Diari digital d'Andorra Bondia
Més de 400 funcionaris van omplir la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany.
Més de 400 funcionaris van omplir la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany.

Suport unànime, sí a totes les accions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Finalment hi haurà vaga general indefinida de la funció pública. Així es va acordar ahir amb la unanimitat dels més de 400 funcionaris i treballadors públics que van participar en l’assemblea que va tenir lloc a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, la qual va quedar petita.
De fet, els sindicats convocants van rebre el ple suport en  totes les accions que van plantejar per fer evident el seu desacord amb la reforma de la funció pública que vol tirar endavant l’executiu i també amb la forma com s’ha fet. Així, i al marge de la vaga, els treballadors públics van donar llum verda també a la proposta de demandar l’executiu i a la d’impulsar tres iniciatives legislatives populars (ILP) per demanar un avançament electoral, modificar la Llei electoral i tirar endavant una llei de responsabilitat política.
Pel que fa a la vaga general indefinida de la funció  pública, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va explicar al final de l’assemblea que en uns quinze dies s’hauria de definir i concretar, tot i que no va poder avançar una data concreta.
Ubach, que va assegurar que tot i ser una assemblea de treballadors públics el que es vol “és obrir el camí perquè, d’una vegada per totes, totes i tots els treballadors d’aquest país comencem a ser considerats persones”, va precisar que cada organització sindical es reunirà ara amb els seus afiliats i parlarà també amb els que no ho són per veure “com es pot fer de la millor manera i en el termini més curt”. 
En aquest sentit, el dirigent de l’USdA, que es va mostrar satisfet per l’assistència (un 30% dels treballadors de l’administració), ja que “vistes les pressions que hi ha hagut els últims temps no esperàvem que vingués tanta gent”, va recordar que policia, bombers i agents penitenciaris no poden fer vaga, tot i que va deixar clar que “això no vol dir que no puguin fer altres coses”.
Quant als serveis mínims, Ubach, que va advertir que “no hi tenim cap obligació perquè la Constitució ens reconeix el dret de vaga i no està regulat”, va admetre que “no podem deixar el país sense serveis” i va avançar que es buscaran “els millors serveis mínims, de manera que puguem exercir el nostre dret a vaga i servir la ciutadania”. El dirigent sindical, però, va advertir l’executiu que no es negociaran aquests serveis mínims.  “Els decidirem nosaltres. Actuarem de la mateixa manera que el Govern ha actuat amb nosaltres perquè no es mereixen una altra cosa”, va dir.
Pel que fa a les ILP, Ubach va fixar un termini de tres mesos per treballar-les i després un mes o mes i mig més per recollir les signatures amb la voluntat que es puguin portar al Consell General abans de l’estiu.
Finalment, Ubach va explicar que des dels sindicats es considera que l’executiu “ha trepitjat els drets sindicals” perquè no se’ls ha tingut en compte i, quan s’ha volgut negociar a la comissió consultiva de la funció pública, “la ministra va desautoritzar aquest òrgan per poder negociar”. Per això, es presentarà “una demanda contra el Govern perquè no se’ns ha tingut en compte en la negociació i se’ns ha vulnerat el dret sidical per no admetre negociació”.
A més, va precisar Ubach, des de l’USdA es farà arribar un informe a la Confederació Europea de Sindicats (CES) amb una “queixa contra el Govern d’Andorra per vulneració de drets sindicals”, i es demanarà a la CES que “pugui intercedir davant la Comissió Europea.

Govern ho veu precipitat
Precisament, hores abans de l’assemblea de funcionaris i treballadors de l’administració, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, es  va mostrar preocupat davant la possibilitat que els membres del cos docent se sumessin a una possible vaga general en protesta per la nova llei de la Funció Pública. I és que Jover, que va assegurar que una “vaga general no seria positiva ni per als treballadors ni per a la societat en general”, considera que en el cas dels treballadors educatius seria “molt prematura”, ja que va recordar que la llei a què s’han de regir és la del cos especial d’educació, de la qual tot just ara hi ha un esborrany que s’ha de treballar.
També el ministre portaveu, Jordi Cinca, va qualificar la vaga de “precipitada” tot i mostrar el “respecte” per la decisió que poguessin prendre els funcionaris que tenen “el dret a vaga com una eina més” per defensar els seus interessos.
Tot i això, per Cinca, una mesura d’aquestes característiques “no respon a la realitat del projecte de llei que vol tirar endavant el Govern”, ja que “si s’analitza el text en la seva totalitat hi ha un avenç per als treballadors públics”. En aquest sentit, el ministre considera que calia “donar el temps suficient” per veure com s’acaba desenvolupant la llei, i va avançar que la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, ja ha fet arribar als sindicats una carta per mirar d’establir un calendari de reunions per abordar els reglaments que han de desplegar la llei.
De  fet, aquesta proposta va ser explicada pels dirigents sindicals als assistents a l’assemblea, i es va deixar clar que no es negociarà el desplegament reglamentari d’una llei que “no es vol” i que es demana que “es retiri”, així com la proposta que els va fer arribar un grup parlamentari, “els liberals del sector Pintat”, va precisar Ubach, per veure si estarien disposats a asseure’s en una taula amb tots els grups parlamentaris i mirar de consensuar la llei.
“Volem començar a treballar la llei des de zero i, si el Govern hi està disposat, demà mateix ens asseiem a fer-ho”, va assegurar Ubach, que va lamentar, però, que “per ara no hem vist cap voluntat de l’executiu d’anar per aquest camí”. 

suport
unànime
accions
vaga
indefinida
funcionaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte