Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú d’Andorra la Vella celebrat ahir.
Un moment del consell de comú d’Andorra la Vella celebrat ahir.

Suspesa la Fira d’Andorra la Vella


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C.ALV/T.L.

L’evolució de la situació sanitària ha fet que el Comú de la capital hagi decidit suspendre la Fira d’Andorra la Vella. Segons la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, la corporació “ha mantingut l’esperança fins a l’últim moment” perquè confiava que “les coses anirien a millor”. Amb tot, la mandatària va apuntar que “fa dos o tres dies que la cosa es complica i no és prudent” organitzar l’esdeveniment. Dimecres, la majoria comunal es va reunir amb el ministre de Salut per tractar sobre aquesta qüestió i la recomanació va ser anul·lar-la.

La cònsol major d’Andorra la Vella va recordar que la fira es desenvolupa en un espai tancat i a més es tracta d’un lloc de socialització pel qual passa tot el país. I és precisament aquest concepte el que el Comú considera que no és coherent amb el missatge que s’està passant a la població de no abaixar la guàrdia i limitar les relacions socials. A més, el control de l’aforament era difícil i la distància entre estands hauria produït una reducció dels expositors.

Un element que també ha propiciat la decisió ha estat el termini per anul·lar el lloguer de la carpa sense cap càrrec, fet que permetrà al Comú cancel·lar l’esdeveniment sense cap despesa associada. A banda, els darrers dies alguns dels expositors es van donar de baixa. Marsol va explicar que ja s’ha parlat amb l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), que ha entès la mesura. “És una decisió que s’emmarca dins de la línia que està seguint el Comú. Coherent amb l’anul·lació de la Festa Major”, va dir la cònsol, que va remarcar que celebrar la fira hauria estat una “imprudència” i que el Comú no vol córrer el risc. També va avançar que no es preveu cercar una data alternativa, sinó que s’ajorna fins a l’any que ve.

La cancel·lació de l’esdeveniment permetrà estalviar 400.000 euros, que ara caldrà analitzar a què es destinen. Sobre la taula hi ha diferents opcions, com són l’organització d’esdeveniments similars al Ritmes, la reducció del preu per als expositors de cara a la pròxima edició o fins i tot fer una “fira espectacular” l’any que ve.

Per la minoria, la cancel·lació de la Fira és una decisió que s’hauria d’haver pres abans. El conseller socialdemòcrata Sergi González va recordar que a mitjans d’agost l’oposició ja va demanar ajornar l’esdeveniment. Això hauria evitat que les empreses participants a l’esdeveniment haguessin invertit en comunicació o altres despeses pels estands. En tot cas, els sociademòcrates es va mostrar d’acord de suspendre la fira.

Quant als 400.000 euros que es deixaran de gastar, la minoria aposta per destinar-los a les necessitats que tinguin els ciutadans (ja siguin accions de caràcter social com ara d’adreçades al comerç). En aquesta línia, la consellera socialdemòcrata Dolors Carmona va reclamar a la majoria un pla de contingència vista la situació generada pel coronavirus. Així, va exposar que potser la Covid-19 fa necessària la posada en marxa d’una oficina d’atenció a les famílies per donar la resposta més adequada a la seva situació. “No n’hi ha prou d’exonerar”, va exposar la consellera comunal.

El Comú demana que la batlle autoritzi la represa de les obres de reconstrucció dels Serradells

“No hi podem fer res” en el retard de les obres de reconstrucció del centre esportiu dels Serradells, va dir la cònsol major d’Andorra la Vella. El Comú va demanar el 4 de setembre a la batlle que autoritzi la represa dels treballs, però això encara no ha succeït.

Primer va ser el coronavirus el que va endarrerir l’inici de les obres de l’equipament. A aquests quatre mesos s’hi van sumar dos més després que Progec (una de les empreses implicades en l’obra) demanés uns peritatges. Aquests informes ja s’ha realitzat i l’autorització de la represa dels treballs depèn de la justícia. L’única cosa que s’ha fet és retirar la graderia i les bastides. Aquest retard també ha obligat ara a arribar a un acord amb la companyia d’assegurances per prorrogar el termini que tenia el Comú per presentar les certificacions d’obra. El fet és que de la indemnització de 3,7 milions d’euros per l’incendi, el Comú en va ingressar 3 milions de cop i els 700.000 restants els havia d’anar cobrant a mesura que es fessin les obres i es presentessin les certificacions. El termini acabava al novembre.

Superàvit “bèstia” de 7,9 milions arran del confinament

El Consell de Comú celebrat aquest dijous va analitzar la liquidació pressupostària del primer semestre d’aquest any. Uns comptes que es van tancar amb un superàvit de 7,9 milions d’euros. Per la cònsol major, aquest és un resultat “molt bèstia” i que és fruit de la pandèmia. Així, Marsol va explicar que el confinament no ha permès liquidar més del 10% de les inversions i això no li satisfà. Si bé aquest superàvit permet reduir l’endeutament i dona tranquil·litat, la cònsol major va remarcar que la voluntat de la majoria és fer les inversions que estaven previstes per generar activitat a la parròquia. En aquest sentit, confia que abans de finals d’any es puguin adjudicar algunes obres.

 

Cases pairals

Els set comuns demanaran al Govern la reobertura de les cases pairals i és per això que treballen en un protocol conjunt. Des d’Andorra la Vella es defensa que la gent gran necessita activitats.

Telefèric del Carroi

L’oposició socialdemòcrata va reiterar que el projecte del telefèric al pic del Carroi se sotmeti a una consulta vinculant. No veu coherent que a la Massana es demani l’opinió als ciutadans i a la capital no.

Carrer Sant Andreu

Malgrat que la majoria creu que el sentit únic al carrer Sant Andreu era positiu per a la capital, l’oposició diu que és una prova pilot fallida i realitzada sense estudis previs. Ara s’aplicaran mesures per reduir la velocitat.

 

 

 

 

Fira d'Andorra la Vella
serradells
pressupost
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic