.

Des del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, que ha defensat la mesura tot i remarcar “que no és la solució ideal per a la seguretat jurídica”, ha demanat a l’Executiu que tot i que els recursos “no són infinits” es sigui reactiu i s’anticipi en cas de noves necessitats, ja que “com a país no podem deixar caure les nostres empreses i les nostres famílies”.

També des del grup demòcrata, la consellera Maria Martisella ha demanat “un pla d’acompanyament” per a aquells sectors econòmics i ciutadans que en un moment donat puguin tenir necessitat, mentre que des de Terceravia, Joan Carles Camp va reclamar que es plantegi les sortides per a les empreses més afectades i s’expliqui la realitat del sector, ja que “no es poden allargar sine die els ERTOs, ni per la viabilitat de la mateixa empresa, ni pels costos que suposa per l’Estat”.

Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha instat el Govern a ser “curós” a l’hora de donar ajudes.

Millora del dret a vot dels discapacitats
Després que l’abstenció de Terceravia evités que prosperés el text l’abril passat, la cambra, aquest cop amb el suport dels 28 parlamentaris, ha aprovat avui la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, text que garanteix l’autonomia de l’exercici del dret a vot de les persones amb discapacitat. El text, que faci-lita el vot per correu de tots els andorrans que siguin fora del país independentment dels motius, introdueix per primera vegada la possibilitat de delegació del vot per a aquelles persones que presenten una discapacitat reconeguda o una malaltia acreditada.

suport
unànime
ERTOs
31 de desembre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic