Diari digital d'Andorra Bondia
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va fer ahir en solitari l’anunci de la suspensió.
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va fer ahir en solitari l’anunci de la suspensió.

Suspesa la construcció de The Cloud


Escrit per: 
P.G. / M.S ./ Foto: Jonathan Gil

El projecte de The Cloud queda suspès. Així ho va anunciar ahir i en solitari el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal. El motiu: la inviabilitat econòmica que proposen les quatre ofertes d’empreses constructores de la fase 3 de construcció de l’emblemàtic edifici i projecte del Govern de DA. 
Anem a pams. Dimarts passat s’acabava el termini per presentar les ofertes d’aquesta tercera fase, que era la més costosa perquè suposava la construcció de l’estructura i de la façana i, després, quedaria la quarta, que era la del contingut interior. D’aquestes ofertes, la més barata era de 40,6 milions d’euros i la més cara, de 60,7 milions d’euros. Unes xifres que superen amb escreix el pressupost total que Andorra Telecom tenia per pagar la totalitat de les quatre fases, el projecte i els honoraris professionals d’arquitectura, que era la quantitat reiterada i feta pública de 39,5 milions d’euros. 
Davant d’aquest desajust es va reunir de manera urgent el consell d’administració d’Andorra Telecom, del qual n’és president el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i van decidir, primer, suspendre el projecte i, després, demanar explicacions a la propietat delegada i a l’arquitecte, que han estat els que van pressupostar i valorar que aquest edifici singular al mig de l’eix central podria costar 39,5 milions i no els 55 milions que Andorra Telecom estima que suposaria acceptar l’oferta més barata, més els honoraris corresponents. Una xifra que consideren “inviable”.

Accions futures
Un cop la setmana que ve es tinguin les explicacions, el mateix consell d’administració haurà de decidir què farà. Les opcions són poques: continuar amb un The Cloud més petit, és a dir, amb un edifici amb un cost menor i suspendre definitivament el gran projecte, o decidir què fer en aquell espai que ara suposa un forat en plena avinguda Meritxell. “No es pot abandonar aquest terreny”, va dir el director de la pública. Per Nadal, “la millor opció és continuar una construcció i fer un altre edifici que mantingui l’esperit innovador de The Cloud”. 
Segons quines siguin les explicacions d’aquesta propietat delegada i de l’arquitecte, Andorra Telecom podria estudiar accions legals per demanar responsabilitats. Nadal admet que els materials de construcció s’han pogut encarir des que es va realitzar el projecte però, segons els càlculs, aquesta fase no hauria d’haver costat més de 28,7 milions d’euros, i hi ha ofertes que la doblen. 
Nadal va reiterar que la decisió de suspendre la construcció de l’edifici és un exercici de “responsabilitat” perquè no es pot superar la xifra de 39,5 milions d’euros, que és la que proposa el pla de negoci d’aquesta empresa pública i no estan disposats a incrementar-ho.

Error de càlcul
Són moltes les preguntes que hauran de respondre els que, des del consell d’administració d’Andorra Telecom, consideren responsables ara d’aquesta suspensió. La propietat delegada i l’arquitecte hauran d’explicar per què les constructores superen en més de 12 milions l’import total de l’obra. “Potser ha estat un error de càlcul”, va dir Nadal. Però cal remarcar altres mancances. El concurs d’aquesta tercera fase no marcava com a límit l’import màxim previst que l’empresa pública havia d’assumir. Així ho va reconèixer ahir Nadal. Tot i això, sempre ha estat públic que Andorra Telecom no estava disposada a incrementar el pressupost de 39,5 milions d’euros per a la totalitat de l’obra i, malgrat això,  les ofertes de les constructores presentades l’han superat. 

Cost ja executat
Les dues primeres fases de l’obra, la de l’enderroc de l’antic edifici i la instal·lació de l’energia més el projecte d’arquitecte i enginyer, ja estan executades i han costat tres milions d’euros. Segons Nadal, com que l’objectiu és ocupar sí o sí aquest espai, les dues primeres fases es poden aprofitar, però no el projecte de The Cloud, que ha costat aproximadament un milió d’euros. 

Declaracions en solitari
“La desil·lusió personal que sento és majúscula”, així va definir ahir com se sentia Nadal, una desil·lusió que va dir que era “compartida” amb el mateix ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Tot i compartir  desil·lusió no van compartir taula en la compareixença de la roda de premsa, ja que Nadal la  va fer en solitari, i va assumir la responsabilitat “perquè soc el director general d’Andorra Telecom”, va dir. 
Nadal no va voler matar el projecte The Cloud encara, i va dir que la situació es pot qualificar de “projecte ferit greu”. Veurem la setmana vinent si evoluciona favorablement o definitivament queda al calaix del Govern de DA, que ja el va impulsar en la seva primera legislatura. 

Parar per responsabilitat
Tot i no acompanyar Nadal, el ministre Torres sí que va comparèixer a la tarda per donar explicacions sobre la decisió d’aturar el projecte, una aturada que va assegurar que es feia “per responsabilitat política”, ja que “no es pot posar en risc aquesta inversió ni fer que no sigui viable”, i també perquè “tenim la responsabilitat política de gestionar els recursos públics de la millor manera possible”.
El ministre, que va assegurar que “no havia heretat res”, ja que “els compromisos són de tot el Govern”, va voler evitar en tot moment parlar de fracàs,  d’aquest projecte “ara suspès” i  de l’heliport “que mai hem dit que no es faria”, i va insistir en  el fet que ara toca veure i analitzar les causes de la desviació del cost, sense perdre de vista mai que “cal donar valor a aquest actiu que té Andorra Telecom”, amb  referència a la parcel·la al bell mig de l’avinguda Meritxell de la capital. En aquest sentit, Torres, que igual que Nadal no va descartar “demanar responsabilitats” a la propietat delegada i a la direcció facultativa si així s’escau, va explicar que en la reunió del consell d’administració prevista per a la setmana vinent es farà una anàlisi de la situació, s’avaluarà com s’habilita ara l’espai per evitar perjudicar la zona i s’abordarà com enfocar el futur de l’edifici. 
Així, Torres, que, malgrat que va  admetre que “és una decepció molt gran”, es va “felicitar” pel fet que s’haguessin rebut quatre ofertes, ja que era “una obra difícil”, va destacar que “es treballarà per adequar la parcel·la perquè no quedi amb les tanques d’obra”.

Andorra Telecom
suspèn
the cloud
projecte
construcció
suspesa
Número de vots: 689
Comentaris: 2

Comentaris

Quina llastíma desenrocar un edifici de granit tan precios per res. Tanmateix seria més utíl que Telecom gastessi els seus 28 millons d'euros per proposar forfets més ecònomics als seus clients.
Qui és la propietat delegada? Qui és direcció facultativa? Pot ser no ho sabrem mai, però queda clar q són uns incompetent i uns irresponsables.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic